GENEL - 30 Ocak 2018 Salı 13:20

Gümüşhane’de 55’ten fazla kale ve kule var

A
A
A
Gümüşhane’de 55’ten fazla kale ve kule var

Gümüşhaneli tarihçi Serhat Doğan, il genelinde sayısı 55’ten fazla olan kale ve gözetleme kulelerinin Avrupa’daki örnekleri gibi gözlem evi olarak kullanılarak turizme kazandırılabileceğini söyledi.

Gümüşhaneli tarihçi Serhat Doğan, il genelinde sayısı 55’ten fazla olan kale ve gözetleme kulelerinin Avrupa’daki örnekleri gibi gözlem evi olarak kullanılarak turizme kazandırılabileceğini söyledi.


Marmara Üniversitesi Tarih bölümü mezunu ve aynı üniversitenin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde Genel Türk Tarihi üzerine yüksek lisans yapan Doğan, Torul ilçesine bağlı Kalecik köyünde bulunan Kalecik Kalesinde incelemelerde bulundu.


TEMA Vakfı Başkanı Yusuf Oral’la birlikte başlattıkları kültür gezileri kapsamında kaleleri ziyaret ederek incelemelerde bulunan Doğan, tarihi ipek yolunun en önemli güzergahlarından birisi olan Gümüşhane’de 55’ten fazla kale ve gözetleme kulesinin mutlaka turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.


Kalecik kalesinin tipik tek altıgen gözetleme kulesi şeklinde ve 2 ana burca sahip olduğunu ifade eden Doğan, daha çok hakim tepelere yapılan bu yapıların ipek yolu üzerindeki kervanların güvenliklerini sağlamak ve yoğun kış şartlarında mahsur kalan ticaret kervanlarına yardımcı olabilmek maksadıyla inşa edildiğini kaydetti.



“Günümüzde bu tarz kale örneklerine çok fazla rastlamıyoruz”


Kale ve gözetleme kulelerinin çoğunun Selçuklu döneminden kalma, Osmanlı döneminde de aynı amaçla kullanıldığını ifade eden Doğan, “Fazla muhafız yaşamamış. Bir kale dizdarı ve bir düzine askerin kalabileceği kuleler bunlar. Bunların birçoğu Sulçuklular döneminden günümüze miras. Osmanlı döneminde de aynı şekilde ticari kervanların geçişinde onları kollamak veya yoğun kış şartlarında mahsur kalan ticaret kervanlarına yardımcı olabilmek maksadıyla inşa edilmiş. Kaledeki pekçok yer dökük halde ama restore edildiği taktirde güzel bir görüntüye sahip olur. Günümüzde bu tarz kale örneklerine çok fazla rastlamıyoruz. Özellikle bu bölgede çok fazla örneklere rastlamıyoruz” dedi.



“Doğu Karadeniz ve Kafkasya coğrafyasında kaleler ve gözetleme kuleleri dağların yüksek kesimlerine yapılır”


Doğu Karadeniz ve Kafkasya coğrafyasında kaleler ve gözetleme kulelerinin dağların yüksek kesimlerine yapıldığını dile getiren Doğan, Gümüşhane’nin turizmine destek olacak bu yapıların korunması gerektiğinin altını çizdi.



“Avrupa’da kule kalelerin meteorolojiye tahsis edildiği yada gözlem evi olarak kullanıldığı örnekler var”


Bir bölgenin turistik değerini artırabilmek için o bölgede bulunan tarihi ve coğrafyayı iyi değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Doğan, “O bölgenin sosyal ve kültürel meselelerini çok iyi harmanlayıp turizm içerisinde iyi değerlendirmek lazım. Burası bu şehrin tarihi bir mirasıdır. İlla turistin gelmesine de gerek yok. Burası çok farklı amaçlarla kullanılabilir. Avrupa’da örnekleri var. Kule kalelerin meteorolojiye tahsis edildiği yada gözlem evi olarak kullanıldığı örnekler var” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da şoke eden tehlikeli yolculuklar kamerada: Çocukların canını hiçe sayıp taşıdılar Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, çocuğunu da kucağında taşıyarak yürekleri ağızlara getirdi. Bisikletle yolculuk yapan başka bir kişi ise, iki çocuğunu bisikletin yanlarına oturtarak yolculuğuna devam etti. Yine Kağıthane’de iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında dakikalarca tehlikeli yolculuk yaptı. O anlar vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.Kağıthane’de vatandaşların hem kendi hayatını hem de çocuklarının hayatını tehlikeye atarak trafikte yaptığı tehlikeli ve bilinçsiz yolculuklar adeta ‘pes’ dedirtti. Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, hiçbir güvenlik önlemi almadan akan trafikte çocuğunu kucağında taşıdı. Görenlerin yüreklerini ağzına getiren tehlikeli yolculuk, diğer vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı.Bir bisiklete üç kişi bindiKağıthane Talatpaşa Mahallesi’nde bisikletle giden bir kişi, okuldan çıkan çocuklarını da alarak üç kişi yolculuk yaptı. Çocuklarını bisikletin kenarlarına ayakta duracak şekilde koyan şahıs, pedal çevirmeye devam etti. Şaşkınlığa yol açan olay vatandaşların cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.Kamyonetin arkasına takıldılarKağıthane Galata Deresi Caddesi’nde ise yaşları ufak iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında yolculuk yaptı. Sürücünün farkına varmadığı esnada kamyonetin arkasına tutunan çocuklar, dakikalarca tehlikeli yolculuğu sürdürdü. Çevredekileri hayrete düşüren olay başka bir sürücünün cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.
Antalya Antalya’da Kum Zambaklarına çitli koruma Anavatanı Akdeniz kıyıları olan ve nesli tükenme tehlikesinde olduğu için Dünya Doğa Koruma Birliği’nce koruma altında bulunan kum zambakları Kundu sahilinde çitlerle koruma altına alındı. Antalya Aksu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Kum Zambaklarını koruma altına alıyor. Kundu sahilinde ekiplerce yerleri tespit edilen Kum Zambakları renkli çitlerle çevrilerek zarar görmekten kurtarılıyor. Akdeniz Bölgesinin endemik bitkileri arasında yer alan Kum Zambakları Antalya’nın Aksu ilçesinde koruma altına alındı. Aksu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Kundu sahilinde 13 ayrı noktadaki Kum Zambaklarını çit ile çevirerek koruma altına aldı. Aksu Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, biyolojik miras olan Kum Zambaklarının gelecek nesillere sadece fotoğraf olarak anlatılmaması için üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini belirterek “Endemik türleri koruma görevimizi yerine getiriyoruz” dedi. Belediye sorumluğunda olan bütün sahilin kontrol edileceğini belirten Başkan Yardımcısı Çelik, “Kum Zambaklarını tehlikelerden korumak ve farkındalık oluşturmak için rahatça fark edilebilecek şekilde renkli çitler içine aldık. Ekiplerimiz çitleri ve zambakları sürekli kontrol edecek” dedi. Dünya Doğa Koruma Birliğince de korunacak türler arasında yer alan ve kopartılması yasak olan Kum Zambakları her yıl Eylül, Ekim aylarında çiçek açarak adeta görsel bir şölen sunuyor. Kum Zambaklarını koparanlara 488 bin 630 liraya kadar para cezası verilebiliyor.