GENEL - 26 Eylül 2018 Çarşamba 12:12

Türkiye’nin en uzun 5. yaşam süresi Gümüşhane’de

A
A
A
Türkiye’nin en uzun 5. yaşam süresi Gümüşhane’de

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre doğuşta beklenen yaşam süresi 79,8 olan Gümüşhane Türkiye 5.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre doğuşta beklenen yaşam süresi 79,8 olan Gümüşhane Türkiye 5.oldu.


Kurumun web sitesinde yayımlanan ’Hayat Tabloları, 2015-2017’ istatistiklerine göre Gümüşhane’de doğuşta beklenen yaşam süresi Türkiye ortalaması olan 78’in üzerinde çıkarak 79,8 oldu.


2013-2014 döneminde 79,9 olan ortalama yaşam süresi 2015-2017 döneminde erkeklerde 76,3, kadınlarda ise 83,5 olarak gerçekleşti.


Doğuşta beklenen yaş süresinde en fazla 80,7 yıl ile Tunceli, 80,3 ile Muğla, 80,0 ile Trabzon, 79,8 ile Mardin ve Gümüşhane yer aldı.


Erkeklerde 76,3 doğuşta beklenen yaşam süresiyle Türkiye’de 14. sırada yer alan Gümüşhane, kadınlarda beklenen 83,5 beklenen yaşam süresiyle Türkiye’de Tunceli’den sonra ikinci sırada yer alıyor.


2013-2014 verilerinde Gümüşhane erkeklerde 76,1 beklenen yaşam süresiyle 13.sırada, kadınlarda 83,6 beklenen yaşam süresiyle Türkiye’de 5.sırada yer alıyordu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Üniversite eğitimini tamamlayıp toprağına döndü Sivas’ın merkeze bağlı Yaramış köyünde yaşayan Ahmet Almalı, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra köyüne dönerek baba toprağını işlemeye başladı. Gazetecilik alanında dört yıl eğitim gören 26 yaşındaki Ahmet Almalı, okuldan mezun olduktan sonra alanında çalışmak yerine köyüne dönüp toprağını işlemeye karar verdi. Dört yıl okuduktan sonra bir dört yıl da iş aramak istemediğini belirten genç çiftçi, köyünde ki arazileri ekip biçerek tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Baba toprağını işlemek, aile geleneğimize uygun bir adım olduğu kadar benim için de büyük bir gurur kaynağı diyen Almalı, köyündeki verimliliği artırarak hem ailesine hem de köy halkına katkıda bulunmayı amaçlıyor. "Okudum diye memur olmalıyım diye bir düşüncede değilim" Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra okuduğu bölümü yerine ata yadigarı toprakları işleme kararı aldığını ifade eden genç çiftçi Ahmet Almalı, “Sivas’ın merkeze bağlı Yaramış köyünde doğdum büyüdüm. Eğitim hayatım nedeniyle Sivas’a geldim. Liseyi ve üniversiteyi Sivas’ta tamamladım. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldum. Dört yıl okuduktan sonra bir dört yılda iş aramak istemedim. Bunun yerine ata toprağıma döndüm. Şimdi çiftçilikle uğraşıyorum. Genellikle buğday, arpa ve yulaf ekiyorum. Çiftçiliği çok seviyorum. Okudum diye memur olmalıyım diye bir düşüncede değilim. Üretici de olabiliriz, çiftçi de olabiliriz. Üretmemiz gerekiyor. Üretmeliyiz ki kalkınalım. Hem biz kalkınalım hem devletimiz kalkınsın. Üretmeden hiçbir şey elde edemeyiz. Böyle bir imkânı olan baba toprağı olan varsa köyüne dönüp çiftçilik yapsın. Böyle baba toprağı olmayanlar için de devletimizin teşvik ettiği kurumlar var. Teşvik alarak üretici olabilirler” dedi.