GENEL - 02 Temmuz 2018 Pazartesi 09:48

Kadırga Yaylası’na kadın eli değecek

A
A
A
Kadırga Yaylası’na kadın eli değecek

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün Beldesi sınırları içerisinde bulunan ve Kabe’den sonra üzeri açık tek ibadethane olan açık camisiyle ünlü tarihi Kadırga Yaylası’na kadın eli değecek.

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün Beldesi sınırları içerisinde bulunan ve Kabe’den sonra üzeri açık tek ibadethane olan açık camisiyle ünlü tarihi Kadırga Yaylası’na kadın eli değecek.


Yaylaya adını veren Kadir Ağa’nın mezarının da bulunduğu Kadirkaya’nın yamacında kurulu ve etrafında onlarca obanın yer aldığı Kadırga yaylası Gümüşhane, Trabzon ve Giresun illerinin kültürlerinin bir arada yaşadığı bir çekim merkezi olarak biliniyor.


Denizden 2 bin 200 metre yükseklikteki yaylada yaz aylarında her Cuma günü Cuma namazını dünyaca ünlü açık camide kılmaya gelen vatandaşlarla birlikte adeta küçük bir ilçeye dönüşen Kadırga Yaylası’nda Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in talimatlarıyla çalışmalara başlayan Gümüşhane’nin ve bölgenin tek kadın belediye başkanı özkürtün Belde Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya, ilk işlerinin yöresel ürünlerin, yöresel yiyeceklerin satıldığı, organik gıdaların satıldığı pazar alanının düzenlemek olduğunu söyledi. Kaya, yiyecek-içecek iş yerlerini daha hijyenik hale getireceklerini, vatandaşların oturup bir tabak yemek yiyebileceği, çay içebileceği bir yer haline getireceklerini belirtti.


Özellikle Cuma günleri kurulan semt pazarında yüzlerce esnafın satış yaptığı, şenlik zamanı nüfusu 50 bini bulan Kadırga Yaylasında yapılacak çalışmaları anlatan Kaya, Özkürtün beldesi mücavir sınırları içerisinde bulunan Kadırga Yaylasında Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in verdiği talimatla beraberinde mimarlarla birlikte çalışma başlattıklarını hatırlattı. Kaya “Valimiz Kadırga Yaylası’nı çok önemsiyor. Kendisine sonsuz teşekkür ediyorum. Bana verdiği talimat ‘Özkürtün’ü nasıl değiştirdiysen, Kadırga Yaylası’nı da öyle istiyorum. Hemen projeni hazırlayacaksın, gerekli destek benden’ dedi. Biz de zaman geçirmeden harekete geçtik. Mimarlarımızla birlikte Kadırga Yaylası’na gelerek yüzeysel bir çalışma yaptık. Bu çalışmalar birkaç saatlik çalışma ile sonuçlanacağını düşünmüyoruz. En azından tasarladığımız projeyi Kadırga Yaylası’nda gerçekleştirebilmek için en azından 10-15 gün zaman ayırıp Kadırga Yaylası’nın hak ettiği Kadırga Yaylası’nı tespit etmek gerekiyor. Bana göre Kadırga Yaylası Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi lazım. Çünkü bizim Kadırga Yayla’mız bu değil. İnşallah bize verilen bu talimatla ve hazırlayacağımız projeyi hayata geçirerek Kadırga Yaylası’nı hak ettiği yere taşıyacağız” dedi.



“Yapıların dış cephe görünümlerini bölge mimarisine uygun olarak kaplanması gerek”


Kadırga Yaylası’nda yapıların durumunun ortada olduğunu, ilk etapta yapıların dış cephe görünümlerini bölge mimarisine uygun olarak kaplanması gerekeceğini ifade eden Kaya, “Kadırga’nın iç alanındaki geliş-gidiş yol güzergahlarını düzenlememiz gerekecek. Kadırga her Cuma çok kalabalık ve pazarı çok büyük. Bu sergilere taşımacılık yapan araçların park yerlerinin belirlenmesi lazım. Yiyecek-içecek işletmeciliğinin daha güzel ve daha hijyenik olmasını sağlamak lazım. Gelen yerli ve yabancı turistlerin kalabilecekleri, birkaç gün de olsa konaklayabilecekleri, buranın oksijenini teneffüs edebilecekleri, doğayı merakla gezerek seyredebilecekleri, konaklayabilecekleri alanlar olması lazım. Otellerimiz, barınma yerleri, restoranlarımız olacak” diye konuştu.


Tüm bunların bir anda olabilecek çalışmalar olmadığının altını çizen Kaya, “Bu yıl için de yapacağımız ilk şey pazar yerinin yeniden organize edilmesi olacak. Kadırga şenliğinin yapıldığı gün en azından 600-700 sergi oluyor. Bu sergileri bir alanda tutabilmek mümkün değil, onun için yeni alanlar açmamız gerekecek. Bu yılki şenliğimize çok kısa bir zaman kaldı. Bu 20 gün içinde yapabileceğimizin asgarisini yapacağız” ifadelerini kullandı.



"Üstü açık camimizde namaz kılmak için yaylaya akın ediyorlar"


Kadırga isminin bölgede yaşayan Kadir Ağa oymaklarından aldığını hatırlatan Kaya, “Kadir ağa öldükten sonra adının verildiği Kadirkaya tepesine defnedildi. Onun vefatından bugüne bin 400’lü yıllardan bugüne tarihi Kadırga Festivali düzenlenmeye başlandı. Ulusal düzenlenen bu şenlik, Türk’ün kültürünü geleceğe taşımak, gelecek nesillerle buluşturmak amacıyla yapılıyor. Binlerce insanımız Kadırga açık camisinde Cuma namazı kılmak için yaylamıza akın ediyor. Açık cami Fatih Sultan Mehmet’in Cuma namazı kıldığı bir alandadır. Fatih Sultan Mehmet, Temmuz’un üçüncü Cuma günü burada namaz kıldığı için şenliğimizde aynı gün ve tarihte yapılmaktadır. 600 yıldır Kadırga Açık Camisinde Cuma namazı kılmak için batıdan, kuzeyden, güneyden, doğudan gelen insanlarımızın kültürünün birleştiği odak noktasıdır Kadırga Yaylamız” şeklinde konuştu.



600 yıldan beri festival düzenleniyor


Kadırga festivalinin çok önemsenmesi ve benimsenmesi gerektiğine değinen Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:


“600 yıldan beri gelen bir festival Kadırga. Belediye olarak bize düşen bir sorumluluk var. Yayla etkinlikleri kurumlar ya da tüzel kişilikler tarafından düzenleniyor. Bu yıl da Kadırga Yayla Şenliğini kendimiz düzenleyeceğiz. Ancak Beşikdüzü, Şalpazarı, Trabzon, Maçka, Giresun’dan gelen tüm vatandaşlarımız bizim misafirimizdir, başımızın üzerinde yeri var. Burada ülkemizin içinden, yurt dışından gelen tüm insanlarımızla birlikte eğleneceğiz. Bu sene Kadırga Yayla Şenliğini kendimiz düzenleyeceğiz.”



“Otçu haftasında buranın 50 bine çıktığı zamanlar oluyor”


Kadırga yaylasında çocukluğundan beri dedesiyle birlikte pazarcılık yapan 24 yaşındaki Emre Can Dilli ise “Yaklaşık 6-7 yaşından beri dedemin zamanından beri gidip gelirim. Gümüşhane ve Trabzon’un yöresel ürünlerini satıyoruz. Pestil, helva, meyve satıyoruz. Yılın 3-4 ayı boyunca her Cuma günü Kadırga yaylasının pazarı olur. Şuan pek kalabalık sayılmaz ama şenlik zamanı ve otçu haftasında daha çok kalabalık oluyor. Şuan bile yaklaşık 2 bin kişi oluyor. Otçu haftasında buranın 50 bine çıktığı zamanlar oluyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Belediye taş ocağıyla yıllık 6 milyon TL tasarruf sağlayacak Safranbolu Belediyesi, agrega malzemesi üretmek için hizmete açtığı taş ocağı sayesinde yıllık 6 milyon TL tasarruf sağlayacak. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde alt ve üstyapı problemlerini tek tek çözen Safranbolu Belediyesi, yaptığı çalışmalarda temel malzeme ihtiyacını karşılayacağı taş ocağını da hizmete açtı. Ağaçkese köyü sınırında yaklaşık 2 milyon TL harcama yapılan taş ocağında agrega, alt temel ve dolgu malzemesi üretilecek. Toplam rezervi 6 milyon 500 bin ton olan taş ocağı sayesinde belediye yıllık 6 milyon TL tasarruf sağlayacak. Alanda incelemelerde bulunan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada taş ocağının açılmasıyla tarihi kent adına önemli bir iş başarıldığını belirtti. Tarihi Çarşı bölgesinin alandan çıkarılan taşa ihtiyacı olduğunu ifade eden Köse, “Maalesef bu taş ocağı açılmadan önce çok zorluk çekiyorduk, hatta bulamıyorduk. O yüzden burası bizim için olmazsa olmazlarımızdan. Bu ocağın artık Safranbolu Belediyesi tarafından işletiliyor olması çok büyük bir nimet ve kazanım olarak düşünüyorum” dedi. Köse, tesisten çıkacak taşla Safranbolu’nun uzun yıllar ihtiyacı olan tüm malzemeyi elde edeceğini aktardı. Safranbolu’nun 50 yıllık bir rezerve sahip olduğunu anlatan Köse, “Buradan çıkan taşla Safranbolu Tarihi Çarşısı’nın bütüncül yol projesi hazırlanmıştı. Bütün yollarının birbiriyle uyumlu bir şekilde taş olmasını sağlayacak. Safranbolu’ya hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Aydın Emekli vatandaşlar destekleri için Çerçioğlu’na teşekkür etti Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından kent genelinde yaşayan 260 binden fazla emekli için başlatılan ’Emekli Kart’ projesinin kapsamı genişletilirken, emekli vatandaşlar destekleri için Çerçioğlu’na teşekkür etti. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve kısa sürede yoğun talep gören Aydın’da yaşayan on binlerce emeklinin faydalanmaya başladığı Emekli Kart ile et ve et ürünlerinde uygulanan yüzde 20’lik indirime süt ve süt ürünleri de eklendi. Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Halk Ege Et’te başlatılan indirimin süreceğini, emekliler, gençler ve kadınlar başta olmak üzere tüm Aydınlıların yanında olmaya devam edeceklerini söyleyen Çerçioğlu, “Halk Ege Et mağazalarımızda et ve et ürünlerinde emeklilerimiz için başlattığımız indirim kampanyasına süt ve süt ürünlerini de ekledik. Emeklilerimizin geçim sıkıntısının farkındayız, onların yanlarında olmaya devam edeceğiz. Aydın’da kimse yatağa aç girmeyecek, soğukta üşümeyecek” dedi. “Özlem başkanımız emeklilerin dertlerine derman oldu” Emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısına dikkat çeken Yaşar Çelik, “Bu kuyruklar yüzde 20 ucuz et almak için, insanlar kuyruğa giriyor. Ucuz olduğu için çok rağbet var. Bu kuyruklar da o yüzden. Emekli olduktan sonra pazarlama işi yaptım, tüm Türkiye’yi gezdim. En güzel yer Aydın’dır, ben Denizli’yi geçtiğimde buranın havasını hissediyorum. Özlem başkanımıza başarılar diliyorum, her şey için ona çok teşekkür ediyorum. Emeklilerin dertlerine derman oldu, onun için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Özlem başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” Et ve süt ürünlerinde uygulanan yüzde 20 indirimin Aydın’da yaşayan tüm emekliler için büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Mustafa Yıldırım, “Emekliyim, Emekli Kart’ı aldım. Hem et, hem peynir aldım. Bazıları 1 Nisan’dan sonra geçerli olmadığını söylüyorlar, bunlar safsata. Başkalarının çıkardığı safsatayı inandırmaya çalışıyorlar millete. Çok teşekkür ediyorum başkanımıza, başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. “Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden çok memnunuz, Aydın çok şanslı” Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden memnun olduklarını söyleyerek Çerçioğlu’na teşekkür eden Resmiye Mert, “ Halk Ege Et’ten çok memnunuz, Allah razı olsun başkanımız Çerçioğlu’ndan. Emekli Kart emeklilere tabii ki de fayda sağlıyor, bundan çok mutluyuz. Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden çok memnunuz, Aydınımız çok şanslı” dedi. “Bütün emeklilerimiz adına Özlem başkanımıza teşekkür ederim” Emekli Kart’ın geçim sıkıntısı yaşayan emekliler için faydalı bir proje olduğunu söyleyen Mehmet Hasırcı, “Zaten halkın durumu belli, yaşam şartları, maaşları Emeklilerin durumu daha kötü. Onun için Emekli Kart emeklilere daha da faydalı olacak. Özlem başkanımız sağolsun böyle bir şey düşünmüş, yapmış. Bütün emekliler adına kendisine teşekkür ederim, arkasındayız” sözleriyle Çerçioğlu’na teşekkür etti.
Eskişehir Açıköğretimden “Öğrenme Analitiği ve Yapay Zekâ” semineri Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde yapay zeka ile ilgili düzenlenen semire yoğun katılım gerçekleşti. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi Kalite Koordinatörlüğü tarafından belirli aralıklarla düzenlenen yapay zekâ ve açık uzaktan öğrenme temalı etkinliklere bir yenisi daha eklendi. “Öğrenme Analitiği ve Yapay Zekâ” başlıklı seminer, Açıköğretim Fakültesi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fırat’ın konuşmacı olduğu seminere yoğun katılım sağlandı. “Açıköğretimimiz sayesinde ‘öğrenme’ için çok zengin bir veri kaynağımız var” Yapay zekânın hızla gelişen kullanım alanından bahseden Prof. Dr. Mehmet Fırat konuşmasında OpenAI ve GPT teknolojileri hakkında konuştu. Teknolojinin eğitime entegrasyonuna da değinen Prof. Dr. Fırat şunları söyledi: “Son yıllarda ‘gelişme’ olarak nitelendirebileceğimiz çok güzel değişimler mevcut. Açıköğretim sistemimizdeki gibi bireyin kendi kendine öğrenmesine dayalı bir yöntem, yapay zekâ entegrasyonu ile birleşebilecek bir düzeye kavuşmaya başladı. Bu gelişmeler doğrultusunda gün yüzüne çıkan iki konudan biri ise ‘kendi modelimizi, sınırlandırılmış bir konuda öğrencinin kendi kendine öğrenebilmesi için eğitebilir miyiz?’. Yaptığımız ilk örneklerin sonucu oldukça heyecan verici ve sevindiriciydi. Bizim, Açıköğretimimiz sayesinde ‘öğrenme’ için çok zengin bir veri kaynağımız var. Bu noktada milyonlarca öğrencinin trilyonlarca satırlık verisi söz konusu ve bunlar yıllardır birikti, birikmeye de devam ediyor. Veriler sayesinde öğrencinin birkaç etkileşiminden yola çıkarak, en iyi öğrenme yollarını onlara önerebiliriz.”
Aydın Başkan Atay: “Cumhuriyete olan borcumu ödemek için adayım” Efeler Belediye Başkanı ve İYİ Parti Efeler Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Atay’ın seçim çalışmaları kapsamında yaptığı Yılmazköy Mahalle ziyareti mitinge dönüşürken, Başkan Atay; “Cumhuriyete olan borcumu ödemek için adayım” dedi. Yerel seçimlere sayılı günler kala, belediye başkanı adayları çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu çerçevede mahalle ziyaretlerine devam eden Efeler Belediye Başkanı ve İYİ Parti Efeler Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Atay da Yılmazköy Mahallesi’ni ziyaret etti. Mahalle sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği ziyaret adeta mitinge dönüştü. Vatandaşlara projelerini anlatan Başkan Atay; “Cumhuriyete olan borcumu ödemek için adayım” dedi. Yılmazköy mahalle sakinlerinin meşalelerle karşıladığı Başkan Atay, görev süresi boyunca hayata geçirdiği hizmetlerinden ve gelecek dönem projelerinden bahsetti. Yılmazköylülerin “Başkan Atay ile aynen devam” sloganları ve alkışlarla kendisini desteklediği buluşmada konuşan Başkan Atay; “Beni hiçbir zaman yalnız bırakmadınız, çok teşekkür ederim. Biz her şeyimizi cumhuriyete ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Ben cumhuriyet sayesinde okudum, cumhuriyet sayesinde 3 dönem milletvekilliği, 1 dönem belediye başkanı oldum. Cumhuriyet’e olan borcumu ödemek için bir dönem daha belediye başkanlığına adayım. Bu dönem olduğu gibi desteklerinizle yeni dönemde de bölgemizin en çok hizmet eden belediyesi olacağız” diye konuştu.