ASAYİŞ - 23 Eylül 2014 Salı 11:13

12 asansör firmasına 86 bin 299 TL para cezası kesildi

A
A
A
12 asansör firmasına 86 bin 299 TL para cezası kesildi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, asansörlerin aylık bakım ve yıllık kontrolleri ile güvenli asansör kullanımı konusunda açıklama yaptı.

Akçadırcı açıklamasında, "İlimizde 5 bin 262’si Melikgazi, 2 bin 766’sı Kocasinan, bin 251’i Talas ve 300'ü ise diğer ilçelerimizde olmak üzere toplam 9 bin 579 asansör kullanılmaktadır" dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı yaptığı yazılı açıklamada, "İnsan hayatına konfor ve kolaylık sağlayan asansörler teknik düzenlemelere uygun olmaması, yada ehil ve yetkili olmayan kişilerce bakımının yapılması durumunda ölümle sonuçlanabilecek kazalara zemin hazırlamaktadır. Asansörlerin güvenilir ve emniyetli çalışabilmesinin en temel kriteri doğru bakım hizmetinin verilmesidir. Bina sorumlularının kendilerinin ve yakınlarının da asansörleri kullandığını, oluşabilecek kazalarda yasal sorumluluklarının bulunduğunu gözeterek Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği ile kendilerine yüklenen görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeleri gerekmektedir. Asansörlerin aylık bakımlarının yetkili kişilere yaptırılması yasal bir zorunluluktur. Bakımların yetkili kişilerce yapılmaması durumunda bina yöneticisi sorumludur. Ancak İl Müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde, çoğu bina yöneticisinin bu sorumluluklarından haberdar olmadıkları tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Akçadırcı ayrıca, "Bina yöneticisi asansörün Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğine uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan sorumludur. Kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için de yılda en az bir kere A Tipi Muayene Kuruluşuna asansörün yıllık periyodik kontrolünü yaptırmaktan sorumludur. Yıllık kontrol neticesinde asansörün çalışmasında can ve mal güvenliği açısından bir tehlike sözkonusu ise bina sorumlusunca asansörün çalışmasına can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar izin verilmez. Kontrol sonucunda asansöre yapıştırılan “Kırmızı Etiket” asansörün hizmet dışı bırakılması gerektiğini ifade etmektedir. Asansörlerin kullanılması esnasında, can ve mal güvenliğini teminen sürekli kontrol altında tutulabilmesi için; bina yöneticisi, asansörü monte eden veya onun yetkili servisiyle veya bir başka asansör monte eden veya onun yetkili servisiyle aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapmak zorundadır. Bina yönetimlerince bakım sözleşmelerinin mutlaka TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip, montajcı bir firma veya montajcı bir firma ile noter onaylı sözleşme imzalayan ve yetkili servis özelliği kazanan firmalarla yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Asansör bakımı yapan firmanın yükümlülüklerine değinen Akçadırcı, "Bakım yapan firmaca temin edilecek asansör bakım defteri asansörün varsa makine dairesinde veya bina sorumlusunca kalıcı olarak muhafaza edilir. Her bakımdan sonra asansör bakımı ile ilgili yapılan bütün işlemler asansör bakım defterine işlenir. Bakım yapan firmalar, can ve mal güvenliği yönünden asansörün risk taşıması durumunda, bina sorumlusunu yazılı olarak bilgilendirir. Bilgilendirme yapıldıktan sonra bina sorumlusu, asansörün uygun hale getirilmesini sağlamak zorundadır. Bakım yapan firmanın yazılı ihtarına rağmen uygunsuzluk giderilmediği takdirde sorumluluk bina yöneticisine aittir. Bakımı yapan firma, bina sorumlusunun, iki kişiden az olmamak üzere asansör sayısını dikkate alarak belirleyeceği sayıda kişiye acil durumlarda kurtarma çalışması konusunda eğitim vermek zorundadır" diye konuştu.

Akçadırcı ayrıca, "İlimizde 5 bin 262’si Melikgazi, 2 bin 766’sı Kocasinan, bin 251’i Talas ve 300'ü ise diğer ilçelerimizde olmak üzere toplam 9 bin 579 asansör kullanılmaktadır. İl Müdürlüğümüzce piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında son bir yılda gerek kullanıcı şikayeti ve gerekse resenasansör denetimlerine yoğun olarak devam edilmiştir. Yapılan denetimler sonucunda asansör bakımı yapan ancak TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi bulunmayan üç firmaya, Asansör Bakım İşletme Yönetmeliğine göre bakım yapan firma tarafından asansörün bulunduğu binada en az iki kişiye verilmesi gereken acil kurtarma hizmet eğitimi vermediği tespit edilen bir firmaya, montajcı olmayan veya montajcı bir firma ile noter sözleşmesi bulunmadığı halde bakım hizmeti veren altı firmaya ve İl Müdürlüğümüzce güvensizlik şüphesi sonucu test ve muayenesi istenen ve test sonucu güvensiz çıkan iki adet asansörün montajını yapan iki firmaya olmak üzere toplam 12 firmaya 86.299,00 TL. idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca yapılan denetimler sonucu güvensizlik şüphesi tespit edilen üç asansör üzerinde de TSE’ ye test ve muayeneleri yaptırılmış ve test sonuçları beklenilmektedir. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin korunmasının temini bakımından denetimlerimiz aralıksız bir şekilde sürdürülmektedir" açıklamasında bulundu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir