GÜNDEM - 13 Ekim 2015 Salı 10:05

1402 Ankara Savaşı Panoraması açıldı

A
A
A
1402 Ankara Savaşı Panoraması açıldı

Çubuk Belediyesi tarafından Çubuk Şehir Müzesi’nin içerisinde Ressam Halil Basri Uluğ’ya hazırlattırılan 1402 Ankara Savaşı Panoraması açıldı.

Çubuk Şehir Müzesi’nin içerisinde giriş katta oluşturulan ‘1402 Ankara Savaşı Panoraması’ ziyarete açıldığını söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, 1402 Ankara Savaşı’nın Türk Dünyası bakımından ve sonuçları bakımından önemine dikkati çekti. Panoramayı yaklaşık bir yıl emeğin ardından hayata geçirmeyi başaran Ressam Halil Basri Uluğ’a, ailesine ve emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Acehan, ilk kez 1402 Ankara Savaşı’nın bu denli araştırıldığını ve görsel anlamda bir üç boyutlu maketinin panorama şeklinde oluşturulduğunu belirtti.

Yapılan çalışmanın ilk olduğunu ve daha büyük bir çalışmanın Yıldırım Beyazıt Üniversite alanında yapılmasının planlandığını aktaran Başkan Acehan, panoramaya ziyarete tüm Başkentlileri davet etti.
Panoramanın ilçeye hayırlı olmasını dileyen Başkan Acehan, ”Bugüne kadar Çubuk’ta pek çok önemli tarihi olaylar yaşandı. Bunların hepsini zaman içersinde açığa çıkarmak gibi bir görevimiz olduğunu düşünüyorum. Bu tarihi animasyonun da nesiller boyu yaşatılmasını diliyorum. Yeni nesillerimizin Ankara Savaşını hatırlamaları ve sonuçlarını unutmamaları açısından da sık sık ziyaret etmelerini istiyorum. Animasyonun Çubuk’umuza tarihi ve kültürel değerlerini hatırlatması açısından hayırlara vesile olmasının diliyorum” diye konuştu. 1402 Ankara Savaşı Panoraması’nın açılışını Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Yıldırım Beyazıt Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Köylü Ressam Halil Basri Uluğ ve davetliler tarafından gerçekleştirildi.

1402 ANKARA SAVAŞI PANORAMASI’NDA NELER VAR?
Savaşın yapıldığı Çubuk ilçesinin 1/25000 ölçekli replikası (birebir aynısını) 12 metre karelik alanda oluşturulmuş. Savaş alanında o zaman savaşmaya gelen tüm askeri birlikler ve savaşta kullanılan malzemeler yaklaşık 10 bin figürde canlandırılmış. Tarihi süreçten esinlenerek oluşturulan panorama, sanatçı Ressam Halil Basri Uluğ ve ailesi tarafından yaklaşık 1 yılda tamamladı. Ses ve ışık efektleri de eklenen panorama, haftanın 6 günü ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.  

NESLİHAN DEMİRER

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam edecek. Rüzgar, genellikle güney, güneydoğu kesimlerinde kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-80 km/saat) şeklinde esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde ve akşam saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu 23 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 26 Adana: Parçalı ve az bulutlu 38 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 Samsun: Parçalı ve az bulutlu 27 Trabzon: Parçalı ve az bulutlu 29 Erzurum: Parçalı ve az bulutlu 25 Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 32