GÜNDEM - 12 Ağustos 2017 Cumartesi 15:21

1 ton 150 kiloluk 'Ağrı'nın Gülü' 16 bin liraya satışa çıktı

A
A
A
1 ton 150 kiloluk 'Ağrı'nın Gülü' 16 bin liraya satışa çıktı

Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle İzmir’in Aliağa ilçesinde kurban pazarı kurulurken, "Ağrı'nın Gülü" isimli 1 ton 150 kiloluk dana 16 bin liraya alıcısını bekliyor.

Bu yıl 1-4 Eylül tarihleri arasında kutlanacak Kurban Bayramı için geri sayım başlarken, İzmir genelinde de kurban pazarları kurulmaya başladı. Aliağa Belediyesi de Kurban Bayramı öncesi Güzelhisar köyü yolu üzeri eski cezaevi arkasında bulunan 2 bin 500 metrekarelik kurban satış alanını kurban pazarı esnafının hizmetine sunarak ilçedeki satıcı ve alıcıları buluşturuyor.

Büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların yer aldığı pazarda, satış yapmak isteyenlerin işletme belgesi, satışa sunacakları hayvanların kulak küpeleri, onaylı pasaportları, aşı kayıtları, gebelik kontrol raporları gibi belgelerinin olması gerektiği öğrenildi.

1 ton 150 kiloluk 'Ağrı'nın Gülü' 16 bin liraya satışa çıktı

Küçükbaş hayvanlar 700 TL'den, büyükbaşlar 7 bin liradan başlıyor

Kurban satıcısı Ercan Adıgüzel, kurban pazarındaki küçükbaş kurbanlık fiyatlarının 700-950 lira arasında değiştiğini, büyükbaş fiyatlarının ise 7 bin liradan başlayarak kilosuna ve cinsine göre 16 bin liraya kadar çıktığını belirtti. Şuan için satışların durgun olduğunu da ifade eden Adıgüzel, "Kurbanlık fiyatları geçen yıla göre aynıdır diyebiliriz. Geçen yıla göre çok büyük farklar yok. Bayram yaklaştıkça alıcı sayısı da artacaktır. Kurban pazarı esnafı olarak bayram süresince burada olacağız" dedi.

1 ton 150 kiloluk "Ağrı'nın Gülü" 16 bin lira

Aliağa'daki hayvan pazarında bulunan bir dana ise görenleri şaşırttı. Ağrı’dan getirilen 1 ton 150 kiloluk simental cinsi dev danaya "Ağrı'nın Gülü" ismi verildi.Dana, 16 bin liraya satışa sunulurken, vatandaşlar merakla danayı inceledi. 

Satıcı Özgür Polatlı "Simental cinsi dana diğer cinslere göre daha fazla et veriyor. Bu cinslerde kemik oranı az et oranı daha fazladır. ‘Ağrı Gülü’nü alacak olan kişi çok memnun kalacaktır" dedi. 

Nimet Ergün - Murat İşçi - Nilüfer Öztürk Silay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.