GÜNDEM - 17 Kasım 2016 Perşembe 13:00

45 yaşında rahat nefes almaya başladı

A
A
A
45 yaşında rahat nefes almaya başladı

Konya’da kalp kapağında doğuştan eğilme olan 45 yaşındaki kadın, son derece zor olan ve tecrübe gerektiren bir ameliyatla kalp kapağı onarılmasının ardından rahat nefes almaya başladı.

Kalp kapağında doğuştan eğilme olan Karaman’da yaşayan Fadim Dikyol (45) bir anda fenalaşınca hastaneye kaldırıldı. İlk müdahalenin ardından Konya’ya, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesine (MTF) sevk edilen Dikyol, zor geçen bir operasyonun ardından sağlığına kavuştu.
Sağlıklı bireylerin anlayamayacağı ancak rahatsızlığı olanlar için yaşamanın tam anlamıyla işkence haline geldiği hastalıkla 45 yıldır mücadele ettiğini belirten Fadim Dikyol, kalp kapakçığında doğuştan eğilme ve göğüs kafesinde daralma rahatsızlıklarının olduğunu söyledi.

Fadim Dikyol, "Daha önce doktorlara gittim, ‘ameliyat olursan masada kalabilirsin, düzenli olarak gel ilaçlarının dozajını ayarlayalım' dediler. Ben de fazla önemsemedim, ameliyatı düşünmedim" dedi. İlk rahatsızlandığında Ankara’ya gittiğini ve orada kalp kapağında 1-2 santim eğilme tespit edildiğini belirten Dikyol, tedaviyi ihmal ettiğini, aradan 5-6 yıl geçtikten sonra ise İstanbul’daki muayenede eğikliğin 2-3 santime çıktığını öğrendiğini söyledi.

10 Kasım Perşembe günü nefes alamadığını ve Karaman’da acil hastaneye kaldırıldığını, ilk müdahale sonrası Konya’ya sevk edildiğini anlatan Dikyol, "Şu anda çok şükür çok iyiyim. Meram Tıp Fakültesi Hastanesindeki bütün doktorlara ve çalışanlara teşekkür ederim" dedi.

"Hasta hayatını kaybedebilirdi"
MTF Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Görmüş, solunum cihazına bağlı bir şekilde getirilen hastanın kalp kapağını değiştirme yerine onardıklarını ve rahat nefes almasını sağladıklarını söyledi. Ameliyat hakkında bilgi veren Prof. Dr. Niyazi Görmüş, "Hasta bize geldiğinde tansiyonu son derece düşüktü. Büyük tansiyonu ilaçlarla ancak 7-7.5 civarına getirilebiliyordu. Perşembe gece bize gelmişti. Cuma sabahı tansiyonları düşüktü, ekosu yapıldı ve kapakta ciddi bir yırtık ile kaçak görüldü. Daha sonra uyutuldu ancak tüm müdahalelere rağmen hastamızın tansiyonunu 8-8.5 üstüne çıkaramadık. Genelde bu süreç kısır döngüye girip hastanın hayatını kaybetmesiyle sona erer" dedi.

"Kalp kapağı onarımı hayli zor ve tecrübe gerektirir"
Hasta yakınlarıyla görüştükten sonra riskli olmasına rağmen ameliyata girdiklerini belirten Prof. Dr. Görmüş, ciddi bir yırtık ve ileri derecede dejenere olan kapağı ilk başta değiştirmeyi planladıklarını daha sonra son derece zor olan ve tecrübe gerektiren onarmayı tercih ettiklerini vurguladı. Prof. Dr. Görmüş, "4-5 ayrı hamle ile güzel bir kapak onarımı oldu. Kapakta herhangi bir kaçak kalmadı. Şu an kapak ameliyatıyla hastamız rahatladı. Ameliyata girdiğimizde hastamızın 7-8’ lerde olan tansiyonu ameliyat masasında kalbini çalıştırdığımızda 12’ye yükseldi. Bu hastanın iyi bir durumda olduğunun göstergesiydi. Ameliyat sonrasında reanimasyon ünitemizden ve göğüs hastalıklarındaki arkadaşlardan yardım aldık. Onların destekleriyle solunum cihazını ayarladık. Bu iş bir ekip işi" şeklinde konuştu.

"Erken müdahale büyük önem taşıyor"
Bu tür hastalara erken müdahalenin büyük önem taşıdığını aktaran Prof. Dr. Görmüş, Fadim Dikyol’un kalp kapaklarını çalıştıran alttaki iplerin uzayıp gevşedikten sonra koptuğunu en sonunda da akciğer ödemine girdiğini söyledi. "Zaten sınırlı bir akciğer kapasitesi vardı. Üzerine bir de akciğer ödemine girince hayatını kurtarması hayli zor hale geldi. Bu hastalar deyim yerindeyse sırat köprüsündedir" diyen Prof. Dr. Görmüş, bu tanıyı aldıktan sonra çok fazla gezmeden hemen doktoru bulup gerekli müdahalenin yapılması gerektiğini ve Meram Tıp Fakültesinin kapısının her zaman açık olduğunu vurguladı.
Kapak ameliyatlarında ilk tercihlerinin kapak onarımı yapmak olduğunu, hastaların zamanında, ilk aşamada gelirlerse onarım yapma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Niyazi Görmüş, kapak onarımının tecrübeli merkezlerin yapmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

"5 yıl sonra kalp ameliyatları daha küçük kesilerle yapılacak"
Ameliyatların 5 sene sonra küçük kesilerle yapılacağını dile getiren Prof. Dr. Görmüş, "Biz şimdiden o işleri rutin hale getirdik. Bugünü değil 20 sene sonrasını düşünüp ameliyatlar yapıyoruz. Bir ameliyathanemiz hibrit ve orada anjiyo cihazımız var. Hastanın hiçbir yerini kesip dikmeden kasığından girerek damar içinden damarlar koyuyoruz ya da balon ve stent işlemlerini yapıyoruz. Hastanemizin bu sistemi kurmak için yatırdığı paranın ve maddi olanakların en az 3-4 katını hastanemize ve devletimize kazandırmıştır" dedi.
Dünyadaki bütün gelişimlere açık bir şekilde bütün imkanların MTF’de mevcut olduğunu aktaran Prof. Dr. Görmüş, sürekli kendini geliştiren bir genç ekiple çalıştıklarını da sözlerine ekledi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup’ta ikinci oldu Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup final rövanş maçında evinde karşılaştığı Alman ekibi NINERS Chemnitz’i uzatmalarda 105-95’lik skorla mağlup etti. İlk müsabakayı 85-74 kaybeden kırmızı-lacivertliler bu sonuçla sezonu 2. olarak tamamladı. FIBA Europe Cup final rövanş maçında Bahçeşehir Koleji, Ülker Etkinlik ve Spor Salonu’nda Alman takımı NINERS Chemnitz ile karşılaştı. Karşılıklı sayılarla geçilen ilk periyodu Chemnitz 19-18 önde tamamladı. İkinci periyotta savunmada rakibini durduran, hücumda daha etki olan kırmızı-lacivertliler bir ara farkı 19 sayıya çıkarsa da devreye 55-38 önde girdi. Üçüncü periyotta hücumda sayı bulmakta zorlanan Bahçeşehir Koleji farkı koruyamadı. Alman temsilcisi etkili hücumlarının yanında birçok kez de serbest atış noktasına geldi ve periyot 67-67 sona erdi. Son periyotta taraftarının da desteğiyle öne geçen kırmızı-lacivertliler istediği farkı yakaladı ve uzatma periyoduna geçildi (95-84). Bahçeşehir Koleji, uzatmalarda parkeden 105-95’lik skorla galip ayrılsa da Almanya’daki ilk maçı 85-74 kaybettiği için sezonu ikinci olarak tamamladı. Müsabakanın en skoreri Chemnitz’te 29 sayı ile oynayan Kaza Kajami olurken, Bahçeşehir Koleji’nde ise Jerry Boutsiele 24 sayı ile katkı verdi. Karşılaşmayı Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Vekili Ömer Onan, TBF yöneticileri ve Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan da tribünden takip etti. Salon: Ülker Etkinlik ve Spor Hakemler: Luis Castillo, Nicolas Maestre, Martin Horozov Bahçeşehir Koleji: Muhammed Baygül, George Earl Kell III 21, Jerry Boutsiele 24, Egehan Arna 3, Tony Taylor 20, Phil Scrubb 12, Berkay Candan 3, Tyler Cavanaugh 15, Axel Bouteille 7 Başantrenör: Dejan Radonjic Chemnitz: Aher Uguak 8, Jeffery Garrett 8, Wesley Van Beck 10, Jonas Richter 7, DeAndre Lansdowne 10, Kaza Kajami 29, Tylor Ongwae 4, Ousman Krubally 12, Dominic Lockhart 4, Kevin Yebo 3 Başantrenör: Rodrigo Pastore 1. Periyot: 19-18 (NINERS Chemnitz lehine) Devre: 55-38 (Bahçeşehir Koleji lehine) 3. Periyot: 67-67 Normal süre: 95-84 (Bahçeşehir Koleji lehine) 5 faul alanlar: Kevin Yebo (33.13), Jonas Richter (33. 32), Ousman Krubally (38.52), Jeffery Garrett (41.43) (NINERS Chemnitz)
Trabzon Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 2 - Fatih Karagümrük: 1 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final İlk maçında Trabzonspor ile Fatih Karagümrük karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı bordo-mavili ekibin 2-1 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 15. dakikada sağ taraftan rakiplerinden sıyrılarak ceza sahası içine giren Visca, şutunda top Sirigu’nun sağından ağlara gitti. 1-0 21. dakikada Mendes’in ceza sahası dışından vuruşunda kaleci Uğurcan Çakır, topu kornere çeldi. 22. dakikada ceza sahası içinde Rohden’in pasında Mendes topu filelere gönderdi. 1-1 41. dakikada Mendy’nin penaltı noktasına gönderdiği topa gelişine vuran Denswill’in şutunda meşin yuvarlak kaleci Sirigu’nin solundan ağlarla buluştu. 2-1 Hakemler: Ali Şansalan, Murat Tuğberk Curbay, Süleyman Özay Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Meunier, Mendy, Denswill, Eren Elmalı, Berat Özdemir, Bardhi, Fountas, Visca, Pepe, Enis Destan Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Baniya, Fernandez, Umut Bozok, Kerem Şen, Umut Güneş, Onuachu, Göktan Gürpüz, Arif Boşluk, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli, Biraschi, Ceccherini, Levent Mercan, Rohden, Feghouli, Emre Mor, Eysseric, Mendes, Güven Yalçın Yedekler: Emre Bilgin, Can Keleş, Emir Tintiş, Nazım Sangare, Salih Dursun, Vinicius, Adnan Uğur, Paoletti, Adnan Uğur, Tarık Tuğyan, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Goller: Visca (dk. 15), Denswill (dk. 41) (Trabzonspor), Mendes (dk. 22) (Fatih Karagümrük) Kırmızı kart: Enis Destan (dk. 44) (Trabzonspor) Sarı kartlar: Eren Elmalı, Fountas (Trabzonspor), Biraschi, Emre Mor (Fatih Karagümrük)