TEKNOLOJİ - 16 Ağustos 2018 Perşembe 14:53

60 ve 73 yaşında iki kadın internet kullanmayı öğrendi

A
A
A
60 ve 73 yaşında iki kadın internet kullanmayı öğrendi

Teknosa ve Habitat Derneği, Kadın için Teknoloji projesi kapsamında Kırklarelili kadınlara eğitim verdi. Eğitimler kapsamında 60 ve 73 yaşında iki kadın internet kullanmayı öğrendi.

Teknosa’nın 2007 yılından bu yana Habitat Derneği ile birlikte sürdürdüğü Kadın için Teknoloji ücretsiz teknoloji eğitimleri tüm hızıyla devam ediyor. Bugüne kadar 65 ilde, 16 binden fazla kadının faydalandığı eğitimlerin yeni durağı Kırklareli oldu.
  Teknosa ve Habitat Derneği ortaklığında 11 yıldır süren sosyal sorumluluk projesi “Kadın için Teknoloji”nin Kırklareli durağında 3 hafta süren eğitimlerde, yüze yakın kadın dijital okur yazarlığa adım attı. Kırklareli İl Özel İdaresi’nde düzenlenen sertifika törenine Teknosa ve Habitat Derneği yetkililerinin yanı sıra Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık ve Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker katıldı.
  Üç hafta süren ve yüze yakın kadının katıldığı eğitimlerde; bilgisayar kullanım alanları ve temel kavramları, internete giriş ve e-posta gönderimi, Microsoft Word, Excel ve Powerpoint programlarının genel uygulamaları, sosyal medya ve mobil cihaz kullanımı hakkında bilgiler verildi. 16 saatlik bu eğitimler sonunda kadınların; başta çocukları olmak üzere yakın çevreleri ve dünya ile etkileşim halinde olması, internetin geniş imkanlarına erişerek ilgi alanlarına göre istedikleri bilgiye kolayca ulaşması, banka işlemleri, online alışveriş gibi hayatı kolaylaştıran işleri yapabilmesi amaçlanıyor. Eğitimler sonunda dijital okuryazar haline gelen kadınlar, sosyal medya platformlarını etkin şekilde takip edebiliyor ve bu kanallardan kendi girişimlerinin tanıtımını yapma fırsatı da buluyor.
  Türkiye’nin 7 bölgesi ve 11 ilinde, güncellenen ve genişletilen eğitim içeriğiyle hız kesmeden devam eden proje kapsamında, bu eğitim döneminde Kırklareli de dahil olmak üzere Adana, Hatay, Şanlıurfa, Adıyaman, Trabzon, Manisa, Aydın, Bursa, Malatya ve Kayseri’de toplam 2 bin kadına ulaşılması hedefleniyor.

“Çağırınca gitmeye utandım”

 Bu eğitimler kapsamında internet kullanmayı öğrenen 73 yaşındaki Meryem Biray konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ben ilkokul mezunuyum. Daha önce hiç bilgisayar kullanmamıştım. Torunlarımdan fırsat kalmadı. ‘Neden bu kadar bilgisayarın başında duruyorsunuz’ diye onlara kızıyordum. Ama şimdi ben kendim başladım öğrenmeye çok memnunum. Her yere girmeye başladım. Çağırınca utandım gitmeye. Yaşım 73 olduğu için utandım. Ama çağırınca bende gittim Allah razı olsun çok güzel öğrendim. Şimdi kendime yetecek kadar yapıyorum. Yavaş yavaş daha da ilerleteceğim” dedi.

 

  “Torunlarıma kızıyordum”

60 yaşındaki Ferhan Yıldırım isimli kadın ise “Hoparlörlerle duyuru yapıldı. Bizde müracaat ettik. Torunlarıma kızıyordum. Beyime olsun çocuklarıma kızıyordum. Onlar devamlı cep telefonudur, odur, budur hep uğraşıyorlardı. Ama şimdi bende öğrendim değiyormuş. mesela e devlet nedir bilmiyordum. Allah razı olsun hepsini bize öğrettiler. İnternete girince hemen öğrenebiliyoruz. Yemek tarifleri olsun, herhangi bir hastalık olsun artık oradan öğrenebiliyoruz” diye konuştu.

 “Yenilikçi çalışmalara devam ediyoruz”

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık programda yaptığı açıklamada, “Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaptığımız eğitimlerde, düzenlediğimiz bu sertifika töreninde, sizleri aramızda görmekten büyük bir onur duyuyoruz. Nisan ayından bu yana oda olarak yeni bir döneme girdik. Kırklareli’nin kalkınmasına katkı sağlayacak yenilikçi çalışmalara devam ediyoruz. Kırklareli halkına karşı sorumluluğumuzun farkındayız. Kırklareli halkının gelişimini destekleyecek programları uygulama hedeflerimiz, bu doğrultuda Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Habitat Derneği ile işbirliği protokolünü imzalamış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.
  Habitat Bilişim Programı Direktörü İsmail Metin de yaptığı açıklamada, “Türkiye’de 20 yıla aşkın süredir teknoloji alanında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin kalkınmasında bilişim ve teknoloji odaklı kalkınmanın çok önemli bir yer kapsadığının farkındayız ve bu alanda çeşitli çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

 “65 ilde 16 binden fazla kadın, bu eğitimler vesilesi ile teknoloji ile tanıştı”

  Teknosa yetkililerince yapılan açıklamada, “Teknosa ve Habitat derneğinin ortaklığında 11 yıldır sürdürdüğümüz sosyal sorumluluk projemiz, Kadın için Teknoloji’nin Kırklareli ayağında burada sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyuz” Bugüne kadar 65 ilde 16 binden fazla kadın, bu eğitimler vesilesi ile teknoloji ile tanıştı. Yine bu sayede teknoloji kullanımı gelişti. Kırklareli’nde 100’e yakın kursiyerimiz dijital okuryazar olma yolunda ilk adımı attılar. Eğitimlerimiz bu yıl Kırklareli dahil olmak üzere toplam 11 ilde devam edecek” diye konuştu.
 

“Dünya çok hızlı değişiyor”

Kırklareli Valisi Osman Bilgin de yaptığı konuşmasında, “Hakikatten çağımız bilgi ve bilişim çağı. 1800’li yıllarda başlayan Sanayi Devrimi yeni bir devir ve dönüşüm içerisinde, oda bilişim devri. Baktığımızda hakikatten dünya çok hızlı değişiyor. Şöyle geri dönüp baktığımızda, bizleri çocukluğumuzda bile 1900’lü yılları göz önüne aldığımızda, son 100 yılda yaşanan gelişmeler. Dünyanın onlar önceki tüm evrelerindeki gelişmelerin, belki on katı, yirmi katı gelişim söz konusudur” diyerek açıklamasını noktaladı.
Konuşmaların ardından katılımcılara sertifikaları verildi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta altyapı seferberliği Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “Kahramanmaraş’ımızın uzun süredir en önemli sorunlarından altyapıyı 10 milyar liralık yatırımla büyük ölçüde yeniliyoruz. İlk etap çalışmalarımız başladı. İnşallah 2 yıl içerisinde şehrimizin altyapı sorunu büyük oranda ortadan kalkmış olacak” dedi. Yeni Kahramanmaraş’ın imarı ve inşası noktasında tüm alanlarda faaliyetlerini kesintisiz sürdüren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, altyapı yatırımlarına da durmaksızın devam ediyor. Şehrin birçok yerinde deforme olan şebeke hatlarını yenileyen Büyükşehir Belediyesi, yeni bir çalışmayı daha başlattı. Deprem sonrası altyapı ihtiyacını karşılamaya yönelik yatırımların ilk etabı olan 500 milyon liralık projede çalışmalar başladı. Şehrin altyapısının yenilenmeye başladığını belirten Başkan Görgel, “Kahramanmaraş’ta önemli bir sorun olan altyapımızın yenilenme çalışmalarını yerinde incelemek için bir araya geldik. Depremler öncesinde içme suyu sorunu hep gündemdeydi. 6 Şubat depremleriyle birlikte sudaki kayıp oranı yüzde 70’lerin üzerine çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle şehrimize gelen 10 milyar liralık hibe ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şehrimizde toplam bin 350 kilometre içme suyu ve bin 350 kilometrelik kanalizasyon hattını yenileyeceğiz. Kahramanmaraş’ımıza 150 kilometre de yağmursuyu hattı kazandıracağız. Sudaki kayıp oranımızı ilk etapta yüzde 50’lere devamında ise yüzde 30’lar seviyesine düşürmeyi hedefliyoruz” cümlelerini kaydetti. Başkan Görgel, “Şehrimizin yeni yerleşim alanlarından bir tanesi de şu an çalışma yapılan Kuzey Çevre Yolu civarı. Burada nüfus yoğunluğu kısa süre içerisinde artmış durumda. Sık sık su kesintilerinin yaşandığı bir bölge. Bu yatırımlar sayesinde artık bu kesintilerin önüne geçeceğiz. İhalesini yapıp başladığımız ilk etabın toplam maliyeti 500 liralık. Bölgede 17 adet depo, 45 kilometre içme suyu ve 10 kilometre kanalizasyon hattı inşa ediyoruz. Projelerimizin tamamı bittiğinde inşallah 2 yıl içerisinde şehrimizin altyapı sorunu büyük oranda ortadan kalkmış olacak. Böylece şehrimizin altyapısını en az 100 yıl hizmet verecek şekilde yenileyeceğiz. İnşallah Kahramanmaraş’ımız hem altyapısı hem de üstyapısıyla çok daha sağlam, güvenli ve yaşanabilir bir şehir olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul Pendik’te 11 bin Euro fiyatındaki güvercini çelik kulübelerde besliyor Pendik’te bir vatandaş, şampiyonluklar kazanan güvercinlerini çelik kulübelerde başında nöbet tutarak saklıyor. Pendik’te 7 yaşından beri, yaklaşık 43 yıldır güvercin besleyen Metin Karabulut güvercinlerini gözünden sakınıyor. Kuşlarına özel yaptığı çelik kulübelerde besleyen Karabalut, gece gündüz demeden kuşlarının başında nöbet tutarak şampiyon kuşlarını tüm tehlikelerden koruyor. Kuşlarıyla birlikte 7 şampiyonluk, 24 kupa kazanan Karabulut, çeşitli ülkelerden arayarak güvercinlerine müşteri olduklarını belirtiyor. Karabulut Rusya’dan gelen 11 bin Euro (yaklaşık 384 bin TL) teklifini ise geri çevirdiğini ifade etti. “11 bin Euro verdiler satmadım” Pendik’te 43 yıldır güvercin besleyen Metin Karabulut, “7 yaşından beri kuş besliyorum. Profesyonel olarak ise yaklaşık olarak 10 yıldır bu işle ilgileniyorum. Şu ana kadar 24 adet kupa kazandık. 7 kez şampiyon olduk. Bu sene inşallah bu kuş ile dünya rekorunu kıracağız. 4 kupada şampiyon oluyoruz, düzenlenen şampiyonalar var. Şampiyonalarda gelecek başarı sonrası yüz yılın kuşu olacak. Çünkü bugüne kadar bu kadar birincilik kupasını alan başka bir kuş olmadı. Rusya’da bir kişi ulaştı. 11 bin Euro verdiler, satmayı düşünmedik. Anne babasına da araba teklif ettiler vermedik. Güvercinimiz Mardin kuşu, 4 saat ayakta kalıyor. 40’ın üzerinde sefer yapıyor. Makine gibi düşünün, kurulu saat gibi bu özelliği soyundan geliyor. Aynı soydan süper star kuşlar uçurduk. Bu kuşlardan kimsede yok, kimsenin çalmaması nöbet tutuyoruz. Güvenlik kamera sistemlerimiz var. Yuvaları çelik kasalardan yapıldı.” diye konuştu.
Kütahya Kütahya’da sağlık personeline ilk Yenidoğan Canlandırma Programı eğitimi Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık personeline 2024 Yılının ilk Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi verildiği bildirildi. Yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması amacıyla, 2024 yılının ilk NRP (Neonatal Resuscitation Programme) Eğitimi Yoncalı Uygulama Oteli’nde tamamlandı. Eğitime, Aydın Umurlu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Filiz Güngor, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Hem. Kder Işık, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Hüsniye Çalışır, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Sibel Şeker, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Müge Kurtşahin, Aydın Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi’nde görevli Ebe Nurcan Günaydın, Uşak İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Fatih Arslan ve Ebe Meral Duran, Denizli ‘de ikamet eden NRP Eğitimcisi emekli Dr. Mustafa Yorgancı eğitimci olarak katıldı. Üç gün süren ve yenidoğan bebeğe eli değen sağlık personelinin eğitimine yönelik hazırlanan bu programda, kamu ve özel hastanelerde görevli hekim, acil tıp teknisyeni, ebe ve hemşireden oluşan 50 sağlık çalışanı sertifikalarını aldı.