KÜLTÜR SANAT - 30 Mart 2015 Pazartesi 17:01

23 dilde konser verilecek

A
A
A
23 dilde konser verilecek

Siirt'te, lise öğrencilerinden oluşan 11 kişilik koro ekibi, 23 farklı dilde eserin seslendirileceği bir konser vermeye hazırlanıyor.

Siirt Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müzik öğretmeni Cemile Yılmaz öncülüğünde öğrenciden oluşan koro ekibi, Türkçe, Uygurca, Kürtçe, Boşnakça, Arnavutça, Gagavuzca, Azerice, Arapça, Kazakça, Çerkezce, Ermenice, Kırımca, Tatarca, Romanca, Lazca, Safaratça, Hemşince, Süryanice, Zazaca, Tükmence, Yunanca, Özbekçe, Gürcüce dillerde türküler söyleyecek konsere hazırlanıyor. İbrahim Hakkı Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi konferans salonunda müzik öğretmeni Cemile Yılmaz, piyanist Macit Gidici eşliğinde farklı dillerde eserlerin seslendirildiği koro, ülkenin her yerinde gönüllü konser vermeye hazır.
Konu ile ilgili bilgi veren Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zeynel Abidin Demir, 16 dil ve 7 farklı lehçede müzik dinletisi verecek bir ekip oluşturarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Demir, koro ekibinin ileriki zamanlarda Türkiye'nin birçok ilinde konserler vererek adından söz ettireceğini kaydetti.

2 yıl önce geldiği Siirt'te verdiği bir konserde Arapça ve Kürtçe şarkı isteği üzerine farklı dillerde eserlerin seslendirdiği bir koro kurulmasına karar verdiğini belirten müzik öğretmeni Cemile Yılmaz, kısa sürece 23 dilden şarkıların seslendirdiği bir koro kurduğunu söyledi. Yılmaz, "Türkiye'de yaşayan Çerkez, Makedon ve Bulgar arkadaşlarım var. Türkiye'de konuşulan tüm dillerle ilgili bir çalışma yaptım. Bulabildiğim kadarıyla o dillerdeki şarkıları dinleyerek Türkçe'ye yakın melodileri aldım. Türkçe-Boşnakça, Türkçe-Yunanca ortak şarkılar aldım. Şuan elimde Türkçenin lehçeleri ve Türkiye'de konuşulan Uygurca, Kürtçe, Boşnakça, Arnavutça, Gagavuzca, Azerice, Arapça, Kazakça, Çerkezce, Ermenice, Kırımca, Tatarca, Romanca, Lazca, Safaratça, Hemşince, Süryanice, Türkçe, Zazaca, Türkmence, Yunanca, Özbekçe ve Gürcüce'den şarkılar var. Türkiye'de daha önce 10 veya 12 dilde konserler verilmiş, ancak biz 23 dilde, Türkiye'de kullanılan tüm dillerde konser vermeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Koro üyesi Hatice Aydın, yaklaşık 3-4 aydır koro çalışması yaptıklarını, farklı dil ve lehçelerde türkü söylemenin de ayrı bir keyif verdiğini sözlerine ekledi.  

MEHMET NİYAZİ DENİZ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir