YEREL HABERLER - 31 Ocak 2017 Salı 17:49

Gümüşhane’ye tersine göç başlayacak

A
A
A
Gümüşhane’ye tersine göç başlayacak

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, madencilik sektöründeki yatırımlar ve cazibe merkezleri programı kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarla binlerce kişiye istihdam sağlanacağını belirterek Gümüşhane’ye tersine göçün başlayacağını söyledi.
Gümüşhane’de 2017 yılının ilk İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Vali Okay Memiş’in başkanlığında gerçekleştirildi.
Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Murat Kahraman, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, İŞKUR Gümüşhane İl Müdür Vekili Hasan Güler, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile ilgili kurumların müdür ve yetkilileri katıldı.

“Gümüşhane OSB’de TSK alımı garantili projelerden birisi hayata geçirilecek”
Toplantıda yaptığı konuşmada 12 yıl boyunca Gümüşhane İŞKUR İl Müdürlüğü görevini yürüttükten sonra geçtiğimiz ay Kastamonu’ya tayini çıkan Dilek Şehnaz Aşıcı’ya hizmetleri için teşekkür eden Vali Memiş, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’la yaptıkları görüşme neticesinde Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesinde TSK’nın kamu alım garantili projelerinden birisinin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.
Vali Memiş, “Gümüşhane’nin kalkınmadaki üç önemli sacayağı olan turizm, madencilik ile tarım ve hayvancılık sektörlerinde iş gücü ve nitelikli iş gücü çok önemli. Nisan ayında 5 yıldızlı otelimiz faaliyete başlıyor. Süleymaniye’de kış turizmine yönelik olarak çalışmalarımıza da başladık” dedi.
Gümüşhane nüfusunun önemli bir kısmının göç ettiğini ifade eden Vali Memiş, “Gümüşhane eğitimli ve varlıklı nüfusunu dışarıya göndermiş. Bu bizim en önemli avantajımız. Türkiye’de iki meskenli yaşam başladı. Coğrafya çok güzel bir coğrafya, memleket çok güzel bir memleket ve bir de sıla-i rahim kültürümüz var. 320 köyümüz var ve her köye 10’ar bina yapılsa 3200 konut yapar. Bunun esnafa, istihdama ve işgücüne katkısı çok büyük olur” diye konuştu.

“Bizler işçinin parasını ödeme güçlüğü çeken esnafı hissedemezsek bu işi yapamayız”
Devlet memurlarının ay sonunu aldıkları maaşla getirdiklerine dikkat çeken Vali Memiş, “Bizler işçinin parasını ödeme güçlüğü çeken esnafı hissedemezsek bu işi yapamayız. Siftah yapmadan dükkanını kapatan esnafın yaşadığı moral bozukluğunu kurum müdürleri hissedemiyorsa, ben Vali olarak hissedemiyorsam burada bir sorun var demektir. Bu nedenle üretim yapacak olan girişimcilere yardımcı olacağız. Mevzuatı vatandaşımızın lehine uygulayacağız. Tabii ki bunu yaparken de haram lokma yemeyeceğiz ve devlet malını peşkeş çekmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Toplantıda yaptığı sunumda 2016 yılı içerisinde işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek, istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla yapılan 13 adet meslek edindirme ve geliştirme eğitimine 203 kişinin katıldığını ve 2017 yılındaki hedeflerinin 325 kişiye eğitim vermek olduğunu belirten İŞKUR Gümüşhane İl Müdür Vekili Hasan Güler, 2016 yılında 5 adet girişimcilik eğitim düzenlendiğini ve 122 kişinin eğitimi bitirerek belge almaya hak kazandığını söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.