ÇEVRE - 02 Mart 2016 Çarşamba 13:24

2 bin yıllık anıta tarihi ayıp

A
A
A
2 bin yıllık anıta tarihi ayıp

Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan ve Roma İmparatorluğu döneminde yapılan 2 bin yıllık tarihi Kuş Kayası Yol Anıtı'na sprey boya ile yazı yazan bir kişinin, anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirerek sosyal paylaşım sitesinde paylaşması üzerine yasal işlem başlatıldı.

Amasra'da geçtiğimiz aylarda tarihi kalıntılar ve eserler üzerine sprey boya ile duvarlara yazılar yazılmasının ardından 2 bin yıllık tarihi Amasra Kuş Kayası Anıtı'na da yazı yazıldı. Tarihi eserlerin bulunduğu bölgelerde rutin olarak yaptıkları incelemelerde Kuş Kayası Yol Anıtı'na sprey boya ile yazı yazıldığını fark eden Amasra Kaymakamlığı ve Müze Müdürlüğü, yazı yazanların kimliklerini tespit etmeye çalıştığı esnada A.U. isimli sosyal medya kullanıcısı tarafından yayınlanan fotoğrafı incelemeye aldı. Sosyal paylaşım sitesindeki fotoğraf üzerine A.U'nun kimliğini tespit eden Kaymakamlık ve Amasra Müze Müdürlüğü kısa sürede anıta yazı yazan şahsın bilgilerine ulaşarak adli işlem başlattı. Başlatılan adli takibatın yanı sıra anıt üzerindeki yazıların silinmesi için yapılacak tüm harcamanın A.U'dan tahsil edileceği öğrenildi.

"YASAL İŞLEM BAŞLATILDI"
Bu tür olayların daha önce de yaşandığını ifade eden Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, "Ulusal ve yerel basında da son zamanlarda genişçe yankı bulan sprey boya ile tarihi eserlere yazı yazılması olayını kısıtlı imkanlarımızla henüz temizletmiş olmamıza rağmen maalesef şimdi de Kuş Kayası Anıtı'na benzeri şekilde yazı ve şekillerin çizildiği uzmanlarımızca tespit edildi. Hatta bunu yapan kişilerin söz konusu eylemi şahsi Facebook sayfalarından da paylaştıklarına dair elde edilen bilgiler de değerlendirildi. Yasal olarak gereğinin yapılacağına hiç kuşkumuz yok. Anıtlara yönelik olarak yapılacak her türlü fiziki olumsuz müdahalenin Türk Ceza Kanunu'nda 2863 sayılı kanuna muhalefet kapsamına gireceği ve bu kapsamda takibata uğrayacağı konusunda bir kez daha hatırlatma yapmanın faydalı olacağı kanaatindeyim. Kuş Kayası Anıtı'nda görülen sprey boya ile yazı olayı ile ilgili müze uzmanlarımız gerekli yasal işlemleri başlatmış bulunmaktadır" dedi.

"ANIT ROMA DÖNEMİNE AİT"
Kuş Kayası Anıtı hakkında bilgi veren Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, "Günümüzde toprak üzerinde ancak sayılı miktarda takip edebildiğimiz Amasra'nın meşhur tarihi anıtlarından biri olan Kuş Kayası Anıtı bir yol anıtı olarak Anadolu'da bilinen en nadir örneklerdendir. Roma İmparatoru Tiberius Claudius Germanicus (I.S 41-54) zamanında, Krateia-Amastris yolunun tamamlanmasına binaen Bithynia-Pontus Valiliğine atanan Gaius Julius Aquilla'nin devlete hizmet etmek maksadı ile kendi şahsi ödeneği ile Roma lejyonerlerine yaptırdığı anıttır. Bundan başka en kısa zamanda anıtlarımızın olduğu noktalarda kamera sistemleri ve bilgilendirme uyarı levhaları gibi sistemler ile diğer güvenlik tedbirleri alınması konusunda gerekli araştırma ve ilgili merciler ile olan girişimlerimiz devam etmektedir Özetle anıtlarımızı korumak en önemli vatandaşlık bilinç ve görevlerimizdendir. Amasralı hemşehrilerimizin ve güzel ilçemizi ziyarete gelen ziyaretçilerimizin burada gördükleri anıtların temizliği ve korunmasında hassas davranmalarını rica ediyoruz" dedi.
Yaklaşık bir ay önce de Amasra Kalesi duvarlarına sprey boya ile yazı yazılmış, yazıyı yazanlar bulunamamıştı. Kale duvarlarına yazılan yazıların silinmesi için il dışından özel ekip ve donanım getirilerek duvarlardaki yazılar silinmişti.

HALİL TEKİN 
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Isparta’da site yöneticisini öldüren sanık: “Uzun zamandır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum” Isparta’da bir sitenin otoparkında site yöneticisini kemerle boğarak öldüren sanık üçüncü kez hakim karşısına çıktı. Mahkemede sanık, "Uzun zamandır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum" dedi. Olay, 28 Ocak 2023 tarihinde Fatih Mahallesi’nde bulunan konutlardan birinin kapalı otopark kısmında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, site yöneticisi emekli öğretmen Hüseyin Cahit Erdoğan’ın (71) otoparkta hareketsiz bir şekilde yattığını gören site sakinleri durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarla birlikte bölgeye polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Erdoğan’ın hayatını kaybettiği belirlendi. Cumhuriyet savcısının olay yerindeki incelemesinin ardından Hüseyin Cahit Erdoğan’ın cansız bedeni otopsi yapılmak üzere Isparta Şehir Hastanesine kaldırıldı. Savcılık, olayın cinayet olma şüphesi üzerine inceleme başlattı. Süleyman Çelik, hakkında hazırlanan iddianamede ‘tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Süleyman Çelik’in yargılanmasında üçüncü duruşma Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Süleyman Çelik, taraf avukatları ve aileleri katıldı. Duruşmada Hüseyin Cahit Erdoğan tarafından işten çıkarılan eski site çalışanı Yasemin U. sosyal medya hesaplarından Erdoğan’ın ölümüne ilişkin kinayeli paylaşımlar yaptığı iddiası ile tanık olarak dinlendi. Yasemin U. sanığı tanımadığını ve kendisiyle hiç görüşmediğini, Hüseyin Cahit Erdoğan’ın ölümünden sonra sosyal medya hesaplarından kinayeli paylaşımları yapmadığını söyledi. Sanık Süleyman Çelik ise tanığı tanımadığını ve daha önce kendisiyle hiç bir görüşmesinin olmadığını söyleyerek Yasemin U’nun eski eşinin güvenlik kursundan arkadaşı olduğunu belirtti. Sanık Süleyman Çelik, "Uzun zamandır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum" dedi. Mahkeme heyete sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.