GÜNDEM - 18 Kasım 2017 Cumartesi 09:36

110 yıllık gramofon ile geçmişe yolculuk

A
A
A
110 yıllık gramofon ile geçmişe yolculuk

Kahramanmaraş’ta yaklaşık 25 yıldır antikacılık yapan Cahit Altıgöz, özellikle 1 asırlık gramofon ile müzik dinleme fırsatı bularak adeta geçmişe yolculuk yapıyor.

Kurtuluş Mahallesi’ndeki küçük dükkanında antikacılık yapan Cahit Altıgöz, 1907 yılında üretilen ve ilk günkü gibi çalışan gramofon dinleyerek işini yapıyor. Gramofona belirli bir fiyat biçmeyen Altıgöz, gramofonu benim gibi temiz kullanacak birine satabilirim diye konuştu.

Gramofon sahip olmak isteyenlerin iyi araştırıp almaları gerektiğini de kaydeden Altıgöz, gramofon’dan Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği dinlemenin ayrı bir zevk olduğunu da dile getirdi. Alagöz’ün antika iş yerinde 1900’lü yıllarda üretilen gramofon’un yanı sıra sonraki yıllarda da üretilen gramofon ve pikap ve diğer müzik çalarları da bulunuyor.

Antikacı Cahit Altıgöz, “Gramofonlar müzikle ilgili insanların ilk buluştuğu özellikle manüel ve elektriğin olmadığı bir dönemde kol ile çevrilen taş plakları çalan ilk müzik cihazıdır. Gramofonlar her mekanda çalınır, ilk yapılanlar tamamen el yapımıdır. İnsanların ortak buluşma noktası müzik olduğu için her dönemde vazgeçilmezdir. Yıllar sonra gramofon’dan plakçalarlara, kasetlere, radyolara, CD’lere ve kart okuyuculara kadar gelmesine rağmen aslına dönüş öze dönüş vardır. Bunlardaki ses hala daha değerli ve daha anlam kazanmaktadır. Gramofonlar taş plakları, normal pikaplar ise normal 33 ve 45’lik dediğimiz plakları çalar. Ama bizim eski Türk sanat ve Türk halk müziğimiz geçerliliğini korumaktadır” dedi.

‘Gramofon’daki cızırtıyı doğal bir sesle dinlemek gerek’

Gramofon’un çalışma tekniğini anlatan Altıgöz, “Onu doğal olarak dinlememiz gerekir böyle daha zevkli” dedi.
Alagöz, “Şimdi en son teknoloji var insanlarda, internetten indirebilir ama gramofondaki iğnenin cızırtısından çıkan müziği doğal bir sesle dinlemek gerekiyor. Yani bunu kopyalamak bile o kadar zevk vermez bunu doğal dinlemek gerek. Bunlara elektrik yok kurmalı saat gibi içindeki çelik sistemi kuruyor, bunu tekrar hareket enerjisine çevirip ve üzerine koyduğumuz plakla beraber güzel bir şekilde çalıyor” dedi.

“Bir akıllı telefona gramofon alabilirler

Gramofon almak için tanınmış yerlerden bilindik kişilerden alınması gerektiğini söyleyen Antikacı Altıgöz, “Eskiden insanlar gramofonun adını duyuyordu ama şimdi akıllı telefona bir gramofon alabilirler” dedi.
Altıgöz, “Öncelikle gramofon hakkında biraz bilgi sahibi olmak gerekiyor veya bu işi yapan Türkiye’de belirli ustalar var iletişime geçip onlardan almamız gerekiyor. Sadece dışarısındaki çalan ses değil de içerisindeki mekanik sisteme de bakmak gerekiyor. Çünkü mekaniği ne kadar iyi olursa, ne kadar motoru daha büyük olursa o kadar iyi çalar. Sesi diyaframa iyi iletir, bu da kulağa sesin daha iyi gelmesini sağlar. Eskiden insanlarda yokluk vardı, gramofon alamazlardı sadece ismini duyarlardı. Şimdi ise bir akıllı telefon fiyatına gramofon alabilirler. Ama bilindik bir yerden altyapısı olması gerekiyor ve buna da dikkat etmek gerekiyor."

“107 yıllık gramofon’a benim gibi temiz bakan birine satabilirim”

Elinde bulunan antika gramofonu satacağı kişinin kendisi gibi temiz kullanması gerektiğini söyleyen Alagöz, “Elektrik alırsam satarım” dedi. Altıgöz, “Fiyat olarak pek satmıyorum ama özellikle onun çünkü az sayıda üretimi olduğu için bilmiyorum, o alıcıyla bizim aramızdaki elektriğe bağlı. Ben kendisinden elektrik alırsam onu kendisine satabilirim. Ona benden daha iyi bakacağı kanaatini görürsem o gramofonu satarım” dedi. 

Halil Koyun

110 yıllık gramofon ile geçmişe yolculuk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.