GÜNDEM - 18 Nisan 2015 Cumartesi 13:31

2. Abdülhamit’in torunundan Papa'nın sözlerine tepki

A
A
A
2. Abdülhamit’in torunundan Papa'nın sözlerine tepki

Osmanlı Padişahlarından Sultan 2.Abdülhamit’in torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Papa’nın sözde Ermeni soykırımı sözlerine tepki göstererek, "Onlar, Osmanlı’yı, Osmanlı’nın yönetim anlayışını unuttu. Yeniden hatırlatmak gerekiyor" dedi.

Kutlu Doğum Haftası nedeniyle Türkiye Gençlik Teşkilatı'(TGT) organizasyonu, İlçe Müftülüğü ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Antalya’nın Manavgat ilçesinde düzenlenen "O Hepimizin Peygamberi" adlı programın onur konuğu 2. Abdulhamit’in torunu Abdulhamid Kayıhan Osmanoğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

"YENİDEN HATIRLATMAK GEREKİYOR"
Papa’nın sözde Ermeni soykırımı sözleri ile ilgili soru üzerine Osmanlı Padişahlarından Sultan 2.Abdülhamit’in torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu,"Onlar, Osmanlı’yı, Osmanlı’nın yönetim anlayışını unuttu. Yeniden hatırlatmak gerekiyor" diye yanıt verdi. Papa’ya verilecek olan en iyi cevabın Ayasofya Cami’nin yeniden ibadete açılması olacağını dile getiren Osmanoğlu, "Ayasofya Cami’nde dedemiz Sultan Fatih’in vakfiyesi var. Bana kalsa Ayasofya Cami’nin hemen ibadete açılmasını isterim" dedi.

"OSMANLININ ARDINDAN ORTA DOĞU HUZUR YÜZÜ GÖRMEDİ"
Osmanlı Devleti’nin ardından Orta Doğu ülkelerinde yaşayanların huzur yüzü görmediğini ifade eden Osmanoğlu, "Bugün Orta Doğu Osmanlı’nın adaletine muhtaçtır. Orta Doğu ülkelerinde yaşananlar Osmanlı Devleti’nin yüzyıllar boyunca Orta Doğu’yu ne kadar iyi idare ettiğini kanıtıdır. Suriye’de yaşanan bir iç savaş var. Devletimiz, milletimizi yakın ve açık bir savaş tehdidinden dolayı atamız Süleyman Şah’ın türbesinin yerinin değiştirilmesini uygun gördü. Bu doğru bir adımdır" dedi. Osmanoğlu, geçtiğimiz günlerde kendisin de Süleyman Şah’ın yeni türbesini ziyaret ettiğini belirtti.

"HER TÜRLÜ GİRİŞİMİ YAPACAĞIM"
Dedesi Sultan 2. Abdülhamit’in Musul ve Kerkük’ü şahsi olarak tapuladığını belirten Osmanoğlu, "Musul ve Kerkük dedemiz Sultan Abdülhamit’in şahsi malıdır. Bu mülklerin tarafımıza verilmesi için aile olarak bugüne kadar herhangi bir girişimde bulunmadık. Ama ben Dedem Sultan 2. Abdülhamit’in petrol nedeniyle üzerine aldığı bu mülklerin iadesi için mahkemeler de dahil olmak üzere her türlü girişimi yapacağım" diye konuştu.

"ARTIK AİLEMİZE İADE-İ İTİBAR VERİLMELİ"
1924 yılında Türkiye’den çıkarılan Osmanlı Hanedanı üyelerinin itibarının verilmesi gerektiğini ifade eden Kayıhan Osmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü.
"Artık ailemize iade-i itibar verilmeli. Türkiye Cumhuriyeti kimlikleri verilmeli. Biz aile olarak dünyanın her yerine dağılmış durumdayız. Şu anda Amerika’da olan aile üyeleri de var, Şam’da çok zor şartlarda yaşamaya çalışan da. Hatta Şam’da yaşayan amcamız, ailemizin ikinci en büyüğü" dedi. Hanedanın varisleri olarak 6 sene önce veraset davası açtıklarını kaydeden Osmanoğlu, "Ancak 6 senedir bu davada herhangi bir gelişme olmadı. Şimdiye kadar bitmesi gereken bu dava hala bitmedi. Bunu anlamakta zorlanıyorum" diye konuştu.

DİZİ HAZIRLIĞI
Televizyonlarda yayınlanan Osmanlı Devleti ile ilgili dizilerin gerçeği yansıtmadığınıda söyleyen Osmanoğlu, "Geçtiğimiz yıllarda yayınlanan bir dizi, Osmanlı ailesini olduğundan çok farklı gösterdi. Yılın 6 ayını at üstünde savaşta olan bir padişahı alkol alıyor diye gösterdiler" dedi. Kendilerinin bir dizi ve sinema projesini yaptıklarını kaydeden şehzade Osmanoğlu, "Yazımı bitti. Önümüzdeki günlerde bu konuda gerek oyuncular gerekse diğer konularla ilgili girişimlerde bulunacağız. Osmanlı hanedanını milletimiz doğru bir şekilde öğrenmeli" ifadelerini kullandı. 

ARİF KAPLAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Üniversite öğrencileri, Mudanya’nın tarihini yakından inceledi Mudanya Belediyesi, Frankfurt Goethe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mimarlık fakültesi öğrencilerini ilçede ağırladı. Proje kapsamında Mudanya’nın tarihi yapılarını ziyaret eden öğrenciler, araştırmalarını sanal sergi yoluyla duyuracak. Frankfurt Goethe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) işbirliğinde gerçekleştirilen “Bizans ve Osmanlı Dönemi Yapılarının Mimari Karşılaştırmaları” projesi kapsamında mimarlık fakültesi öğrencileri Mudanya, Kumyaka ve Tirilye’yi ziyaret etti. Öğrenciler, projeyi yürüten akademisyenler eşliğinde Kumyaka Baş Melekler Kilisesi, Tirilye Kültür Merkezi, Taş Mektep, Dündar Evi, Kemerli Kilise, Fatih Cami ve Tirilye Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Tarihi gezinin ardından öğrenciler tarafından elde edilen sonuçlar, sanal sergi yoluyla duyurulacak. Araştırma projesi kapsamında birçok gezi düzenlediklerini ifade eden ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Yoncacı, “Araştırma projesi kapsamında Osmanlı ve Bizans eserlerinin öğrenciler tarafından münakaşa edildiği, gelişimlerin, devamlılıkların ve kesintilerin konuşulduğu bir araştırma projesi gerçekleştirdik” dedi. İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Bilge Ar, projenin lisansüstü öğrencilerin eğitimi ve ağ oluşturmasıyla ilgili olduğunu belirterek, “Gezilerde öğrencilerimiz kendi uzmanlık alanlarına göre aralarında bilgi alışverişi sağlıyorlar” diye konuştu. İki senedir devam eden program kapsamında öğrencilere çeşitli görevler verdiklerinin de altını çizen Ar, “Bu görevler kapsamında öğrencilerimiz hem görsel olarak hem de yapacakları arşiv araştırmalarıyla hazırlayacakları bilgi verici posterleri sanal bir sergi ile tamamlayacaklar” şeklinde ifade etti. Proje çerçevesinde İstanbul, Bursa ve Tirilye gezisi gerçekleştirdiklerini ifade eden İTÜ Mimarlık Tarihi öğrencisi Ömer Faruk Ulusoy, Osmanlı ve Bizans miraslarını inceleyerek, proje de yer alan konular kapsamında gerçekleştirecekleri sergiye hazırlandıklarını söyledi. Gerçekleşen geziye Mudanya Belediye Meclis üyeleri Nilgün Arslanoğlu, Jale Büyükurgancı ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelleri de eşlik etti.