- 19 Şubat 2018 Pazartesi 17:43

Gümüşhane Üniversitesi kendi elektriğini kendisi üretecek

A
A
A
Gümüşhane Üniversitesi kendi elektriğini kendisi üretecek

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, toplam kapasitesi 3 bin 568 kWp olan Güneş Enerji Santrali için çalışmaların başlatıldığını söyledi.


Şehirde uygun olan ilçelerden birisine yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi santrali kurmak için gerekli çalışmanın tamamlandığı Gümüşhane Üniversitesinde kurulacak santralle üniversitenin ihtiyacı olan elektrik üretilecek, fazlası da satılarak öğrencilere yemek bursu ve akademik çalışmalara destek olması amacıyla projelere aktarılacak


Konuyla ilgili çalışmayı yapan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Talat Özden ve özel sektör temsilcisi Dr. Harun Güzeldere, Rektörlük toplantı salonunda projenin kapsamı ve maliyeti hakkında üniversite yönetimine bir sunum gerçekleştirdi.


Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek, 31 Ekim 2017 tarihinde üniversitede ‘Yenilenebilir Enerji Geleceğimizdir’ konulu konferans düzenlendiğini hatırlatarak, güneş enerjisinin üniversite olarak kendileri için büyük önem arz ettiğini, gelinen süreçte büyük bir heyecanla çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi.



“Gerekli araştırmalar yapıldı”


Gümüşhane Üniversitesinin enerji ihtiyacının kendi imkanlarıyla karşılaması konusunun göreve başlarken akıllarında olan bir proje olduğuna değinen Zeybek, “Birkaç ay önce Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemizde Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Talat Özden ve özel sektör temsilcisi Dr. Harun Güzeldere’nin katıldığı ‘Yenilenebilir Enerji Geleceğimizdir’ konulu bir konferans düzenlenmişti. Orada yenilenebilir enerji hakkında katılımcılarımızın tecrübelerinden, birikimlerinden faydalanmıştık. Biz de bu çerçevede Gümüşhane şartları içerisinde enlem itibariyle daha güneyde yer aldığı, kapalı gün sayısının daha düşük olduğu, güneşli gün sayısının ve gün içerisinde güneşlenmenin daha uzun olduğu güneydeki ilçelerimizin bulunduğu bir alanda, üniversitemizin enerji ihtiyacını güneş enerjisi ile karşılamak düşüncesiyle bir hazırlık yaptık. Bu kapsamda da Özden ve Güzeldere birlikte çalışarak enerji santralinin kurulacağı alanda araştırmalar yaptı” dedi.



“Projeyi her şey yolunda gitmesi dâhilinde 1 yıllık bir sürede bitirme gayreti içerisinde olacağız”


Yapılan çalışma sonucunda üniversitenin elektrik enerjisi harcama verileriyle birlikte yaklaşık 45-50 dönümlük bir alanda kurulacak 3,5 megavatlık güneş enerji santralinin hazırlığının tamamlandığını ifade eden Zeybek, “Gümüşhane Üniversitesi olarak buradan üretilecek elektrik enerjisi ile üniversitemizin enerji ihtiyacını karşıladıktan sonra kalan enerjiyi de satarak gelir elde etmiş olacağız. Elde ettiğimiz bu gelirlerle birlikte önceliğimiz olan öğrencilerimize yemek bursu ve akademik çalışmalara destek olması amacıyla BAP projelerine aktarma gayreti içerisinde olacağız. Projeyi her şey yolunda gitmesi dâhilinde 1 yıllık bir sürede bitirme gayreti içerisinde olacağız. Üniversite olarak da gerçekten hem bir ihtiyacımızı kendi kaynaklarımızla karşılamış olacağız hem de Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz için bir uygulama alanı oluşturmuş olacağız. Böylelikle atıl bir araziyi değerlendirmiş olmanın yanı sıra üretilecek elektrik enerjisinden kazandığımız öz değerlerimizle öğrencilerimize burs imkânını, Bilimsel ve Araştırma Projeler (BAP) birimimizdeki projelerimize verilen desteği, yurtiçi ve yurtdışı programlara katılım desteğini iki katına artırmış olacağız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Sabah namazı kılındı Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti. Atalarına yürüdüler Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos’taki, Sakarya’daki, 15 Temmuz’daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.