YEREL HABERLER - 24 Nisan 2017 Pazartesi 16:43

Gümüşhane’de turizm haftası kutlandı

A
A
A
Gümüşhane’de turizm haftası kutlandı

Gümüşhane’de 41.

Gümüşhane’de 41. Turizm Haftası kutlamaları, geçtiğimiz hafta gerçekleşen konferanslar dizisinin ardından bugün yapılan ve renkli görüntülere sahne olan ana program ile son buldu.


Belediye Başkanlığı önünden başlayan ve törenin yapılacağı 15 Temmuz Zafer Meydanına kadar Belediye Mehter ekibiyle gerçekleşen kortej yürüyüşüyle başlayan programda alanın girişinde bulunan turizm ateşini Vali Okay Memiş ve Belediye Başkanı Ercan Çimen birlikte yaktı.


Mehter gösterileriyle başlayan, “Burası Gümüşhane” ve “Gümüşhane İçin Söyle 1” tanıtım filmlerinin izlettirilmesi ile devam eden programda konuşan Vali Okay Memiş, Gümüşhane’nin çok önemli turizm potansiyeli olduğunu fakat şimdilik bu potansiyelin en iyi tezahürünün Karaca Mağarasında olduğunu söyledi.


Zigana’nın şehrin turizm kapısı olduğunu dile getiren Vali Memiş, “Zigana ortak bir değer. Sadece Gümüşhane’nin değil, Doğu Karadenizin de çok önemli bir destinasyonu. Doğu Karadeniz’in en önemli 2 önemli turizm destinasyonu Uzungöl ve Ayder Yaylası. Biz Zigana ve Limni Gölüyle beraber o iki destinasyonu aynı çatı altında toplamış olacağız” diye konuştu.


Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan tarihi Süleymaniye mahallesinin Türkiye’de ki en önemli hoşgörü merkezlerinin üçüncüsü olduğunu kaydeden Vali Memiş, “Mardin ve Hatay’dan sonra Gümüşhane’de ki Süleymaniye mahallesi en önemli hoşgörü merkezlerinden birisi. Neden? Çünkü 100 yıl önce Müslüman Türkler ile gayrimüslim Rum ve Ermenilerin barış, huzur içerisinde yaşadığı bir yerleşke” ifadelerini kullandı.


Örümcek Ormanları, Kadırga, Güvende, Erikbeli Yaylaları, Santa Harabeleri, Krom Vadisi, Satala Antik Kenti ve Tomara Şelalesi gibi tüm turizm alanlarından çok güzel çalışmalar yapıldığını kaydeden Vali Memiş, “320 köyümüzün hepsi de turizm potansiyeli. Ancak buraların ulaşılabilir olması lazım. Onun için biz İl Özel İdaresi olarak bütün köy yollarını asfaltlayacağız. Bu vesileyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğümüze de teşekkür ediyorum. Çünkü yapmış oldukları çalışmalar hakikaten turizm için bir alt yapı oluşturdu” şeklinde konuştu.


Belediye Başkanı Ercan Çimen ise, Gümüşhane’nin 440 yaylası, 400’ün üzerinde tescilli eseriyle turizmde hak ettiği yere ulaşacağını belirterek, “Bizler de yerel yöneticiler olarak bu şehrin altyapısını hazırlamak zorundayız” dedi.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş de konuşmasında deniz, kum ve güneşin dışında tarihi, kültürel miras ve aynı zamanda doğal güzellikler olduğunu belirterek, Gümüşhane’de yapılacak bazı çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Konuşmaların ardından kültür ve turizm konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri ve Gümüşhane’de turizm yatırımı gerçekleştiren kurum ve şirketlere plaket takdimi yapıldı.


Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü halk oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından resim sergisi açılışı ve pestil herlesi ikramı gerçekleştirildi.


Programın sonunda ise Grup Canca tarafından seslendirilen parçalar eşliğinde alanda bulunan vatandaşlar halay çekti. Halaya Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen ve Özkürtün Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya da girerek öğrenci ve vatandaşlarla birlikte halay çekti.


Programa Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Jandarma Alay Komutan Vekili Yarbay Faruk Akıncı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın, Özkürtün Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya, GTSO Başkanı İsmail Akçay, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, turizm sektöründe faaliyet gösteren işadamları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.