SPOR - 19 Nisan 2018 Perşembe 15:39

Gümüşhane modern spor salonuna kavuşuyor

A
A
A
Gümüşhane modern spor salonuna kavuşuyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Gümüşhane’ye yapılacak ‘Spor köyü’ projesinin ilk etabı olan 2 bin 500 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu ihale edildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Gümüşhane’ye yapılacak ‘Spor köyü’ projesinin ilk etabı olan 2 bin 500 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu ihale edildi.


Geçtiğimiz haftalarda Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ihalesi gerçekleştirilen spor salonu ve çevre düzenlemesi işi için yer teslimi yapılırken, yüklenici firma önümüzdeki günlerde ilk kazmayı vuracak ve tesisi 450 günde bitirecek.


Tekke köyüne bağlı Türkmenler Mahallesi Kuzağıl Mevkiinde ki 38 dönüm alana yapılacak olan ‘Spor Köyü’ projesinin ilk etabı olan ve 23,3 milyon TL’ye ihale edilen spor salonun alt katında sporcu fabrikası diye tabir edilen 5 adet antrenman salonu yer alacak.


Toplam 2 bin 500 seyirci kapasiteli tesis toplu açılış, miting ve diğer büyük organizasyonlarda 5 bin kişi kapasiteli olacak.


Belediye mücavir alanı dışında olduğu için tesisin yapı ruhsatı İl Özel İdaresi tarafından düzenlenerek Gençlik ve Spor Bakanlığı, Tesisler Daire Başkanlığı yetkilisi Kamil Kavuran’a teslim edildi.


Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan’ın da hazır bulunduğu ortamda belgeyi yetkililere teslim eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, tesislerin hayırlı olması temennisinde bulundu.


Spor salonunun bakanlığın genel bütçesinden ihale edildiğini hatırlatan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan ise il merkezindeki mevcut spor salonunun 600 kişi kapasiteli olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Gümüşhane temasları sırasında müjdesini verdiği spor salonumuzun ihalesi tamamlandı. Önümüzdeki hafta firma ilk kazmayı vuracak. Spor köyü projesinin ilk aşaması olan bu salonun ardından ikinci etabı da 2019 yılında ihale edilecek. Atletizm sahası, açık oyun alanları, 10 tane de Gümüşhane evleri konseptinde kamp eğitim merkezi olacak bu bölgede. Gümüşhanemize hayırlı olsun” dedi.


Akdoğan ve Aslan, Gümüşhane’ye bu yatırımların gelmesini sağlayan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Vali Okay Memiş, Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş’a teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.