YEREL HABERLER - 27 Ekim 2016 Perşembe 14:15

Gümüşhane’de yılın son İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı yapıldı

A
A
A
Gümüşhane’de yılın son İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı yapıldı

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, 2016 yılı 4. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısında Gümüşhane’nin kendine özgü dinamiklerinden organik tarım, turizm ve madencilik konularına ağırlık verilmesini istedi.
Gümüşhane’de 2016 yılının son İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Vali Okay Memiş başkanlığında yapıldı.
Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, İŞKUR Gümüşhane İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sendika temsilcileri ile kurul üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Memiş, istihdama yönelik kursların mutlaka il merkezinde de açılması gerektiğini, il merkezinde yaşayan vatandaşların ihmal edilmeden bunların yapılması gerektiğini vurguladı.
“Enerjimizi doğru noktaya odaklandırmamız lazım”
Geçtiğimiz günlerde ildeki kadın girişimcilerle yaptığı toplantıya da değinerek kadın girişimcilerin büyük bir gayret içerisinde olduklarını fakat yalnız kaldıklarını kaydeden Vali Memiş, “Her yerin kendine özgü dinamikleri var. Türkiye’de en iyi pestil-köme Gümüşhane’de üretiliyor. Pestil köme imalatını inovatif, katma değeri yüksek ürünler üretme noktasında daha nasıl artırabilirize odaklanmamız lazım. Gümüşhane’de yılda 5 bin ton pestil-köme üretiliyor. En fazla istihdam sağladığımı sektör de burası. Yöresel ürünlerimiz var. Bunlara yönelik kurslar düzenleyelim. Enerjimizi doğru noktaya odaklandırmamız lazım. Güçlü olduğumuz alanı daha da güçlendirelim” dedi.
Doğa ve yayla turizmi, organik tarım ve hayvancılık, madencilik, yöresel ekmek yapım kursu, organik süt ürünleri, gümüş işlemeciliği ve ceviz yetiştiriciliği gibi Gümüşhane’nin güçlü olduğu alanlarda da kurslar açılması gerektiğine vurgu yapan Memiş, “İlimizin kalkınmasında önemsediğimiz sektörlere yönelik kurslar da açılacak. Organik tarım ve hayvancılığa yönelik kurslar, turizmle ilgili kurslar, madencilikle ilgili kurslar açmanızı istiyoruz. Buralara yoğunlaşmamız lazım. Bu kursları il merkezinde de mutlaka açmamız gerekiyor” diye konuştu.
Toplantıda yaptığı sunumda, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla düzenlenen 10 adet mesleki eğitim kursuna 158 kişinin katıldığını kaydeden İŞKUR Gümüşhane İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı ise 186 işyerinde 73 farklı meslekte 234 İşbaşı Eğitimi Programı düzenlendiğini dile getirdi.
Kendi işini kurmak isteyen kişilerin, kurmak istedikleri işin iş planlarını geliştirmelerini sağlamak amacıyla, Gümüşhane Belediyesi ve Kürtün Belediyesi ile birlikte yürütülen girişimcilik eğitimleri kapsamında bu yıl 200 kişiye eğitim verilmesinin hedeflendiğini ifade eden Aşıcı, bu kapsamda düzenlenen 5 adet mesleki eğitim kursuna 137 kişinin katıldığını söyledi.
Yöresel el sanatlarını yaşatmak adına “Ustalardan Çıraklara Meslek Mirasımız” konulu çalışmaların devam ettiğini belirten Aşıcı, “Bu çalışmaları yaparken ilimiz ve ilçelerimizde kültürel mirasımız niteliğinde olan mesleklerin ve bu meslekleri icra eden zanaatkarların tespit edilmesine, daha önce var olan ancak zamana ve teknolojiye yenilen bu mesleklerde eğitimler düzenlenmesine, işbaşı eğitimleri ve girişimcilik eğitimleri aracılığı ile bu mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda ‘Kitre Bebek’, ‘İhram’ ‘Yün Çorap Örücülüğü’, ‘Yorgancılık’ gibi meslekler tespit edilmiştir” dedi.
Eski hükümlü ve çalışabilir durumdaki engellileri işgücü piyasasına katabilmek için çözümler üretmeye çalışan İŞKUR tarafından son yıllarda eski hükümlü ve engellilerin kendi işini kurması, mesleki eğitim alarak istihdam edilmesi ve rehabilitasyonu için 36 bin TL’ye kadar hibe desteği verilmeye başlandığını hatırlatan Aşıcı, Gümüşhane’de 2 atıcılık, PVC, Marangozhane, Mobilya ve Ağaç Ürünleri Üretimi, Pestil İmalathanesi ile Bilgisayar Ana Kartları ve Ekran Kartları Tamiri konulu toplam 6 projenin hayata geçirildiğini kaydetti.
Daha sonra kurul üyelerinin söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdiği toplantıda, 2016 yılında düzenlenen aktif işgücü programları, toplum yararına programlar, yürütme ve denetim kurulu çalışmaları değerlendirildi, engelli ve eski hükümlülerle ilgili projeler hakkında bilgi verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.