GÜNDEM - 01 Mayıs 2018 Salı 15:01

1 Mayıs'ta da ter döktüler

A
A
A
1 Mayıs'ta da ter döktüler

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanırken, bazı işçiler bugünü de mesai başında geçirdi.

Birçok işçi, kendileri için en özel günlerden olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün heyecanını miting alanlarında yaşarken, bazı işçilerse kendilerinin ve ailelerinin geçimini sağlamak için bugünü de çalışarak geçirmek zorunda kaldı. 1 Mayıs’ta çalışmalarına rağmen bugünün kendileri için özel bir gün olduğunu vurgulayan işçiler, tüm vatandaşların Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

"İşçinin bir garantisi yok" 

Uzun yıllardır inşaatlarda çalışan ve 1 Mayıs’ı da mesai başında geçiren Mecit Keleş, işçi haklarının yeterli olmadığını dile getirerek, “İşçi bayramı da, işçilerin hakkı yok. İşçinin bir garantisi yok. Sigortan yatmadığı zaman ceza geliyor yani işimiz zor. Çalışmadığımız zaman ceza geliyor. Hastaneye gidiyoruz, diyorlar ki ‘Sizin priminiz 15 gün yatmış şu yatmış, şu olmuş.’ Ceza gönderiyorlar. Prim cezası oluyor. Sigortasız olduğun zaman çok zor. Biz işçi adamız, bugün çalıştık eve ekmek götürdük. Çalışmadın mı, zor. Kiracıyız; kirası var, elektriği var, doğalgazı var ve her gün bir şeye zam geliyor. Doğalgaza zam geliyor, yakıta zam geliyor, elektriğe zam geliyor, ekmeğe zam geliyor. Ben ilk geldiğim zamanlarda iyiydi de şu an bir kaç senedir işsizlik var. İş yok, güç yok. Mesela bu ayda 15 gün ya çalıştık ya çalışmadık. İş yok, işsizlik çok. Her şey pahalı; dolara zam gelmiş, elektrik, şudur budur her şeye zam gelmiş. Cebimizde eskiden 500 lira para oluyordu, cesaretimiz oluyordu ama şimdi cebimizde 10 bin lira oluyor cesaretimiz yok. Faydası yok çünkü, kıymeti kalmamış paranın” şeklinde konuştu.

"Biz ekmeğimizin peşindeyiz" 

4 çocuk babası olan ve inşaatlarda çalışarak ailesinin geçimini sağlayan Eshan Akgüç, “4 çocuğum var. Tabi ki yani onlar olmasa bu kadar şey olmayız. Bugün bayram, yatardık. İstirahatımıza bakardık. Onlar için çalışıyoruz. İşçi bayramı bizi pek etkilemiyor. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. İş olduğu zaman çalışırız. Yoksa da yatıyoruz. Bu inşaat işi biliyorsunuz sürekli yok. Kışın yağmur oluyor, kış geliyor, kar geliyor, yazın da çok sıcak günlerimiz var, yine çalışıyoruz. İş olduğu gün çalışıyoruz, olmadığı gün de çalışmıyoruz” ifadelerini kullandı.

"İşçilerin arasına katılamadık bugün" 

İşçilerin, günümüzde yeteri kadar maddi güce sahip olmadığını dile getiren inşaat işçisi Ramazan Keleş ise günün anlam ve önemine ilişkin şunları kaydetti: 

“Maalesef gücümüz yok. Çocukları okutuyorum, şu anda 4-5 öğrencimiz var. Üniversiteye gidiyorlar, mecbur yani. Günün önemi var ama maalesef, işçilerin arasına katılamadık bugün. 'Bugün çalışmazsan yarın aç kalırsın' denildiği gibi. Ücretli tatilin olmasını istiyoruz tabii ki. Böyle bir ücretli tatil olsa biz de istiyoruz tabii, ama maalesef böyle bir imkanımız olmadığı için onlarla beraber olamadık.”  

Murathan Yıldırım - Abdullah Güçlü - Moshiur Rahman

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.