YEREL HABERLER - 26 Ekim 2016 Çarşamba 08:55

Gümüşhane yaylalarındaki kaçak yapılaşma

A
A
A
Gümüşhane yaylalarındaki kaçak yapılaşma

İl genelinde 430 yaylası bulunan Gümüşhane’de, mera ve yaylalardaki kaçak yapılaşmayla etkin mücadele konusunda alınacak önlemler ve atılacak adımlar Vali Okay Memiş’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda masaya yatırıldı.
Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, Vali Yardımcısı Şenol Turan, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Köse Kaymakamı Turan Solukoluk, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Milli Emlak Müdürü Fazlı Öztürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürleri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.
Artan turizm hareketliliğiyle birlikte yaylalara hizmetler götürülürken aynı zamanda kaçak yapılaşmayla da mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapan Vali Memiş, yeni kaçak yapılaşmayı önlemek ve daha önceden yapılmış olan kaçak yapılar konusunda gerek mevcut kanunlar çerçevesinde atılması gereken adımlar gerekse de gerçekleştirilmesi gereken yasal düzenlemeler hakkında görüş alışverişinde bulunmak için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.
“Yaylalarımız bizim doğal zenginliğimiz ve aynı zamanda da turizm altyapımız demek”
Gümüşhane’nin 320 köyü ve 430 yaylası olduğunu kaydeden Vali Memiş, “Köy sayımızdan daha fazla yaylamız var ve yoğun kullanıma sahip. Özellikle bazı yaylalarımız sadece ilimize değil, bölgemizdeki diğer illere de hitap ediyor. Yaylalarımız bizim doğal zenginliğimiz ve aynı zamanda da turizm altyapısı demek. Biz bu yaylalarımıza hizmet götürülmesini istiyoruz ve götürüyoruz da. Müthiş bir doğal güzellik buralar” dedi.
“Başka illerde ki yaylalarda yapılaşma yasak, Gümüşhane’de serbest” gibi bir algıyı asla kabul etmediklerini belirten Vali Memiş, “Bunu çözmemiz, yeni yapılaşmaların önüne geçmemiz lazım. Yapılaşmayı mutlaka kontrol altına almalı ve durdurmalıyız. Bunun prosedürü neyse ona göre hareket edilmesi lazım” diye konuştu.
Vali Memiş’in konuşmasının ardından toplantı karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasıyla devam etti.
En çok yayla Kürtün’de
Gümüşhane’de mera komisyonunun tespitine göre Merkez ilçede 138, Kelkit ilçesinde 28, Köse ilçesinde 8, Şiran ilçesinde 24, Torul ilçesinde 68 ve Kürtün ilçesinde 164 olmak üzere toplam 430 yayla var. Bu yayla ve meraların yaklaşık 300’ü Trabzon ve Giresun sınır bölgelerinde yer alıyor. Bu alandaki yaylaların yüzde 75’i de il dışından gelen vatandaşlar tarafından kullanılıyor.
15 bin binanın 5 bin 810’u kaçak
2016 yılı sonu itibariyle Merkez ilçesi yaylalarında bin 950, Köse ilçesi yaylalarında 26, Kelkit ilçesi yaylalarında 216, Şiran ilçesi yaylalarında 230, Torul ilçesi yaylalarında 780 ve Kürtün ilçesi yaylalarında 2 bin 607 olmak üzere toplam 5 bin 810 kaçak bina tespit edildi. Mera kanunu çıkmadan önce yapılan taş ve ahşap binalarla birlikte yaylalardaki konut stokunun 15 bin dolayında olduğu tahmin ediliyor.
Mera ve yaylaklarda tespit edilen kaçak yapılaşma ile ilgili 3091 sayılı kanunun kapsamında 2002 yılından bugüne toplam 715 işlem yapılırken, 2015 yılında işlem yapılan bina sayısı 28 iken 2016 yılında bu sayı 239 olarak gerçekleşti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre; İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında, kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit ve hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. EGM KOM Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüklerimizce koordineli olarak yapılan çalışmalarda İstanbul genelinde; 08.04.2024-17.04.2024 tarihleri arasında; Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde gerçekleşen operasyonlarla yakalanan 32 şüphelinin; M.A. isimli iş insanına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs eylemini, Esenyurt ilçesinde iş insanı O.Z.’nin iş yerine yönelik 12.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleştirilen kurşunlama eylemlerini, Avcılar ilçesinde iş insanı O.Z.’nin ikametine yönelik 09.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleşen kurşunlama eylemlerini, Esenyurt ilçesinde 15.04.2024 tarihinde basına görüntüleri yansıyan kişiyi kaçırma eylemini, Kağıthane ilçesinde 13.04.2024 tarihinde D.E. isimli şahsın silahla öldürülme eylemini, Kağıthane ilçesinde 08.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde Mert Yedi Emin otoparkına el bombası atılması eylemlerini, Eyüpsultan ilçesinde 16.04.2024 tarihinde örgüt mensuplarına dağıtılmak üzere satışa hazır şekilde 30 adet silah temin ettikleri ve çok sayıda silah parçasını birleştirerek silah üretimi gerçekleştirdikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu 34 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet ruhsatsız otomatik tabanca, bahse konu 3 farklı eylemde kullanılan araç ve araçlarda kullanılan 3 adet sahte plaka, muhtelif miktarda satışa hazır paketlenmiş uyuşturucu madde, 1 adet hassas terazi ve çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konuldu.
Erzincan Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında Erzincan’da “iyilik” farkındalığı sloganıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, çocuklarla buluştu. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu koordinasyonunda hazırlanan “Erzincan’a İyilik Yakışır” organizasyonunda Erzincanlı çocuklar ve ebeveynlere yönelik interaktif seminer programları, depremzede çocuklar için oyuncak hediye kampanyası ve “Mutlu Çocuklar İçin Özgür Filistin” temalı uçurtma farkındalığı düzenlenecek. Erzincan’ın semalarında ve deprem bölgesinde eş zamanlı olarak uçurulacak olan Filistin temalı uçurtmalarda vefat eden Filistinli çocukların isimleri yazacak. Yerli ve milli ürünlerin önemi, kültürlerarası diyalog, dezavantajlı yaşamda farkındalık ve oyunun iyileştirici etkisini anlatmak amacıyla hazırlanan Türkiye’nin yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, Erzincan Valiliğinin düzenlediği programa konuk oldu. Türkiye’den dünyaya açılan ilk ve tek yerli kitap karakteri, iyilik kahramanı, kültür elçisi Şakrak ve yapımcı, yazar Ayşe Gül Kara Zorlu’nun hazırlayıp sunduğu interaktif programda “kitap okumanın önemi, kitap okumanın iyi insan olmaya etkisi, yerli üretmenin farkındalığı, başarının altın anahtarları, değerler ve hayal kurmanın geleceğe etkisi anlatılarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda mutluluğun paylaşılarak artacağı eğitici oyunlarla aktarıldı.