KÜLTÜR SANAT - 07 Haziran 2017 Çarşamba 11:58

900 yıllık manastırdan geriye birkaç duvar kaldı

A
A
A
900 yıllık manastırdan geriye birkaç duvar kaldı

Siirt’te Asuri, Keldani, Süryani ve Ermenilerin yüzyıllarca ibadethane olarak kullandığı 900 yıllık Mor Yakup Manastırı kaderine terk edildi. Tarihi manastırdan geriye birkaç duvar kaldı.

Siirt Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Vehip Emrah, tarihi manastırının mevcut durumunun üzüntü verici olduğunu belirterek, restore edilmesini istediklerini vurguladı.
Siirt kent merkezine 5 kilometre mesafedeki Deyr mevkiinde bulunan ve Asuriler, Süryaniler, Keldaniler ile Ermeniler tarafından yüzyıllarca eğitim yeri ve ibadethane olarak kullanılan Mor Yakup Manastırı, kaderine terk edildi. Yıllarca ihmal edilen manastır yıkılırken, geriye sadece birkaç duvar kaldı. Manastırın mevcut halinin üzüntü verici olduğuna dikkat çeken vatandaşlar ve turizmciler, tarihi yapıya sahip çıkılmasını ve restore edilerek turizme açılmasını istedi.

“Zenginliklerimize sahip çıkmalıyız”
Tarihi mekanları fotoğraflamak için İstanbul'dan Siirt'e gelen Resul Çelik, Siirt'te böyle bir tarihi yapının turizme kazandırılması gerektiğini aktardı. Çelik, "Ben Rizeliyim, İstanbul'da yaşıyorum. Fotoğraf sanatçısıyım. 81 ili gezerek bir kitap çalışması hazırlıyorum. Ziyaretim kapsamında geldiğim Siirt'te bu tarihi yapıyı gördüm. Bu tür eserlerle daha önce de karşılaştım. Bunlar ülkemizin zenginlikleridir, sahip çıkılmalı. Ülkemiz doğusuyla batısıyla her tarafıyla cennet, kıymetini bilelim. Mutlaka Siirt'e gelip bu güzellikleri görmeliyiz” dedi.

Defineciler tarafından tahrip ediliyor
Manastırın 900 yıllık tarihinin bulunduğunu anımsatan Siirt Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Vehip Emrah, böyle bir yapının ayaklar altında olmasının acı verici olduğunu vurguladı. Emrah, "Mor Yakup Manastırı'nın bir misyonu vardı. Burada öğrenci yetiştirip, bölgeye gönderiliyordu. Biz de ilimizdeki bu tarihi yapıyı onarıp, korumalıyız. Şu an Mor Yakup Manastırı, atıl duruma düşmüş ayaklar altındadır" diye konuştu.
Manastırın son dönemde defineciler tarafından tamamıyla tahrip edildiğini anlatan Emrah, tarihi yapının izlerinin tamamıyla silinmeden devlet tarafından önlem alınmasını istedi.  

Mehmet Niyazi Deniz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Cumhurbaşkanlığı Bisiklet turu Marmaris-Bodrum etabı kapanacak yollar Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun Marmaris-Bodrum etabı 24 Nisan Çarşamba günü Marmaris’ten start alacak. 24 Nisan Çarşamba günü Marmaris Ulusal Egemenlik Caddesi’nden saat 12.45’te start alacak Marmaris-Bodrum parkuru, Bodrum Avenue Avm’de sona erecek. 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun dördüncü etabı olan Marmaris-Bodrum etabı kapsamında trafiğe kapanacak yollar belirlendi. Marmaris Atatürk Caddesi, Atatürk Meydanı, Ulusal Egemenlik Caddesi, Gençlik Meydanı, TEB Kavşağı, İncili Kavşak, Sanayi Kavşağı, A Noktası ilçeye giriş kavşağı, Ula Sarnıç kavşağından Sakar rampaları istikametine yük taşıyan kamyon, tır vb. araçların 11.45’ te Gökova kavşağından Akyaka kavşağı arası kamyon, tır vb. araçlar 12.15’ te Ula Sarnıç kavşağından Sakar rampaları istikametine otomobil vb. araçlar saat 12.30’da Gökova kavşağından Fethiye İstikametine tüm araçlar 12.30 ’da Gökova kavşağından Akyaka kavşağı arası otomobil, otobüs, vb. araçlar 12.30’da Akyaka giriş kavşağından Akbük, Ören, Çiftlik, Yalı, Kızılağaç ve Mazı istikametine çift yönlü yolda Bodrum Çıkış Kavşağına tüm yolda 12.30’da Bodrum Çıkış kavşağından Bodrum stat alanı ters yön 14.00’da yol trafiğe kapatılacaktır. Torba kavşağı, Kızılağaç kavşağı, Emin Anter Bulvarı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Atatürk Bulvarı (AVENUE AVM Önüne kadar çift yön gidiş geliş) trafiğe kapalı olacak.