ÇEVRE - 03 Mart 2015 Salı 10:48

2014 yılında hatıra ormanı geleneğinde bir rekora imza atıldı

A
A
A
2014 yılında hatıra ormanı geleneğinde bir rekora imza atıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM), adını ölümsüzleştirmek isteyen kişi ve kuruluşlar adına fidan dikerek hatıra ormanı kurmaya devam ediyor.

Hatıra ormanı oluşturmanın bir gelenek haline geldiği ülkemizde,2014yılında 9 bin 272 kişi ve kurum tarafından, 4 milyon 781 bin TL bağış yapılarak yeni bir rekora imza atıldı.

“2014 YILI BAĞIŞLAR İTİBARIYLA REKOR KIRILAN BİR YIL OLDU”
2014 yılında hatıra ormanlarında 1 milyon 581 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “2014 yılı vatandaşlarca yapılan bağışlar itibarıyla rekor kırılan bir yıl oldu. Toplamda 9.272 gerçek ve tüzel kişinin 4 milyon 781 bin TL olan bağışları ile 15 bin 590 dekar alanda 103 adet hatıra ormanı tesis ettik” dedi.
Bakan Eroğlu, ayrıca bedelli tesis edilen hatıra ormanı ağaçlandırmalarında, fidan sayısı ve hektar olarak bir üst sınırın bulunmadığını kaydederek, bağışçılar adına sahaya tanıtım levhası dikilebilmesi için en az 2 bin adet fidan dikilmesi gerektiğini ifade etti.

164 BİN KİŞİ VE KURUMUN 22 MİLYON DİKİLİ AĞACI OLDU
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bugüne kadar gerçek ve tüzel kişilerin katkılarıyla 2.352 hatıra ormanı tesis edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Yaklaşık 206 bin dekar alanda tesis edilen bu ormanlarda 22 milyon 414 bin fidan dikildi. 164 bin 404 kişi ve kuruluşun katıldığı bu çalışmalar için bağışçılar tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na, 22 milyon 242 bin TL katkı sağlandı” diye konuştu.

YANSA BİLE TEKRAR KURULUYOR
Hatıra ormanı ağaçlandırmalarına verilen isimlerin değiştirilemediğini ve bu sahalarda gerçek ve tüzel kişilerin isim hakkının saklı bulundurulduğunun altını çizen Prof. Dr. Eroğlu, oluşturulan veya isimlendirilen hatıra ormanlarının, yanması veya diğer sebeplerle kaldırılması halinde, bu alanların yeniden ağaçlandırılarak aynı isimlerin verildiğini ifade etti.

HATIRA ORMANI NASIL KURULUR?
Hatıra ormanı çalışmaları dört farklı şekilde şöyle yürütülüyor:
- Bedelli Tesis Edilen Hatıra Ormanı Ağaçlandırmaları; belirlenen fidan bedelinin, talepte bulunan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yatırılması şartıyla oluşturuluyor. Fidanların dikimi, bakımı ve korumasına ait iş ve işlemlerin tamamı Orman Genel Müdürlüğü tarafından üstleniliyor.
- Bedelli İsimlendirilen Hatıra Ormanı Ağaçlandırmaları; en fazla 15 yaşına kadar olan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü sahaları, belirlenen hektar bedeli ile gerçek ve tüzel kişiler adına isimlendiriliyor.
- Bedel Yatırmadan Gerçek ve Tüzel Kişiler Tarafından Tesis Edilen Hatıra Ormanı Ağaçlandırmaları; gerçek veya tüzel kişiliklerce bedel yatırmadan, projelendirilmiş sahalarında, projesinde belirtilen tesis ve bakıma ait iş ve işlemlerin tamamı kendisi tarafından yapılıyor.
- Bedelsiz İsimlendirilen Hatıra Ormanı Ağaçlandırmaları; ülke ve ülke ormancılığına faydalı hizmetleri geçen devlet adamlarıyla, hayatını kaybetmiş ormancılar veya meslek dışından kişilerin hatıralarını yaşatmak, önemli olayları, günleri ve diğer devletlerin veya devlet adamlarının dostluklarını belgelendirmek için oluşturuluyor. Bedelsiz isimlendirilen hatıra ormanı ağaçlandırmalarında, isimlendirilecek sahanın yaş sınırı bulunmuyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Denizlililer için sahne aldı Denizli Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel hazırladığı programlar kapsamında CSO Film Müzikleri Konseri düzenledi. Denizli Büyükşehir Belediyesinin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları coşkulu bir şekilde sürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Film Müzikleri Konseri düzenlendi. Etkinliğe Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali Marım, davetliler ve binlerce Denizlili katıldı. Dünyaca ünlü birçok film müziklerinin icra edildiği, Şef Cemi’i Can Deliorman’ın yönettiği CSO performanslarıyla izleyenleri büyülerken, konser sonunda davetliler sanatçıları uzun süre ayakta alkışladı. “Dünyada eşi benzeri olmayan bir bayram” Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, CSO sanatçılarına ve izleyicilere katılımlarından dolayı teşekkür ederek, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile bir kez daha dünyada eşi benzeri olmamış bayramlardan birini daha yaşayacağız. 23 Nisan, ülkemizin demokrasiye, özgürlüğe ve gelecekte huzurlu bir hayat yolculuğuna başlamış olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı o güzel gündür. Bizlere bu güzel vatanı armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu bayramı çocuklarımıza armağan ediyor olması gerçekten ne kadar büyük bir dehanın, ne kadar büyük bir öngörünün sahibi olduğunu da bir kez daha bizlere göstermiştir” dedi. “Atatürk bu ülkeyi gençlere emanet etmiştir” Bu özel günlerin kendilerine miras olmadığını, çocuklara emanet edildiğini vurgulayan Başkan Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ülkeyi belediye başkanlarına, cumhurbaşkanlarına, bakanlara, valilere, müsteşarlara veya başkalarına emanet etmemiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ülkeyi gençlere emanet etmiştir. Biz de bu şiara inanan temsilcileri olarak, gençlerimizin huzurlu bir hayat sürmeleri, gelecekleri ile ilgili kaygı taşımadıkları, ülkemizin güzel coğrafyasını terk ederek başka bir coğrafya hayali kurmadıkları bir Türkiye’de, bir Denizli’de buluşmayı diliyoruz.” Konuşmanın ardından Vali Coşkun ve Başkan Çavuşoğlu, günün anısına Şef Cemi’i Can Deliorman’a plaket verdi.