EĞİTİM - 06 Nisan 2010 Salı 09:49

300 dolara Avrupa'da üniversite

A
A
A
300 dolara Avrupa'da üniversite

Dünyanın en iyi üniversiteleri Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) haftasında Ankara'da bir araya geldi. İngiltere, Amerika, Avrupa, Kanada ve Avustralya üniversiteleri YGS 1. Basamak sınavı haftasında büyük fırsatlarla Türkiye'de IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı'nda buluştu.

DUYGU BEKTAŞ/ANKARA

Sheraton Oteli'nde gerçekleşen fuarda 22 ülkeden yaklaşık 170 okul YGS sınavına girecek öğrencilere yurtdışında okuyabilmeleri için çeşitli fırsatlar sundu. Mezunlarına Nobel, Pulitzer, ödülleri kazandırmış, önemli siyaset adamları, devlet başkanları, cumhurbaşkanları yetiştirmiş üniversiteler Türk öğrencilerin de bu imkanlardan yararlanmaları için sunumlar yaptı. Türkiye'de yapılmakta olan en kapsamlı yurtdışı eğitim fuarı organizasyonu olma özelliği taşıyan International Education Fairs of Turkey (IEFT) Ankara'nın ardından Adana, İzmir, İstanbul, Konya, Eskişehir ve Kıbrısta da tanıtımlar yapacak.

Yurtdışında eğitim imkanından yararlanmak isteyen öğrenciler de fuarın yapıldığı standların önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Türkiye'deki sınav sisteminden yakınan öğrenciler burs imkanlarından faydalanarak yurtdışında okumak istediklerini söylediler. Çocuklarıyla birlikte fuar alanına gelen veliler de katsayı probleminden dolayı yurtdışında çocuklarını okutmak istediklerini belirtti. Fuar hakkında bilgi veren IEFT Genel Koordinatörü Deniz Akar da, fuara katılan ülkelerin kendi üniversiteleri hakkında öğrencilere bilgi verdiğini belirterek, "Üniversitelerin burs, yurt ve yaşam koşulları hakkında bilgi veriyorlar. Öğrencilerin en büyük avantajı öğrenci direkt olarak üniversite temsilcisi ile tanışıp bilgi alması ve kendisinin o üniversiteye kabul edilip edilmeyeceğini veya burs alıp alamayacağını birinci ağızdan duymasıdır" dedi.

Denklik konusunda da bilgi veren Akar, fuara katılan birçok üniversitenin Yükseköğretim Kurulu'ndan denkliğini alabileceğini söyledi. 1.5 milyon öğrencinin YGS'ye gireceğini ifade eden Akar, "Yurt dışı eğitim bir alternatiftir. Türkiye'de isteği bölüme giremeyeceğini düşünen katsayı gibi problemlerle açıkta kalan gibi öğrenciler yurt dışı eğitim imkanlarından yararlanabilirler. Öğrenciler istedikleri bölüm için Türkiye'de sonuna kadar uğraşsınlar olmazsa yurt dışında okumak için şanslarını deneyebilirler" dedi.

Yurt dışına 300 dolara da eğitim imkanından yararlanabileceğini belirten Akar, öğrencilerin yıllık harç 300 dolardan başlayan harç paralarını yatırmalarını durumunda eğitim alabileceklerini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.