YEREL HABERLER - 15 Mart 2017 Çarşamba 15:11

Gümüşhane’de ceviz seferberliği devam ediyor

A
A
A
Gümüşhane’de ceviz seferberliği devam ediyor

Gümüşhane’de tarımsal sanayinin en önemli ayağını oluşturan pestil ve köme üretiminin hammaddelerinden ceviz için başlatılan seferberlik devam ediyor.

Gümüşhane’de tarımsal sanayinin en önemli ayağını oluşturan pestil ve köme üretiminin hammaddelerinden ceviz için başlatılan seferberlik devam ediyor.


Vali Okay Memiş’in talimatıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından başlatılan Ceviz Eylem Planı kapsamında merkeze bağlı Çamlıköy köyünde Ethem Savaş’a ait 35 dönüm arazi üzerindeki 600 fidan dikimi ile yine aynı köyde Sebahattin Saraç’a ait 405 dönüm arazi üzerindeki 2 bin fidan dikimi gerçekleştirildi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ve Ziraat Odası Başkanı Adem Okur’la birlikte üreticilerin ekim sahalarına giden Vali Memiş, çizmelerini giyerek ceviz dikimini bizzat gerçekleştirdi.


Burada gazetecilere yaptığı açıklamada pestil ve kömenin başkentinin Gümüşhane olduğunu, kadimden gelen bu nimetin 28 işletmede yıllık 5 bin ton olarak üretildiğini, Türkiye’nin en kaliteli pestil ve kömesinin Gümüşhane’de üretildiğini kaydeden Vali Memiş, pestil ve kömenin hammaddesi olan ceviz için proje başlattıklarını ve baharın ilk günleriyle birlikte ceviz fidanı dikimine başladıklarını söyledi.


Göreve başladığında üreticilerin pestil ve kömenin en önemli hammaddesi olan cevizle ilgili sıkıntı yaşadıklarını müşahede ettiklerini ifade eden Vali Memiş, “Daha önceden sadece insanların kendi evsel pestil köme tüketimi için yeterli olan ceviz meyvesini seri üretime geçtikten sonra işletmelere yeterli olmadığını gördük. Üreticilerimiz il dışından hatta yurtdışından Şili’den, Arjantin’den, Gürcistan’dan, Azerbaycan’dan ceviz temin ederek burada pestil köme üretiminde kullanıyorlar. Biz Valilik olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzle birlikte bu durumun kabul edilemez olduğunu tespit ettik. Mutlaka bu işe bir çözüm bulmalıydık. Ceviz üretimini artırmak zorundaydık. Hemen projemizi yaptık ve 2017 yılı içerisinde 50 bin ceviz fidanı dikmeye karar verdik. Bunun hem Orman ve Su İşleri Bakanlığımızdan hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığından ödeneğini temin ettik. Bu ferro ve fernette fidanları Balıkesir’den temin ettik. Bu tür bölgemize uyumlu ve Mayıs ayından sonra çiçek açıyor” dedi.


Proje kapsamında temin edilen 50 bin fidanın bir kısmını aşılama sistemiyle aldıklarını ve onları da Kasım ayında dikeceklerini belirten Vali Memiş, “Şuanda yaklaşık 40 bin civarındaki fidanın dağıtımını tamamladık. Dikimleri hem merkezde hem de ilçelerde devam ediyor. Gümüşhane’nin önemli bir sorununa neşter vurduğumuzu düşünüyoruz. Gümüşhane olarak kadimden gelen bu nimetimizi bütün Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz. Bu çok önemli bir lezzet. Pestil, kömenin tebliğinin yayımlanması için Bakanlığa müracaat ettik. Bu işin kurallarını Gümüşhane olarak biz koyacağız. Bu konuda iddialıyız. Diğer illerimizde de var pestil köme üretimi ama oralara giden ustalar bile Gümüşhane’den gider. Kalite itibariyle, lezzet itibariyle en iyi pestil kömede Gümüşhane’de üretilmektedir. Ceviz pahalı bir meyve. Bu çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.


Projenin fidanların temini, üretimi, aşılanması kısmının yaklaşık 1 milyon liraya mal olduğunu, fidanların meyve vermesiyle birlikte maliyetinin en az 10 katı bir gelir etmeyi hedeflediklerini kaydeden Vali Memiş, “Ceviz burada üretilince üretim maliyetini de oldukça aşağı indirecek. Dikim yapılan bahçelerin sahiplerinin birçoğu pestil köme işiyle uğraşan üreticilerimiz. Böylelikle maliyetler çok düşecek” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Üreticilerden Sebahattin Saraç ise Gümüşhane’nin ihtiyacı olan bu projeyi hayata geçirdiği ve kendi ve üreticiler adına Vali Okay Memiş’e teşekkür etti.


Gümüşhane’nin yıllık 5 bin ton pestil-köme üretimi için gerekli olan 2 bin 400 ton ceviz ihtiyacını karşılama hedefiyle başlatılan 3 yıllık Ceviz Eylem Planı çerçevesinde 2017 yılında 2 bin 500 dekar alan için 50 bin adet ceviz fidanı ile kapama ceviz bahçeleri kurulmaya başlandı. Ağaç başına ortalama 35 kilogram ceviz ürünü elde edilen Gümüşhane’de bu ağaçların 10-12 yaşlarına tam verim çağına geldikleri zaman yıllık bin 750 ton ceviz üretimiyle 40 milyon TL gelir getireceği tahmin ediliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.