KÜLTÜR SANAT - 23 Ağustos 2016 Salı 16:50

2 bin 400 yıllık tapınak bulundu

A
A
A
2 bin 400 yıllık tapınak bulundu

Amasya’da Oluzhöyük kazılarında Pers dönemine ait 2 bin 400 yıllık ateş tapınağı bulundu.

Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Anadolu’da Pers dönemine ait bir tapınak ilk defa bulunuyor. Ateşin kutsal sayıldığı Zerdüşt dininin belki en erken dönemlerini burada arkeolojik olarak saptayabiliyoruz” dedi.

M.Ö. 425-400’lü yıllarda yapılan tapınağın Zerdüşt dininin oldukça erken bir dönemine ait olduğunu gözlemlediklerini ayrıca varlığını 2014 yılından beri bildikleri ancak tümüyle ortaya çıkartılmasının 3 yılı bulduğunu anlatan Prof. Dr. Dönmez, “İran’da bile bu kadar erken döneme ait bir ateş tapınağı yok. İran’daki Zerdüşt diniyle ilgili tapınaklar genellikle Sasani dönemine ait. Burada Pers dönemine ait, Akhaimenid dönemine ait ilk defa böyle bir ateş tapınağı bulduk. Bu tabi din tarihi için çok heyecan verici bir gelişme. Anadolu’nun din tarihi burada değişmeye başlıyor ve Amasya’nın da ne kadar kutsal bir coğrafya olduğunu, dinler açısından da ne kadar önemli bir coğrafya olduğunu burada görüyoruz” diye konuştu.

10 uygarlığın izlerinin ortaya çıktığı 10 yıldır süren Oluzhöyük kazı alanına yaptığı ziyarette tapınaktaki ateş çukurunu kazan öğrencilerin bulduğu sikkeyi inceleyen Amasya Valisi Salih Işık da, “Bu tarihi ulusal ve uluslararası bir miras olarak çıkarmamız gerekiyor. Dünyaya, dünya kültürüne, insanımıza hediye etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda bunu turizme kazandırıp bir anlamda da bunu ticari olarak değerlendirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Dönmez’den bilgiler alan Vali Işık’ın incelemelerine Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hamdi Yanık ile Amasya Müzesi Müdürü Alper Atmaca da katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Gerçeği görülmez olunca, nesli tükenmekte olan hayvanlar tahnit sergisi ile tanıtıldı Aydın’da bu yıl 11.’si gerçekleştirilen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda özel firmalar ürünlerini tanıtırken, resmi kurumlar ise halkı bilinçlendirmek ve tabiatın dengesinin bozulmaması için doğadaki canlıların korunmasının önemini anlattı. Bu kapsamda stant açan Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü binlerce kişiyi bilgilendirdi. Oldukça ilgi gören standa nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvan tahnitleri ile tanıtıldı. Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden biri olan Aydın’da 18-21 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen 11’inci Uluslararası Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarında, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü, tabiatın korunması için yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Karakulaktan pelikana, keklikten ördeğe kadar nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvanın tahnit sergisini yapıldığı stanta Aydın’ın biyoçeşitliliği, korunan alanlar ve yaban hayatı tanıtıldı. Oldukça ilgi gören stanta pek çok çocuk uzun süre ilgiyle tahnit sergisini inceledi. Stanta ayrıca doğayı ve çevreyi korumanın öneminden söz edilerek, Türkiye’nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan ve barındırdığı bitki ve hayvan türleriyle gelecek nesillere aktarılması gereken Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın zenginlikleri de tanıtıldı. Yaklaşık 250 adet kuş türü bulunan ve bunlardan 70’iin üreme alanı olan Dilek Yarımadası Milli Parkı’na sahip Aydın’da çocuklara tarımın sürdürülebilirliğinin tabiatın korunmasına bağlı olduğu da anlatıldı. Sadece Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda görülen 804 bitki türünden 6’sının dünyada sadece Aydın’da görüldüğü belirtildi. Bunun yanı sıra Aydın’ın sahip olduğu Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın 28 memeli, 42 sürüngen, 45 çeşit balık türüne ve çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yaptığı belirtildi.