GÜNDEM - 02 Eylül 2016 Cuma 15:59

56 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın en yakın tanıkları dehşeti anlattı

A
A
A
56 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın en yakın tanıkları dehşeti anlattı

Gaziantep’te 56 kişinin öldüğü 92 kişinin yaralandığı intihar saldırısının en yakın görgü tanıkları, dehşet gecesini anlattı.

Gaziantep’in Beybahçe Mahallesi 91007 sokakta 20 Ağustos 2016 tarihinde meydana gelen intihar saldırısında 56 kişi ölmüş, 92 kişi de yaralanmıştı. Savaş alanları andıran görüntülerin ortaya çıktığı sokakta yaşayan olayın tanıkları ise ilk kez konuştu. Canlı bombanın patlatıldığı yere en yakın evde yaşayanların anlattıkları dinleyenlerin tüyleri ürpertti. Patlamanın meydana geldiği evde kiracı olan Suriyeli Kefe Abazoğlu, “ Düğün oluyordu aşağıda sokakta. Toparlanmıştı millet, kadınlar, erkekler hepsi, düğündeydi aşağıda. Biz de pencereden izliyorduk, kızımla. Bir süre sonra kızıma yeter, izlemeyelim gel, geç oldu, yatma saatin geldi dedim. Biz arkamızı döndük, izlemekten vazgeçtik. İki adım yürüdüğümüzde bir patlama sesi duyduk. Bağırtılar, çığırtılar insanlar falan. Neye uğradığımızı bilemedik. Şoktaydık, halen şoktayız. Atlatamıyoruz, unutamıyoruz. Çok zor, anlatılacak bir durum değil. Hatırladıkça kötü oluyorum. Eşim penceremin altında yatıyordu. Patlama anında pencere yerinden ayrıldı, kanadı uçtu. Camlar da parçalandı, eşimin hafif şekilde yaraladı. Eşimi kanlar içerisinde gördüğümde şok oldum. Çocuğumda pencerenin altında uyuyordu. Neler yaşadığımızı halen unutamıyoruz” diye dehşet gecesini anlattı.

Suriye’den bombalardan kaçtı, IŞİD’in canlı bombasına yakalandı
Suriyeli Türkmenlerden Kefe Abazoğlu, 3 yıl önce Suriye’deki tank ve uçakların bombalarından kaçtıklarını, Gaziantep’te yine bombaya yakalandıklarını kaydetti. Kefe Abezoğlu, “Savaştan kaçtık, huzur arıyorduk. Buraya geldik. Bombalar bizi buraya kadar takip ettik. Biz 3 senedir buradayız. Kaçtığımızda orada savaş vardı. Orada da kaldığımız eve bomba düşmüştü, yine kiracıydık. Canımızı kurtardık, çocuklarımızı aldık geldik. Eşyamızı, her şeyimizi Suriye’de bıraktık” diye konuştu.

Üzerlerine et ve kemik yağdı
Suriyeli Kefe Abazoğlu’nun ev sahibi olan Nursel Sağlam ise patlama öncesinde damdan düğünü seyir ettiğini kaydetti. Maganda kurşununa denk gelmemek için kınayı seyir etmeyi bıraktıkları anda patlamanın meydana geldiğini söyleyen Nursel Sağlam, üzerlerine et ve kemik parçalarının yağdığını ifade etti. Nursel Sağlam, “Patlama anında çocuklarla birlikte damdaydık. 22:200 sıralarındaydı. Eşim, işe gitmek için çıktı. Bizde çocuklarla damda eğilmiş, düğünü seyrediyorduk. Çocuklara düğün bitmek üzere olduğunu söyledim. Buralar kenar mahallesi olduğu için silahlar sıkılıyor, tehlikeli olduğu için yerimize geçelim dedim. Köşeye geçtik, daha ayaktaydık. Büyük bir patlama, ateş, siyah duman. Bütün et parçaları, kemikler üzerimize döküldü damda, ne olduğunu anlamadık. Toparlandım, eğildim, baktım, düğünde oynayanlar, halay çekenler, kına yakanlardan hiç kimse kalmamıştı. Hepsi üzerlerinde duman dikili, hepsi paramparça olmuştu” şeklinde konuştu.

Mahallenin psikolojisi bozuldu
Nursel Sağlam kendisi, çocukları başta olmak üzere tüm mahallenin psikolojisi bozulduğunu vurguladı. Sağlam, “Olayın şokunu atlatamıyoruz. Ben de çocuklarım da iyi değiliz. Hepimizin psikolojisi bozuldu. Ne yapabileceğimizi bilmiyoruz” ifadelerini kullandı. Nursel Sağlam, facianın ardından kiminin kendi imkanları ile kiminin ise belediye uzmanlarından psikolojik destek aldığını da kaydetti.

“Bağırış çağırış, herkes yaralılarla uğraşıyor”
Nursel Sağlam’ın eşi Recep Sağlam ise işe gitmek için evden çıktığını, otobüs durağına varmadan patlamanın meydana geldiğini kaydetti. Recep Sağlam, patlama sesi ile geri döndüğünde gördüklerini ise şöyle anlattı: “Gece evdeydim, 22:30 sıralarında işe gitmek için çıktım. Durağa giderken yarı yolda patlama oldu. Geri dönüp geldim, o anda millet, herkes, bağırıp, çağırıyor. Ölüler yaralılar vardı, onlara yardım ettik. Perişandı herkes, bağırış, çağrış yaralılarla uğraşıyor, yakınların arıyordu. Sonra ambulanslar gelmeye başladı. Çok kötü bir şeydi. Anlatılacak gibi değil, Allah bir daha böyle bir olay yaşatmasın.”

Patlamanın tüm izleri 1 haftada silindi
Gaziantep Büyükşehir belediyesi tarafından patlamanın meydana geldiği sokakta başlattığı çalışma ile yaklaşık 1 hafta gibi kısa sürede patlamanın tüm izleri silindi. Patlamanın meydana geldiği ilk saatlerden itibaren yoğun bir çalışma yürüten Gaziantep Büyükşehir belediyesi ekipleri, bir yandan patlamada yaralananlara, yaralı ve ölenlerin yakınlarına sosyal ve psikolojik destek verip, Asri Mezarlık, Adli Tıp ve Yeşilkent Mezarlığında bekleyen vatandaşlar için su, simit ve meyve suyu ikramlarında bulunurken, diğer yandan da olayın meydana geldiği sokaktaki tüm izleri sildi. Patlama ile hasar gören ev ve dernek binalarını, onarıp, boya ve badana yapan Gaziantep Büyükşehir ekipleri, patlamayla evlerindeki eşyaları hasar gören ailelerin de yardımına yetişti.

Hasar gören 14 binanın dışı, 4 binanın içerisi onarıldı
Saldırının meydana geldiği sokaktaki evlerin bakım, onarım işleri yapan taşeron firma yetkilisi Talat Alagöz ise, patlamanın meydana geldiği sokakta bulunan toplam 14 binanın dışarısının onarıldığını, ayrıca 4 binanın da içerisinde çalışma yürüttüklerini kaydetti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, belediyeye bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Gaziantep Sosyal Araştırma Merkezi tarafından bölgedeki terör mağduru 56 ailenin sosyal incelemesi yapılarak sosyal ve maddi ihtiyaçları tespit edildiği bildirildi. Yapılan tespitlerden sonra söz konusu ailelerin buzdolabı, çamaşır makinesi, fırınlı ocak, kanepe ve halı ihtiyaçları karşılandığı belirtildi. Açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gaziantep’te ziyaret ettiği 28 Ağustos 2016 günü patlamadaki düğünün gelin ve damadı ile yakınlarına kıyafet desteği sağlandığı da eklendi.

Açıklamada, “Taziyelerin kabul edildiği Siirt Pervarililer Derneği ve Pervarililer Derneği ile 4 evin 1600 kişilik öğle ve 1600 kişilik akşam yemekleri ile su, çay, şeker vb. ikram malzemesi ihtiyaçları, taziyelerin yapıldığı sürece karşılandı.^Gelin ve damadın taziyeleri kabul ettiği eve bir adet klima takılırken, 2 adet vantilatör ve 1 adet su pınarı bağışı yapıldı. Mağdur olan ailelere 3 ton kuru gıda yardımı yapılmıştır. Bölgede bulunan çocuklara ise oyuncak dağıtıldı. Taziyelerin yapıldığı iki dernek ile gelin ve damadın taziyeleri kabul ettiği evde taziye süresi boyunca Mezarlıklar Şube Müdürlüğü taziye hocaları tarafından destek sağlandı” denildi.

Suriyeli aileye beyaz eşya yardımı
Patlamada büyük hasar gören Suriyeli Kefe Abazoğlu, hasar gören beyaz eşyaları ve koltukları yenilendi. Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür eden Suriyeli Kefe abazoğlu, “Evde pencereler hasar gördü, kapılar sarsıldı. Yatak odasında eşyalarımız vardı, bütünü zarar gördü. Beyaz eşyalarımız da hasar gördü. Sağolsun belediyeye teşekkür ediyoruz, Allah razı olsun. Her şeyi telafi ettiler, eskisinden iyi yaptılar. İçeriyi, dışarıyı her şeyi yaptılar. Boyadılar, onardılar, pencereleri değiştirdiler. Zarar gören her şeyi değiştirdiler. Zarar gören koltuk, beyaz eşya getirdiler” dedi.

“Hasar gören evi eskisinden daha iyi hale getirdiler”
Belediye ekiplerinin evinde inceleme yaptığını anlatan Nursel Sağlam ise belediye ekiplerinin hasar gören evlerini daha iyi hale getirdiğini ifade etti. Hasar gören eş yalar için de gerekli tespitin yapıldığını ve eşyaları beklediklerini belirten Nursel Sağlam, “Evimiz bayağı hasar görmüştü. Dış cephesi, içerisi, içi, pencereler kapılar. Allah razı olsun belediyemizden. Hepsini bir hafta içerisinde yaptılar bitirdiler. Çok sayıda işçiyle müdahale ettiler. Hepsi yanımızdaydılar, Allah razı olsun. Gelip, bize de baktılar, tespit ettiler, yazdılar ama henüz bize gelmedi. Sürekli dağıtım yapıyorlar, arabalarda görüyorum. Komşulara, perde, beyaz eşya geldi, koltuk geldi. Henüz bize gelmedi ama bekliyoruz” dedi.

SERHAT DEMİR 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Galatasaray, 5 futbolcusu ile sözleşme yeniledi Galatasaray; futbol takımı oyuncularından Fernando Muslera, Lucas Torreira, Barış Alper Yılmaz, Abdülkerim Bardakcı ve Kaan Ayhan’ın sözleşmelerini uzattı. Galatasaray 5 futbolcusuyla sözleşme yeniledi. Ali Sami Yen Spor Kompleksi RAMS Park’ta düzenlenen imza törenine Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur, futbolcular; Fernando Muslera, Lucas Torreira, Barış Alper Yılmaz, Abdülkerim Bardakcı ve Kaan Ayhan katıldı. Dursun Özbek: "Okan hocamız önderliğinde yeni başarılara doğru ilerliyoruz" Törende konuşan Başkan Dursun Özbek, "Burada kardeşlerimin yanında olmayı özellikle istedim. Galatasaray’ımız için bu zamana kadar verdikleri emek, çaba ve fedakarlık için onlara teşekkür ederim. Değerli kaptanımız Fernando Muslera, sadece sahada gösterdiği performansla değil, efendiliğiyle de Türkiye’de tüm sporseverlerin gönlünde taht kurmuş birisi. Tam tamına 13 senedir sarı-kırmızılı forma için ter akıtmış, zor zamanlar yaşamış, sakatlanmış ama bir gün bile mücadeleden kaçmamış, takımımızın en önemli liderlerinden biri. Artık Nando’yu yabancı futbolcu değil bizden birisi olarak görüyorum. Kendisi yeni sözleşme konusunda çok kısa konuştuk. Hiç ikiletmedi, ’Sen ne diyorsan öyledir başkan’ dedi. Benim dileğim, futbol hayatını Galatasaray formasıyla sona erdirmesi, ileride yine Galatasaray’ın içinde bir görevle camianın içinde devam etmesi. Kendisine teşekkür ediyorum. Abdülkerim ilk transfer olduğu dönemde kimilerinin burun kıvırdığı aslan kardeşim. Biz senden hiç şüphe etmedik. Sen de bugüne kadar gösterdiğin performansla birçok kişiyi düşüncelerine pişman ettin. Ben uzun ve başarılı yıllar olduğuna yürekten inanıyorum. Sana da teşekkür ediyorum. Lucas, takımızın enerji küpü, orta sahamızın dinamosu. Galatasaray’a transfer olduğu ilk andan itibaren farkın ortaya koydu. Bugüne kadar elde ettiğimiz başarılarda büyük katkısı var. Senin oynadığın tüm maçlarda terinin son damlasına kadar mücadele ettiğinden her zaman eminimiz. Sana güveniyoruz, hep böyle devam etmeni diliyoruz ve çok seviyoruz. Kaan kardeşim her zaman göreve hazır. İhtiyaç olduğunda farklı pozisyonlarda oynayıp, aklını ve tecrübesini gösteren çok değerli bir oyuncumuz. Takım içindeki birlik ve beraberliğe yaptığın katkılar en az sahada gösterdiğin performansın kadar değerli. Kısa sürede bize sanki yıllardır bu formayı giyiyormuş gibi hissettirdiğin için teşekkür ederim. Barış, Türk futbolunun son dönemdeki en önemli başarı hikayelerinden biri yazmaya devam eden bir kardeşim. Sokakta gol atan çocuklar Barış Alper diye bağırarak sevinmeye başladılar. Önünde uzun seneler ve kimsenin hayalini bile kuramadığı başarılar olduğuna inanıyorum. Burada sözleşmelerini imzaladığımız değerli kardeşlerim ve şu an burada olmayan diğer futbolcularımızla, Okan hocamız önderliğinde yeni başarılara doğru ilerliyoruz. Galatasaray’ımızın değerlerine, şanlı tarihimize yakışan ve bunu özümsemiş bir futbolcu topluluğunun bir arada olmasıdır. Tüm taraftarlarımızın gurur duyduğuna inanıyorum. Onlardan tüm kupaları bize getirmelerini istiyorum" diye konuştu. Erden Timur: "İnşallah bu sene de hayallerimize kavuşacağız" Herkesle neredeyse 2 senedir birlikte olduğunu hatırlatan Erden Timur, "Sanki çok uzun yıllardır gibi geldi. Hepsi ile farklı dostluklar yaşıyoruz. Hepsinin yeri farklı bende. Takımdaşlıktan, ortaya koydukları performanslardan çok öte. Aslan gibi karakteri olan çok güzel insanlar. Asıl kalacak şey burada edinilen dostluklar. En çok da onun için mutluyum. Geçtiğimiz sene yaz kampında toplantı yaptık. Amacımın ne olduğunu anlatmak istedim. ’Benim buradaki misyonumu sizi hayallerinize kavuşturmak’ dedim. Geçen sene başkanımız önderliğinde o hayale kavuştuk. İnşallah bu sene de kavuşacağız. İnşallah hepsinin ömründe çok güzel şeyler olur. Ailelerine de teşekkür ediyorum. Başkanımıza da teşekkür ediyorum, bu imkanları sunduğu için" şeklinde konuştu. Kaan Ayhan: "İnşallah daha uzun seneler geçiririz" Herkese teşekkür eden Kaan Ayhan, "Hocamız ve takımımıza teşekkür ediyorum. Çünkü takım arkadaşlarım olmasa belki ben ve hepimiz burada olmayacağız. Başarıya imza attık ve o yüzden de yönetim tarafından böyle bir karar alındı. Çok mutluyum. 1.5 sene önce geldim. Buraya gelmek değil burada kalmak daha zor beceri olarak söylüyorum. Takım arkadaşlarımla beraber yaptım için mutluyum. İnşallah daha çok senelere diliyorum. İnşallah daha uzun seneler geçiririz. Daha büyük başarılara imza atarız" ifadelerini kullandı. Lucas Torreira da, "Muslera sayesine buraya geldim. Herkese teşekkür ederim" dedi. Abdülkerim Bardakcı ise Galatasaray ailesinin bir parçası olduğundan dolayı gurur ve onur duyduğunu vurgulayarak, "Bu ailenin parçası olmaktan dolayı her zaman gurur ve onur duymuşumdur. ‘Bu kulübe uzun yıllar hizmet edip efsaneler arasına girmek istiyorum’ diye bir röportajımda söylemiştim. Bunun için tekrar bir adım attım. İnşallah hayallerim ve hedeflerim doğrultusunda güzel bir şekilde ilerler" açıklamasında bulundu. Çok özel duygular yaşadıklarını ifade eden Barış Alper Yılmaz, "İlk günkü gibi. Bana bu şansı veren başkanımıza, Erden ağabeye, hocamıza teşekkür ediyorum. Her iki taraf için de hayırlı olsun" değerlendirmesinde bulundu. Fernando Muslera: "İleride de bu takımın parçası olmaya devam edeceğim" Konuşurken duygulanan Fernando Muslera, "Klipte de gördüğünüz 13 yıl dile kolay bir ömür bu kulüpte geçirdim. Burada 3. kez kontratımı yeniliyorum. O yüzden başkanıma ve Erden Bey’e teşekkür ediyorum. Bu benim için hayatımın en önemli anlarından biri. Burada ailemle, arkadaşlarımla enerji ve mutluluk dolu yıllar geçirdim. Takım arkadaşlarıma da teşekkür ederim. Hocama, Florya personeline, başkanıma, Erden Bey’e durmadan çalıştıkları için, bizimle mücadele ettikleri için ve bize bu imkanı tanıdıkları için teşekkür ediyorum. Ben 16 şampiyonluk gördüm. Galatasaray, Türkiye’nin en büyüğü ve bunu sürekli göstermesi gerekiyor. Bunun için mücadele ediyoruz. İsmim burada ailem tarafından da yıllarca konuşulacağı zaman Galatasaray’ın kalecisi olarak konuşulacak. Onların desteğinden dolayı çok memnunum. Şimdi oyuncu olarak burada bulunuyorum. İleride de bu takımın parçası olmaya devam edeceğim, şimdi ve sonsuza kadar" diye konuştu. Toplantıda ayrıca futbolcular için tek tek videolar hazırlandı. İmza töreni toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Düzce Gastronomideki yenilikler konuşuldu Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından düzenlenen etkinlikte, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alper Kurnaz ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Vahit Oğuz Kiper, öğrencilerle buluştu. Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muammer Mesci, yeni gelişmelerde uzmanlaşmanın öğrenciler için bir zorunluluk olduğunu ifade ederek teknolojiyi takip eden kişilerin rekabette avantaj sağlayacağını dile getirdi. Programın ilk konuşmacısı Doç. Dr. Alper Kurnaz, gastronomideki yeni trendler üzerinde durdu. Yeni trendler arasında dijital gelişmelerin önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Kurnaz, 3D yazıcılar, yapay zeka, nörogastronomi gibi uygulamaların gastronomi alanını dönüştürdüğünü vurguladı. Mutfaktaki aşçının dijital araçları kullanarak aynı zamanda sürdürülebilirliği de sağladığını sözlerini ekledi. Programın diğer davetli konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Vahit Oğuz Kiper ise uzayın ticarileşmesinden bahsederek, gözünü göğe diken insanların merak duygusuyla uzay turizmini canlandırdığının altını çizdi. İnsan hayatı ile turizm döngüsü arasında yakın benzerlik olduğunu söyleyen Kiper, temel güdünün meraktan oluştuğunu belitti. Geleceğin turizmcileri olarak öğrencilerin teknik bilgiler de gerektiren iki kritik ve güncel konu ile ayrıntılı olarak bilgilendirildiği ve turizmin geleceğinde önemli noktaların paylaşıldığı etkinlik, teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.