GÜNDEM - 31 Aralık 2013 Salı 10:05

70 yıldır hayatı ilmek ilmek dokuyor

A
A
A
70 yıldır hayatı ilmek ilmek dokuyor

Gaziantep'te bir asra yakın süre terzilik mesleğini icra eden 78 yaşındaki Mehmet Bahaettin Mutaf, mesleğin artık teknolojiye ve seri üretime yenik düştüğünü söylüyor.

78 yaşındaki Bahaettin Mutaf, ilerleyen yaşına rağmen yaptığı mesleği sevdiğini, para kazandırmasa da artık meslekten kopamadığını belirtiyor. Kendisine özel müşterileri olduğunu dile getiren Mutaf, yanına gelen müşterilerinin üzerlerinde bulunan hataları, onlardan daha iyi gördüğünü kaydetti.

Mutaf, kişiye özel kıyafet dikmenin çok meziyetli olduğunu belirterek şunları söyledi: “70 yıldır bu terzicilik mesleğini yapıyorum. 30 yıl kiracı olarak terzicilik mesleğini icra ettikten sonra kendi yerimize geçtik. Gelen müşterilerimiz vücudundaki hatayı bilmez, kimisinin sağı düşük, kiminin solu düşük, kimi gögüslü, kimi kambur, her biri bir vücutta ama nasıl olursa olsun bunu vücuduna uyduracaksın. Diktiğin elbiseyi müşteriye senin vücudunun şurasında hata var diyemezsin. Müşteriyi üzmeden, terzi olarak elinden geleni yapıp vücuduna o elbiseyi uydurmak lazım”

Konfeksiyonun ve seri üretimin el işçiliği yükü en yoğun olan mesleklerden terziliği öldürdüğünü söyleyen Mutaf, “Konfeksiyon terziliği nispeten öldürdü. Bizi bilen müşteri geliyor onlara yapıyoruz. Vatandaş hazır giyim ürünlerini tercih ediyor. Bu yüzden terzilik nispeten eskiye göre ölmüş durumda” dedi.

Kendisinin mesleğe başladığı 1930’lu yıllarda terziliğin en popüler mesleklerden olduğunu söyleyen Mutaf, “8 yaşında 9 yaşında başladım. Ben bu yaşa kadar terzilik yaparak geldim. Bu mesleği 70 yıldır yapıyorum. Mesleğe annem beni koydu. Bir meslek sahibi olmamız için beni bu mesleğe yerleştirdi. O zamanlar babamız erken vefat etti. Annem beni terzi mesleğine yerleştirdi” diye konuştu.
Mesleğin meziyetlerine değinerek hazır giyim ürünleri ile mukayese eden Mehmet Bahaettin Mutaf, “Bizim bu meslek zahmetli biraz. Bir elbise diktiğimiz zaman elbisenin dikilecek yerlerinin belli olması için tek tek iğne atıyoruz. Onlar iki konfeksiyon makine işi. Onların işi daha kolay. Hiç işçilik yok konfeksiyonda. Bizim iş zor bir meslek. Yaptığımız işin şimdi emeğini alamıyoruz. Konfeksiyon bizim işi öldürdü. Gelecekte bu meslek devam etmez herhalde terzicilik öldü diyebilirim. Zaten şu an bir tane çırağımız bile yok. Bir kalfam var” şeklinde konuştu.

Eskiden bir dükkanda en az 7-8 kalfanın çalıştığını şimdilerde ise çırak bile yetişmediğini kaydeden Mutaf, “Sabah 8'de iş başı yapardık. Gece ikiye kadar çalışırdık. Bu işle 4 çocuk büyüttüm. Bir çocuğum psikolog oldu. Diğerleri esnaflık yapıyor. Bu sanat zor bir meslek çocuklarımın birine öğretmedim. Öğretsem bana kızarlardı. ‘Bu mesleğin zor olduğunu biliyorsun baba bu mesleği bize niye öğrettin’ derler. Terzilikte çok çalışıp az para alacaksın. Emniyet müdürleri, komutanlar, valilere çok elbise diktim” ifadelerini kullandı.
Mutaf, iğneleri ve içerisinde bir dikiş makinesi bulunan mütevazi dükkanında hazır giyime yenik düşen terzilik mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor. 78 yaşındaki asırlık çınar teknolojiye karşı nostalji diyerek mesleğin bayrağını dimdik taşımaya devam ediyor.

AHMET ÖZER - FATİH SEBZECİ
GAZİANTEP

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alanya ALKÜ Hastanesi’nde Çocuk Nöroloji Uzmanı göreve başladı Alanya ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne çocuk nöroloji uzmanı olarak atanan Celil Yılmaz hasta kabulünü başladı. Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Celil Yılmaz’ın atanmasıyla birlikte hastanede daha önceden bulunmayan Çocuk Nörolojisi branşında hizmet verilir duruma getirildi. Çocuk Nöroloji Uzmanının göreve başlamasıyla ilgili açıklama yapan Başhekim Doç. Dr. Yılmaz Güler, “Sağlık Bakanlığı’mızın desteği, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’müzün girişimleriyle, hastanemiz sağlıkta büyük ve güçlü bir ivme kazanmaktadır. Her geçen gün biraz daha büyüyerek yeni branşlarımız ve yeni hekimlerimizle birlikte daha iyi ve kaliteli sağlık hizmetini sunmaya çalışmaktayız. Çocuk Nöroloji Uzmanımız Dr. Celil Bey’inde hastanemize gelmesiyle birlikte nörolojik rahatsızlığı bulunan çocuk hastalarımızın tedavi için ilçe dışına gitmelerine gerek kalmayacaktır“ ifadelerine yer verdi. Çocuk nörolojisinin ilgilendiği hastalıklar nelerdir? Hasta kabulüne başlayan Uzm. Dr. Celil Yılmaz, uzmanlık dalı hakkında şu bilgileri verdi: “Çocuk nörolojisi hekimlerinin takip ettikleri, teşhis ve tedavisini gerçekleştirdikleri hastalıklar beyin ve sinir sistemine ilişkindir. Hastanemizde çocuklarımızda görülen; ateşli havale, epilepsi (havale, sara) hastalığı, baş ağrısı, migren, erken doğan bebeklerin izlemini, serebral palsi (beyin felci), hareket bozuklukları, öğrenme ve konuşma güçlükleri, katılma nöbetleri, inme (felç) rahatsızlıkların takip, tedavi ve izlenimini başarıyla yapmaktayız. Artık vatandaşlarımızın çocuklarının nörolojik rahatsızlıkları için şehir dışına gitmesine gerek yok. Çocuk Hastalıkları hekimlerimize görülen hastalarımız meslektaşlarımın uygun görmesi halinde bölümüme hastalarımızın randevu alabilmesi için yeşil alan açmaktadır”.