YEREL HABERLER - 23 Aralık 2013 Pazartesi 10:44

‘kırsalın Antep Harbindeki Rolü’

A
A
A
‘kırsalın Antep Harbindeki Rolü’

Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Gaziantep Şubesi tarafından ‘25 Aralık Kurtuluş Haftası’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelde ‘Kırsalın Antep Harbindeki Rolü’ tartışıldı.
İLESAM Gaziantep Şubesi tarafından gerçekleştirilen panelde ‘Kırsalın Antep Harbindeki Rolü’ masaya yatırıldı. Panelde konuşan Araştırmacı Gazeteci Yazar Bülent Ağcabay, Antep Harbi’nin kırsal yansımalarının yeterince araştırılmadığını ve harp yıllarına ait köylerde daha birçok saklı vesikanın bulunduğunu dile getirdi. Ağcabay, önce İngilizlerin ve daha sonra da Fransızların Antep şehir merkezinde yaptıkları had safhaya ulaşmışken, köylerde yaşayanların milli mücadeleyi duymazlıktan, görmezlikten gelmesinin beklenemeyeceğini söyledi.
Antep Harbi yıllarında Taşlıbakar Köyü’nde Fransızlara ait Ağcabekirzade Ailesi tarafından bir uçak düşürüldüğünü ifade eden Ağcabay, 1998 yılında Antep Harbi sırasında düşürülen uçakta ölen pilotun anısına Fransız Askeri Ateşesi Monsieur Colonel Le Bourgeois ve bir gurup Fransız üst düzey komutanın ölen askerin anısına vefa örneği olarak Taşlıbakar Köyü’nü ziyaret ettiğini aktardı.
Ağcabay, Fransız Hava Kuvvetleri’ne ait iki uçaktan birisinin harp yıllarında düşürülmesinin Antep Harbi hakkında yazılmış kaynaklarda rastlayamamanın ise oldukça düşündürücü olduğunu ifade etti.
Alışılagelmiş kalıpların dışında, bilinmeyen yönleriyle Antep Harbi’ni konuşmak için toplandıklarını belirten Araştırmacı Gazeteci Yazar Ağcabay, “92 yıldan bu yana her yıl sanki gelenekselmiş gibi standart kelimelerle bilgi dağarcığımızdaki kalıplaşmış yapı ile Antep Harbi anlatıldı İLESAM olarak Gaziantep İLESAM olarak Antep Harbi’ne farklı bir gözden, kırsaldan bakarak yaşananları, kahramanlıkları masaya yatıralım, panelde tartışalım istedik. Burada şunu gördük; Fransız Hava Kuvvetleri’ne ait 2 tayyare vardı. Bunlardan bir tanesi Barak köylerinden olan Taşlıbakar Köyü’nde düşürüldü. Bu çok önemli bir olay. Bir ülkenin iki tane uçağından bir tanesi düşürüldü. Bundan 14 yıl kadar önce Fransız askeri ateşesi ve üst düzey insanlar geliyor, o düşen uçaktaki askerin anısına o köyde bir tören yapıyor. Yani özlerine, kültürlerine, geleneklerine, insanlarına saygının bir ifadesi olarak bunları gerçekleştiriyorlar” diye konuştu.
Bülent Ağcabay, açıklamasını söyle sürdürdü:
“Yalnız, çok sayıda Antep kitabı var. Antep harbini anlatan yayın var. Bunlar hakkında yazılmış tek bir satır yok. Biz şunu istiyoruz; İLLESAM Gaziantep Şubesi olarak özellikle geride kalmış, saklı kalmış tarihimiz köklerinde olan fakat bizi anlatan kültürümüzü yansıtmak istiyoruz. Kırsalda yaşanan Antep Harbi’ndeki kahramanlıkları farklı bir açıdan bakarak bugün Antep Harbi üzerinden geçen 92 yıl sonra Anteplilere anlatmak için bir araya geldik.”
Panele ilişkin değerlendirmede bulunan İLESAM Gaziantep Şube Başkanı Muhittin Arar, “Kırsalın Antep Harbi’ndeki mücadelesindeki rolü nedir? Tabi bu konuda birçok eser yazılmıştır ama ağırlıklı olarak kırsalın rolü çok tartışılmamıştır. O zamanki köyler daha özgürdü, işgali kolay değildi. Bir bakıma köylü, şehirli, kasabalı ayrımı yapmıyoruz. Muazzam bir milli ruhla birlikte mücadele vermiştir. Sosyal ve ekonomik paylaşımda köylümüz payına düşeni almalıdır. Biz büyük milletiz. Öyle ise kendi içerimizde köylü, fakir, eğitimsiz bir kesim bırakma hakkı kimsede yoktur. Çünkü ecdadın kemikler sızlar” ifadelerini kullandı.
Anadolu İş Merkezi’ndeki İLESAM Gaziantep Şubesi’nde gerçekleştirilen panele; Araştırmacı Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay, Şair Mehmet Kara konuşmacı olarak katıldı. İLESAM Gaziantep Şube Başkanı Muhittin Arar’ın yönettiği paneli; İLESAM Gaziantep Şubesi üyeleri takip etti.
Panel; katılımcıların sorularının yanıtlanması ile sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir