EKONOMİ - 09 Eylül 2017 Cumartesi 12:26

2. el otomobil alacaklar dikkat

A
A
A
2. el otomobil alacaklar dikkat

İkinci el oto piyasasında yaz dönemi sonrası hareketlilik devam ederken, galericiler vatandaşları araçlarını satış sonrası güvenilir ve muhatap bulacakları yerlerden almaları konularında uyardı.

İkinci el araç alacakların, satış sonrası yaşayabilecekleri sorunların en az indirilmesi için araç alımlarının güvenilir kurum ve galerilerden yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Öte yandan hem konfor hem de trafikte rahat seyir edebilmek için otomatik şanzımanlı araçların sayısının günden güne artış gösterdiği belirtildi.

"İyi bir araba için 40 bin TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor"

20 yıldır galericilik sektöründe olduğunu dile getiren Ahmet Çalım, "2017 yılı itibariyle yaşı ve modeline göre 25 bin ile 30 bin TL’nin altında olan arabalar iyi arabalar değil. Yani alıcı insanların iyi bir araba alabilmesi için bu rakamların üzerine çıkarak, en azından bir 40 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Aksi halde hem model yaşı yüksek olduğu için hem de kilometresi fazla olacağı için teknik ve donanımsal olarak araçta sorun yaşayabilir. Bu da günümüz şartlarına göre maddi olarak alıcıyı zorlayacaktır" dedi.

"Otomatik şanzıman, manueli geçti"

Çalım, son zamanlarda özellikle otomatik arabalara oldukça rağbet olduğunu belirterek, “İstanbul trafiğinden dolayı insanlar otomatik arabayı tercih ediyordu. Ancak artık Edirne’de de otomatik araç kültürü artış gösterdi. Ancak kent genelinde yaşadığımız bir sorun da otomatik araç şanzıman ustasının azlığı ve olmaması. Otomatik araç arıza yaptığı zaman araç sahibi için oldukça sıkıntı yaşıyor" ifadelerini kullandı.

"Bu bir güven meselesi"

2. el araç alacakların galericilere daha çok güvendiklerini hatırlatan Çalım, "Bazı müşteriler geliyor ben galericiden araba almam diyor, bazı müşteriler ise tam tersi ben galericiden araba alırım diyor. Çünkü galericiler kötü araba alıp satmaz mantığındalar. Artık zaten ekspertizler var. Bu bir güven meselesi. Bilinçli müşteriler genelde galericilere güveniyorlar. Bazı insanlar internetten araba buluyorlar, alıyorlar. Ancak 3-5 ay sonra araçta sıkıntı çıktığı zaman kendilerine muhatap bulmakta güçlük çekiyorlar. Galeride böyle bir sorun yok. Her zaman araçlarımızın arkasında duruyoruz. Bazı sorunlar yaşandığı zaman biz kendimiz yaptırıyoruz" diye konuştu.

"Sokaktan araba almasınlar"

Çalım, 2. el oto satışında yaşanan en büyük sorunların internet ortamında ya da sokakta alınan araçlarda meydana geldiğini dile getirerek, "Bizim sıkıntımız şu, dışarıdan çok alıp satanlar var. İnternetten çok fazla kayıt dışı alıp satılıyor. İnsanlarımız mağdur olmamak için bu şekilde araç almamalarını öneriyoruz. Çünkü bir sorun olduğunda hem muhatap bulamayacaklar, bulsalar bile ‘Ne yapalım ben de aldığımda öyleydi’ denecek. Sorunlarını çözemeyecekler. Arabaları galericilerden alsınlar, sokaktan araba almasınlar" dedi.

Koray Ustabaşı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Kahveci’den enflasyon düzeltmesi işlemlerinde ücret ödemesi uyarısı Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret ödenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. ZSMMMO Oda Başkanı Hasan Kahveci, “VUK 555 Sıra Nolu Tebliğe göre mali tablolara uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi işlemleri ile ilgili Mali Müşavirlere verdikleri hizmet dolayısıyla Ücret Ödenmelidir” dedi. Mali müşavirlere iş yükü oluşacağını ifade eden Kahveci, ‘İlgili Tebliğ Kapsamında uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi ile ilgili Muhasebe işlemlerine ilişkin yoğun mesai harcayan “Mali Müşavir” Meslek Mensuplarına Ek ücret ödenmelidir. Bilindiği üzere her yıl Mart ayında Gelir vergisi Mükelleflerinin Gelir Beyannameleri, Nisan ayında ise Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin ise Kurum kazançlarının beyanı verilmektedir. Bu beyannamelerin eklerinde Mükelleflere ilişkin Mali veriler olan Bilanço Gelir Tablosu gibi Ek tablolar yer almaktadır. Bu tablolardan Bilançoda yer alan mali olmayan varlıklar’ Enflasyon Düzeltmesine tabii tutulacaktır. Bu işlem sonrasında Enflasyon Düzeltmesi öncesi ve Enflasyon Düzeltmesi sonrası olmak üzere ayrı tablolar Beyannamelerin ekinde yer alacaktır. Bu durum, bu tabloları özenle hazırlayan Mali Müşavirlere ilave iş yükü oluşturmaktadır. Mart ve Nisan aylarında rutin yoğunluklarından daha yoğun bir iş yükü üstlenen Mali Müşavirler, bu aylarda gece yarılarına kadar hatta sabahlara kadar ofislerinde çalışmaktadırlar. Gece yarıları ofis ışıkları sönmeyen Mali Müşavirler, ailelerinden, sağlıklarından, genel yaşam süreçlerinden ciddi fedakârlıklar yapmaktadır” dedi. Odanın yayınladığı ücret tarifesinde enflasyon düzeltme işlemleri ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgilerin de yer aldığını aktaran Kahveci, “Dolayısıyla bu fedakârlıklarının karşılığı olarak bu ilave iş yükleri için Mali Müşavirlere Ücret Tarifeleri gereği ilave ücret ödenmelidir. Enflasyon Düzeltmesi Muhasebesi işlemleri ile ilgili ZSMMMO’nun yayınlanan ücret tarifesinde “Enflasyon Düzeltme İşlemleri” ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Neredeyse 20 yıllık verilerin Enflasyona göre düzenleneceği bu tablolar ile Mükellefler daha dinamik ve sağlıklı Mali Tablolara kavuşarak, bu tablolar ile Finansman ihtiyaçlarını daha sağlıklı verilerle analiz ettirerek karşılayacaklardır. Dolayısıyla bu tabloların oluşmasında emek veren emekçilerin de haklarını almaları gayet tabiidir. Sonuç olarak, Mali Müşavirlere bu iş yükü neticesinde Enflasyon Düzeltmesi” ile ilgili ücret ödenmelidir. Tüm Meslektaşlarıma bu yoğun dönemlerinde çalışmalarında kolaylıklar, başarılar ve bol kazançlar diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Ankara Ticaret Bakanlığı’ndan ihracat tescil açıklaması Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan’dan bu yana İsrail ile ihracat kısıtlamasına tabi ürünlere gümrüklerde ihracat tescil işleminin yapılmadığını açıkladı. Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, İsrail ile ihracat kısıtlamasına tabi olan 54 ürün grubundaki bin 19 ürüne, kararın yayımlandığı 9 Nisan 09.00’dan itibaren gümrüklerde ihracat tescil işleminin yapılmadığı bildirildi. Öte yandan yapılan açıklamada, bin 19 ürünün; antrepolar, serbest bölgeler, geçici depolama yerleri ve transit ticaret yoluyla dahi, İsrail’e gönderilmesinin de bu kısıtlama kapsamına dahil edildiği bilgisi verilerek şu ifadelere yer verildi: “Kısıtlama kararının alındığı 9 Nisan 2024 tarihinden önce gümrükte ihracat tescili yapılmış herhangi bir yasak kapsamındaki ürünün yola çıkmasını tezvirat haline getirme çabası, sadece uluslararası dış ticaret, gümrükleme, lojistik mevzuatını ve prosedürlerini bilmemekle ya da kötü niyetle açıklanabilir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetinin bu konuda aldığı karar, üzerinde kötü niyetli spekülasyonlara fırsat vermeyecek kadar açık ve nettir ve sıkı bir şekilde uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın bu tür yalan ve yanlış haberlere itibar etmemelerini ve müsterih olmalarını rica ederiz. Türkiye Cumhuriyeti olarak ilk günden beri yanlarında olduğumuz Filistinli kardeşlerimizin her zaman her alanda her platformda yanlarında olmaya devam edeceğiz.”