DÜNYA - 24 Eylül 2016 Cumartesi 08:11

2. kez hacca veya umreye gidenlere ek harç

A
A
A
2. kez hacca veya umreye gidenlere ek harç

Suudi Arabistan’da Harem şehirleri olan Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’ye ikinci defa hac veya umre ziyareti için gelenlerden ilave 2 bin riyal (530 dolar) harç alınacak.

Karar, özellikle turizmciler ile Harem bölgesindeki otel ve ticarathane işletenlerin tepkisini çekti Çünkü 530 dolarlık ek ücret ikinci defa veya mükerreren gelenleri bu kararından vazgeçirebilecek büyüklükte bulundu.

Ulusal gazetelerde çıkan habere göre, 1 Muharrem 1438 yani 2 Ekim 2016 Pazar gününden itibaren yürürlüğe girecek yeni uygulama ile ikinci defa veya mükerreren gelenlerden 2 bin riyal ek harç alınacağı kararı Kral Selman bin Abdülaziz’in onayına sunuldu. Ancak uzun bir süre geçmesine rağmen henüz bu karar onaylanmadı. Türkiye’de 15 günlük umre programlarının bin ila bin 500 dolarlık paketler olarak satıldığını belirten seyahat acentaları, Suud Krallığı’nın 530 dolarlık ek riyaset bedeli ile mükerrer gelmek isteyenleri vazgeçirmeyi hedeflediği düşünülüyor. Hicaz bölgesindeki otel ve ticarethane sahipleri ise, umre müşterilerinin özellikle yarısının tekrar gelen kişiler olduğuna işaret ederek, bu uygulamanın zaten son 5 yılda yavaşlayan iş hacmini iyice içinden çıkalamaz hale getireceğini düşünüyor.

Harem bölgesinde ticaretin son 5 yılda Kabe büyütme çalışmaları sebebiyle, hac kotasının arttırılmamasından dolayı sıkıntılı olduğunu belirten tüccarlar, umreci sayısında yaşanacak bir azalmanın birçok işyerinin kapanması anlamına geleceğini belirtiyorlar. 1 Muharrem 1438 (2 Ekim 2016 Pazar) günü yani yeni hicri yılda uygulamaya girecek 530 dolarlık ek harç öncelikle ikinciye umreye geleceklere uygulanacak. Seyahat acentaları, hac döneminin bitmemesi sebebiyle henüz umre vizelerine başvurmadıklarından önümüzdeki günlerde 2 bin riyallik ek harç talepleri ile karşılabilecekler. Türkiye’de ikinciye gelenler için umre ve hac bedellerini yüzde 30 ile 40 oranında arttıracak olan bu karara en çok otel sahipleri tepki gösteriyor. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Mekke Din Ateşiliği de Suudi Arabistan gazetelerinde yer alan haberleri tercüme ederek, turist getiren acenta ve kurumlara bu kararı bildirdi. Ancak Suudi Bakanlar Kurulu kararı Kral Selman bin Abdülaziz henüz tasdiklemediği için yürürlüğe girmedi.
Suudi Krallığı ise hac ve umre konusunda ciddi adımlar atmayı sürdürüyor. Bu yıl hac için harem bölgesine kaçak girişleri yüzde 90 oranında önleyen Hac Bakanlığı,yerli halkın hac yapabilmesi için 4 bin ile 10 bin riyal arasında bedelle alınan izin belgesi olmadan harem sınırına gelen yaklaşık 400 bin Suudi Arabistan ikameli kişinin tespitlerini yaptı. Parmak izi ile tespit edilenler arasındaki ikamet sahiplerinin vizelerinin uzatılmayacağını ve süre bitiminde sınır dışı edileceklerini açıkladı. Ülke nüfusunun binde 1 oranındaki hac kotalarının islam dünyasında sıra bekleyen 28 milyon kişi sebebiyle 2017'den itibaren attırılması talep ediliyor. Suudi yetkililer ise Kabe’de inşaat çalışmalarının biteceği 2018 yılından itibaren kotaların yeniden değerlendirilebileceğinin sözkonusu olacağını açıkladı. Türkiye ise hac için sıra bekleyen 1.8 milyon kişi ile kuyruk sırası en uzun olanlar arasında, Endonezya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de 7-8 yıl hac çıkmayınca birçok Türk vatandaşı, Diyanet veya acentalar vasıtası ile umre ziyaretine geliyor. Çok giriş çıkışlı görevliler için alınan 6 aylık vizelerin bedeli de 3 bin riyal, yıllık vizeler 5 bin, iki yıllık vizeler ise 8 bin riyal oldu.

Diğer taraftan, hac mevsimi sonrasında 1 ay yabancı ziyaretçilerin ülkeye kabulünü kapatan Suudi Arabistan bu yıl 1 Ekim’den itibaren hiç ara vermeden umre ziyaretçilerini alacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da ilk defa sinemaya giden çocuklar unutulmaz bir 23 Nisan yaşadı Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı köylerde yaşayan çocuklara unutulmaz bir şekilde kutlattı. İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek’in talimatıyla sinema ve park keyfi yaşayan çocuklar, bayramı coşkuyla kutladı. Köylerde yaşayan ve ilk defa sinemaya giden çocuklar, sinema salonunda mısır ikramıyla keyifli bir film izleme imkanı buldu. Filmin ardından yemeğe götürülen çocuklar, daha sonra Millet Bahçesi’ne götürüldü. Burada oyunlar oynayarak, eğlenen çocuklar, 23 Nisan’ı doyasıya kutladı. Heyecan ve mutluluklarını İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle paylaşan çocuklar, bu özel gün için kendilerine unutulmaz bir deneyim yaşatan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek’e teşekkür etti. Etkinliğe katılan çocuklar, sinema ve Millet Bahçesi’nde yaşadıkları keyifli anları aileleriyle de paylaşarak 23 Nisan’ı unutulmaz kıldı. Kökrek ise yaptığı açıklamada, 23 Nisan’ın sadece bir bayram değil, aynı zamanda milli egemenliğin ve çocuklara armağan edilmiş bir bayram olduğunu vurguladı. Köylerde yaşayan çocukların da bu coşkuyu yaşaması için böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirten Kökrek, "Bu vesileyle tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlar, onlara sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hayat dilerim" dedi.
Denizli Başkan Arslan, Çamelili çocukların 23 Nisan coşkusuna ortak oldu TBMM’nin 104. kuruluş yıldönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Denizli’nin Çameli ilçesinde de coşkuyla kutlandı. İlçe Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen, Belediye Başkanı Cengiz Arslan, İlçe Jandarma Komutanı Atilla Acarer, İlçe Emniyet Amir Vekili Volkan Mıdık, protokol üyeleri, öğrenci, öğretmen ve vatandaşların katılımlarıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıldönümü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Çelenklerin sunulması ve İstiklal Marşının büyük bir coşkuyla okunması sonrasında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde okullar tarafından Çameli Stadyumu’nda gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı renkli görüntülere sahne oldu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıldönümüne özel düzenlenen programda ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Sonrasında öğrencilerin okuduğu şiirler dinlendi ve öğretmenleri ile birlikte hazırlamış oldukları gösteriler büyük bir ilgiyle izlendi. Program sonunda şiir, resim, kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kutlama programı sonrasında Çameli Belediyesinin düzenlediği çocuklara özel program büyük beğeni topladı. Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan ve eşi İlkin Arslan, AK Parti İlçe Başkanı Cengiz Yılmaz’ın katılımlarıyla Çameli İlçe Stadyumu’nda kurulam oyun parkı ve gelen animasyon ekibi ile 23 Nisan Çocuk Şenliği gerçekleştirildi. Çocukların 23 Nisan coşkusuna ortak olan Başkan Arslan, "Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104. yıldönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm çocuklarımıza ve milletimize kutlu olsun" dedi.