ÇEVRE - 02 Şubat 2018 Cuma 02:42

2001’de 42 olan kelaynak sayısı 240’a ulaştı

A
A
A
2001’de 42 olan kelaynak sayısı 240’a ulaştı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün nesli tehlike altında olan kelaynakların sayısını artırmak için yürüttüğü başarılı faaliyetler sayesinde 2001 yılında 42 olan kelaynakların sayısı 2017 yılında 240’a ulaştı.

Kelaynakların yok olmasının önüne geçmeye çalışan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 1977’de Şanlıurfa Birecik’te kurduğu üç adet yetiştirme merkezi ile kelaynakları korumaya devam ediyor. Baharın ve bereketin simgesi olan ve dış görünüşleri ile erkek ve dişileri ayırt edilemeyen kelaynakların cinsiyet belirleme çalışmaları ise devam ediyor. Genetik çalışmalar dışında cinsiyetleri belirlenemeyen bu değerli kuş türünün erkek ve dişi bireyleri ancak genetik analiz ile tespit edilebiliyor. Önümüzdeki yıllarda bu analizlerden elde edilen veriler ışığında kelaynakların üreme ve yavru büyütme davranışları daha detaylı olarak incelenebilecek.

Göç dönemi öncesinde yetiştirme merkezine alınan kelaynaklar, sadece üreme dönemlerinde serbest bırakılıyor. Bu yıl 14 Şubat’ta tabiata bırakılacak olan kelaynaklar, yaklaşık 6 ay sürecek üreme dönemlerinin ardından tekrar yetiştirme merkezine alınacak. 2017 yılında 47 adet yavru dünyaya geldi. Böylece 2001 yılında 42 olan kelaynak sayısı bu yıl 240’a ulaştı.

KELAYNAKLAR UYDUDAN TAKİP EDİLİYOR

Kelaynaklara 2008 yılında ilk defa uydu takip cihazı takılmaya başlandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Göçe gönderilen 5 kelaynağın ikisinin tekrar Birecik’e dönmesi, kelaynakların doğada yeniden var olabileceklerini ortaya koydu. Bu doğrultuda kelaynak kuşlarına GPS-GSM vericisi takılması ile kelaynakların yıl boyunca günlük hareketleri takip edilecek. Bu vericilerin uyduya gönderdikleri sinyallerin değerlendirilmesi neticesinde kelaynaklar takip edilerek, kelaynakların karşılaştıkları problemler belirlenmeye çalışılacak ve hayat alanı olarak nereleri tercih ettikleri tespit edilebilecek” dedi.

Bu arada Türkiye’nin önemli kuş türlerinden olan kelaynakları tanıtmak maksadıyla yetiştirme merkezlerinde yerli ve yabancı turistler için oluşturulan ziyaretçi merkezi ile turistlere kelaynakların yanı sıra Fırat Nehri ve Birecik’in kuş varlığı bakımından önemi anlatılıyor. Ziyaretçiler kapalı devre kamera sistemi sayesinde kuşları rahatsız etmeden izleyebiliyor ve bu görüntüler internetten de yayınlanıyor.

Kaya Güneş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Gediz Mehmetçik Ortaokulundan erasmus başarısı Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Mehmetçik Ortaokulu tarafından hazırlanan “Değişime Hazır Öğretmenlerle Değişen Kurumlar” Erasmus projesi başarı ile sona erdi. Mehmetçik Ortaokulu tarafından hazırlanan Erasmus projesi, dijital gelişmeler ve derslere entegrasyonu üzerine Almanya’da eğitim İtalya ’da ise işbaşı gözlem çalışmalarını tamamladı. 2023 çağrı döneminde Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Kütahya’dan seçilen tek proje olarak dikkat çeken Mehmetçik Ortaokulu öğretmenlerinin edindikleri bilgi ve deneyimleri yaygınlaştırma çalışmalarıyla pekiştirecekleri öğrenildi. Bu çerçevede Mehmetçik Ortaokulundan 5 öğretmen Almanya’da, ARDA Beratung& Bildung GmbH kurs merkezinde Almanya’nın eğitim sistemi, Web 2.0 araçları, web 2.0 araçlarının öğretim ve ölçme sürecinde kullanımı üzerine eğitim aldı. Sonrasında ise 4 öğretmen aynı konuda İtalya da işbaşı gözlem çalışmalarına katılarak dijital araçların ders sürecine entegrasyonu üzerine faaliyetleri gözlemleme ve deneyimleme şansı edindiler. Konuyla ilgili olarak proje koordinatörü Şeyma Sultan Güleç, “Projeye katılan öğretmenlerimiz ile eğitim ve işbaşı gözlem çalışmalarının ardından gerek kurum içi gerekse kurumlar arası dijital araçların kullanımı, öğretim süreciyle özdeşleştirilmesi ve ölçme - değerlendirme aşamasına da kullanılması üzerine yaygınlaştırma çalışmaları yapacağız” dedi.
Aydın Kuşadası’nda hanutçuluğun önlenmesi için kararlı adımlar atılıyor Kuşadası ilçesindeki kruvaziyer turizminin önemli sorunlarından biri olan hanutçuluğun önlenmesi amacıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde önemli bir adım atıldı. İlçe Danışma Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, mal ve hizmet satmak için yerli ve yabancı turistleri rahatsız eden iş yerlerine yönelik ciddi tedbirler alındı. Toplantıda alınan kararlar arasında, hanutçuluk yapmaya çalışan iş yerlerine uygulanacak cezalar net olarak belirlendi. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun ’rahatsız etme’ başlıklı 37. maddesi gereğince, mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişilere idari para cezası uygulanacak. Bu ceza, 2024 yılı güncel idari para cezası tutarında belirlenecek ve kolluk veya belediye zabıta görevlileri tarafından verilecek. Kararlar arasında dikkat çeken bir diğer nokta ise, hanutçuluk faaliyetlerini tekrarlayan iş yerlerine uygulanacak cezaların artırılması oldu. İlk seferde 3 gün, ikinci seferde 15 gün, üçüncü seferde ise işyerlerinin 30 gün süreyle kapatılması veya faaliyetten men edilmesi kararlaştırıldı. Bu önlemlere ek olarak, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince, bir yıl içinde üç kez faaliyetten men edilen iş yerlerinin ruhsatlarının iptal edilmesi kararı alındı. Bu kararın uygulanması için İlçe Emniyet Müdürlüğü, Zabıta Amirliği ve Ticaret ve Esnaf Odaları tarafından oluşturulan denetim ekipleri en kısa sürede çalışmalarına başlayacak. Kuşadası’nda hanutçuluğun önlenmesi amacıyla alınan bu kararlar, turistlerin huzur içinde tatil yapmalarını sağlarken, işletmecilerin de yasalara uyumlu bir şekilde faaliyet göstermelerine imkan tanıyacak. Bu adımlarla, Kuşadası’nın turizm potansiyeli daha da güçlenecek ve ilçenin imajına olumlu katkılar sağlanacak.