TEKNOLOJİ - 27 Ağustos 2015 Perşembe 15:05

4.5G hakkında merak edilenler

A
A
A
4.5G hakkında merak edilenler

Engin Dinç, 4.5G konusunda merak edilenlere cevap verdi.

Kamuoyunda ‘4,5G’ olarak bilinen projenin frekansları ihale edilirken, Dijital Gelecek Hareketi temsilcisi 
4.5G'nin aslında 4G tabanlı bir sistem olduğunu anlatan Dijital Gelecek Hareketi temsilcisi Engin Dinç, "İlk önce biraz 4G teknolojisinden bahsetmemiz gereklidir. 4G ilk olarak 2004 yılında Japonya’da NTT DoCoMo firması tarafından LTE teknolojisini duyurmasıyla hayatımıza girmeye başlamıştır. Bu teknolojiyi ilk deneyen ve kullanan ABD’de Verizon firmasıdır. Verizon, 17 Ağustos 2009 yılında Boston ve Seattle’da test yapmıştır. Günümüz itibariyle de tüm ABD’de 4G teknolojisinden faydalanılmaktadır. Ülkemizde ise hala 3G (3 taşıyıcılı internet) kullanılmaktadır. 4G teknolojisinin ülkemiz sınırlarına ne zaman gireceği merakla beklenirken dijital bir atakla 4.5G teknolojisinin alt yapısının kurulmasına karar verildi" dedi.

NEDEN BUÇUKLU SİSTEM ?
Neden buçuklu bir sistem kurulmaya karar verildiği konusuna da değinen Dinç, "Bu teknolojiyi derinlemesine incelemeye başladığımızda LTE Advanced karşımıza çıkıyor. 3G üç taşıyıcılı internet, 4G dört taşıyıcılı internet demektir. 4.5G de 4G tabanına kurulmuş fakat LTE Advanced’in iki taşıyıcısının birleştirmesiyle elde ediliyor. Bu teknoloji global arenada mobil teknolojiler üreten bazı firmalar tarafından 4.25G olarak da adlandırılmıştır. 4G ile 100 Mbps internet hızına ulaşılırken 4.5G ile bu hız 300 Mbps’ye ulaşabilmektedir" diye konuştu.

HANGİ CİHAZLAR 4.5G’YE UYUMLUDUR?
Hangi cihazların bu teknolojiyi desteklediği hakkında da bilgi veren Engin Dinç, "Öncelikle 2009 yılından bu yana 4G teknolojisini kullanıyor olmasından dolayı tüm ABD menşeyli firmalar bu teknolojiye destek vermektedir. Eğer cihazınız hali hazırda 4G destekliyor ise 4.5G'yi de destekleyeceği görüşündeyim. ABD teknoloji devi Apple iPhone 5 ve sonrasında üretilen cihazlarında bize bu teknolojiyi sunuyor. Yine IPad 3 ve sonrasından üretilen tablet PC’lerde de bu teknoloji mevcuttur. Samsung firması da Apha, Age 3, Age 4 , S3 ve S4 başta olmak üzere bir çok cihazında bu teknolojiye destek veriyor" ifadelerini kullandı.

GELECEK TEKNOLOJİ 5G
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Huawei ile Turkcell arasında 5G'nin AR-GE antlaşmasının imzalandığını hatırlatan Dinç, "5G 1000 Mbps (1 Gbps) hızı hedefliyor. Dijital dünyaya hızlı bir giriş yapan ve bu hızın gerisinde kalmak istemeyen ülkemizde de bazı üniversiteler araştırmalarında 5G teknolojisine yer vermektedir. Umarız ki global firmalardan önce bizim araştırma fakültelerimiz bu ve bunun gibi birçok teknolojiyi daha önce geliştirerek dijital dünyada Türkiye'yi bir adım öne geçirebilir" dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentte bereketli havuç hasadı Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken, tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL’den topluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok yıkıma uğrayan Hatay’da, yaralar sarılmaya devam ediyor. Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerden biri Hatay’ın bereketli Amik Ovası’nda geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadında sona gelindi. Kırıkhan ilçesinde 4 aydan beri devam eden havuç hasadında tarım işçilerinin zorlu mesaisi ara vermeden sürüyor. Enkaz kentten 81 ile satılan havuç, tarladan 7 ile 12 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçileriyse havucun tonunu bin 300 TL’den topluyor. Havucun tarla fiyatının günden güne değiştiğine dikkat çeken Metin Koyuncu, “Hasat iyi gidiyor. Yağmurların yağmasıyla geçen yıla göre iyi. Yevmiyeler normal, yevmiyeler çalışmaya göre değişiyor. Çalışırsan güzel gelir ama çalışmazsan kötü gelir. Yevmiyeleri kilo başına alıyoruz. Tonu bin 300 TL’den topluyoruz. Adam başı ne kadar toplarsak ona göre yevmiyeleri alıyoruz. Havucun tarla fiyatı güne geliyor 12 TL’den de satılıyor ama şimdi kilosu 7 TL’den satılıyor” dedi. “Havuç hasadı; güzel, bereketli ve verimli gidiyor” Bu yıl havuç hasadının iyi gittiğini ifade eden tarım işçisi Hüseyin Yılmazlar, “Hasat; güzel, bereketli ve verimli gidiyor. Havuç hasadına 3 aydan beri devam ediyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Yağmurlu havalarda çalışmak zorlu oluyor ama böyle havalarda güzel” ifadelerini kullandı.
Elazığ Doğu’nun muzu ’ışkın’ tezgahlarda yerini aldı Beyin, tiroit, kalp, karaciğer dostu olan ve tam bir şifa deposu olarak anılan; Doğu’nun muzu diye adlandırılan ’ışkın’, Elazığ’da tezgahlarda yerini aldı. Elazığ’ın Baskil, Arıcak ve Karakoçan ilçelerinin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ’ışkın’, 150 liradan satılmaya başlandı. Her yıl nisan aylarının ortalarında toplanmaya başlayan ve Doğu’nun muzu olarak bilinen ışkın, birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Türkiye’de özellikle Elazığ’ın yanı sıra, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Muş ve Bitlis başta olmak üzere yüksek kesimlerde doğal olarak yetişen ışkının, halk tarafından şeker, kalp, sarılık ve iştahsızlık gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtiliyor. Dağ muzu olarak bilinen ışkının Elazığ çevresinden geldiğini belirten satıcı Fuat Nazik, "Alacakaya ve Guleman çevresinden geliyor, biz de burada satışını gerçekleştiriyoruz. Allah razı olsun Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları da burada satmamıza izin veriyor. Batıda özellikle Alanya’da muz çıkar, bizim burada ise muz budur. Doğu’da ışkın olarak geçer. Elazığ’a en son Tunceli’nin Ovacık ilçesinden gelir. Oranın ışkını en güzelidir. Şeker hastalığı, astım hastalığı ve bağırsak hastası olanlar bunu yediği zaman Allah’ın izniyle şifasını bulurlar. Vatandaşların çok büyük bir ilgisi var. Geçen sene ışkın olmamıştı fakat bu yıl çok fazla var. Işkın 2 ay boyunca var, ondan sonra bitiyor. Daha arasan da bulamazsın. Bu sene 150 liradan satılıyor" dedi.