DÜNYA - 31 Temmuz 2014 Perşembe 21:30

ABD’deki Türkler oy kullanmaya başladı

A
A
A
ABD’deki Türkler oy kullanmaya başladı

ABD’de yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için bağlı oldukları bölgelerdeki büyükelçiliklere gelerek oylarını kullanmaya başladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme işlemi ABD’de yerel saatle sabah 08.00’de başladı. Kaydı Washington’da olan Türk vatandaşları, oylarını kullanmak için Washington Büyükelçiliği’nde hazır bulundu. Bazı vatandaşlar, vatandaşlık görevlerini yerine getirebilmek için ABD’de yaşadıkları yer uzakta olmasına rağmen kayıtları Washington bölgesinde olması sebebiyle sandık başına geldi. Kimisi uzun zamandır ABD’de yaşayan Türk vatandaşları, oylarını attıktan sonra ilk defa vatandaşlık görevlerini yapabiliyor olmaktan dolayı duydukları mutluluğu dile getirirken, bu tarz bir uygulamayı mümkün kılanlara teşekkürlerini sundu.

Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da, yurtdışındaki seçimlerin ilk gününde oyunu kullananlar arasında yer aldı. Büyükelçi Kılıç, oyunu attıktan sonra basına yaptığı açıklamada, “Birkaç gün önce milli manevi değerlerimizden bizi bir araya getiren en önemlilerinden birini birlikte yaşadık, Ramazan Bayramı’nı kutladık. Bugün de vatandaşlık bağımızın önemli unsurlarından bir tanesini gerçekleştirmek üzere cumhurbaşkanlığı seçimi için oyumuzu kullandık. Bu, yurtdışında ilk defa oluyor. Ben, yurtdışında yapılan bu seçimlerin yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkelerine olan bağlılıklarını, yakınlıklarını güçlendireceğine inanıyorum” dedi.

ABD’de 4 gün boyunca devam edecek seçimlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği talimatlar çerçevesinde gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Kılıç, “Şu ana kadar belli bir sayıda vatandaşımız oy kullanmak üzere geldi. Seçimlerin de seçim sonuçlarının da vatana millete hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Vatandaşlardan kendisine seçim sistemiyle ilgili herhangi bir şikayet ulaşmadığını dile getiren Büyükelçi Kılıç, “YSK’nın yönlendirmelerini biz vatandaşlarımızla güncel olarak paylaştık. Şu ana kadar herhangi bir şikayet, sıkıntı gelmedi. Zaten önceden alınan randevu çerçevesinde oy kullanılacağı için belli bir düzen içerisinde gerçekleşecek seçimler. Ben açıkçası bir sorun yaşanabileceğini zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.

OYLAR ÖZEL GÜVENLİKLİ ODADA SAKLANACAK
Yurtdışında kullanılan oyların sayımı Türkiye’de yapılacak olmasından dolayı oylar, seçim sonuna kadar anahtarları sadece 3 kişide bulunan özel güvenlikli bir odada saklanacak. Seçimlerin sonuçlanmasının ardından torbalara konulacak oylar, 5 Ağustos’ta 6 şehirden 6 farklı ekip ile birlikte Türkiye’ye gönderilecek. Odaların anahtarları ise 4 günün sonunda THY’nin kargosuna teslim edilecek. ABD’deki sandıkların teslimi için kurulacak Saklama ve Ulaştırma Kurulu’nda Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın ile bir elçilik mensubu ve üç partinin temsilcisi yer alacak. Bunun yanı sıra her sandığın sandık kurulu bulunacak ve bu kurul, iki kamu görevlisi ile üç parti temsilcisinden oluşacak. Sandık kurul üyeleri, her akşam seçim saati bittiğinde oy zarflarını sayıp tutanağa kaydedecek, torbalara koyup mühürleyecek ve Saklama ve Ulaştırma Kurulu’na teslim edecek. Saklama ve Ulaştırma Kurulu da oyların bulunduğu torbaların özel güvenlikli odada saklanmasından sorumlu olacak.

Özel odanın anahtarlarından bir tanesine sahip olan CHP Washington Temsilcisi Yurter Özcan, “Bugün ilk defa yurtdışında oy kullanıyoruz Türk vatandaşları olarak. Amerika’da 6 farklı şehirde oy kullanılıyor. Yerel saatle sabah 08.00’den itibaren oy kullanma işlemi başladı. Biz sabaha karşı 06.00 gibi bütün hazırlıklarımızı tamamladık CHP olarak. 6 şehirde de tüm sandık kurulu üyelerimiz ve müşahitlerimiz bulunuyor. Ben sabah onlarla da konuştum, bütün hazırlıklar tamam. Sağolsun Sayın Büyükelçimiz ve konsoloslarımız da bu süreçte bize çok yardımcı oluyorlar” diye konuştu.

Oy kullanma işlemi bittikten sonra Ağustos’un 5’inde 6 şehirden 6 farklı ekibin, her birinde CHP temsilcileri olmak üzere oylarla birlikte Türkiye’ye gideceklerini anlatan Yurter, oyların da kargoda değil koltukta taşınacağını belirtti. Yurter, “O yüzden biz vatandaşlarımızdan istiyoruz ki siyasi görüşleri ne olursa olsun bu yurttaşlık haklarını kullansınlar, lütfen oy versinler. Randevu sistemine baktığımızda, yaklaşık yüzde 10-12’lik bir oran söz konusu. Bu çok az. Hem Amerika hem dünya genelinde böyle. Avrupa’da da çok düşük çıktı oranlar. İnsanlar randevu almadım diye üzülmesinler çünkü randevu almadıkları zaman YSK’nın sistemi onlara otomatikman bir gün ve saat veriyor. Saatini kaçırsalar bile aynı gün içerisinde gidip oy kullanabilirler. Lütfen bu haklarını kullansınlar. Bu oranları daha da yukarı çekmek için çabalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Oyların saklanacağı özel odadan bahseden CHP Temsilcisi Yurter, “Aşağıda bir oda tesis edildi. 3 tane farklı kilidi var. Yeni yapılan kilitler. O kilitler de bizim gözümüzün önünde takıldı. 3 kişi de aynı anda orada olmadıkça o kapının açılması mümkün değil. Ben orada olmadıkça ya da sandık saklama kurulu üyesi arkadaşlarımızdan bir tanesi eksik olursa o kapı açılamayacak” ifadelerini kullandı.
Anahtarlardan birine sahip olan AK Parti Temsilcisi İbrahim Uyar da, “Ben katılımın yüksek olacağına inanıyorum. Bin 200 kişi randevu almış ama 14 bin küsur seçmeni olan Washington bölgesinin katılım oranının yüzde 50 olacağını tahmin ediyorum. Amerikan Türk toplumunun ilk defa oy kullanması vatanımıza bağlanmamızı, sahip çıkmamızı sağlıyor. Burada sesimizin duyulması da bizi ayriyeten memnun ediyor. Seçimin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ABD’de yaşayan 87 bin Türk seçmen, 4 gün boyunca devam edecek cumhurbaşkanlığı seçiminde başkent Washington’ın yanı sıra New York, Los Angeles, Chicago, Houston ve Boston 6 kentteki toplam 35 sandıkta oy kullanabilecek. Washington Büyükelçiliği’ne bağlı 14 bin 127 seçmen için Washington’da 6 sandık, Los Angeles Başkonsolosluğu’na kayıtlı 14 bin 634 seçmen için 6 sandık, Chicago Başkonsolosluğu’nda oy kullanacak 8 bin 514 seçmen için 3 sandık, Houston Başkonsolosluğu’na kayıtlı 6 bin 80 seçmen için 3 sandık, Boston Başkonsolosluğu’nda oy verecek 5 bin 32 seçmen için 2 sandık kurulacak. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Aliağa’da CHP Grup Sözcüsünden şok eden gaf Aliağa Belediyesi CHP’li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ismine “Cemil Bayık” dedi. Doğangül, binlerce kişinin istihdam edildiği Gemi Söküm sektörüne “uyuşturucu trafiğinin durağı” iddiasında bulundu. 31 Mart’ta yapılan seçimlerde Aliağa’da MHP’li Serkan Acar’ın üçüncü kez Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Belediye Meclisinin 2. oturumu yapıldı. Hararetli geçen Belediye Meclis toplantısına CHP Meclis Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül’ün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan bölücü terör örgütünün elebaşlarından “Cemil Bayık” olarak söz etmesi damgasını vurdu. Cemil Tugay’dan “Cemil Bayık” olarak bahsetti, herkes şok oldu CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, belediyenin faaliyet raporunun görüşüldüğü oturumun sonunda dilek ve temennileri olduğunu belirterek söz istedi. Doğangül sözlerine, “Dün veya evvelsi gün Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Bayık’ın” diyerek söze bölücü terör örgütünün eli kanlı elebaşlarından birinin adıyla başladı. CHP’li meclis üyesinin bölücü örgütün eli kanlı isimlerinden birinden bahsetmesi bir anda salonda şaşkınlığa sebep oldu. O sırada büyük bir gafa imza atan CHP’li meclis üyesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının adının Cemil Tugay olduğunu hatırlatan isim ise MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar oldu. MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar “Tugay, soy ismi” dedi. Bunun üzerine büyük bir şaşkınlık yaşayan CHP’li üye, sözlerini düzeltti ancak sözlerinin devamında bir gafa daha imza atarak hem belediye meclis üyelerinin hem de salondaki vatandaşların tepkisini çekti. CHP Grup Sözcüsü Doğangül’den Gemi Söküm sektörüne uyuşturucu iddiası Aliağa Belediye Meclisi toplantısında birbiri ardına gaflarına devam eden CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, bu kez binlerce işçinin çalıştığı gemi söküm sektörüne uyuşturucu iddiasında bulundu. Aliağa’da binlerce ailenin istihdam edilerek geçimini sağladığı gemi sökümden “uyuşturucu trafiğinin duraklarından” olarak söz eden Doğangül’ün iddiaları tepki çekti. Meclis toplantısını izleyen bir vatandaş, CHP’li meclis üyesine yüksek sesle, "Öyle bir iddia size yakışmıyor. Uyuşturucu trafiği yok" diyerek sert tepki gösterdi.
İstanbul Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA test uçuşlarına hız kesmeden devam ediyor. Hafta boyunca süren testlerde iki prototipi de test uçuşları gerçekleştiren Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı. Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) test uçuşlarını ara vermeden sürdürüyor. Hafta boyunca gerçekleştirilen testlerde iki prototipi de uçuş icra eden milli SİHA’nın toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı. İki Bayraktar TB3 havada Cumhuriyet’in 100. yılını taçlandırmak amacıyla 27 Ekim 2023 tarihinde ilk uçuş testini başarıyla tamamlayarak gökyüzü ile buluşan Bayraktar TB3 SİHA’nın iki prototipi de test uçuşlarını Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde sürdürüyor. Bayraktar TB3 PT-1 ve PT-2, geçtiğimiz hafta boyunca orta irtifada icra edilen sistem ve dayanım performanslarının ölçüldüğü testlerin tamamını başarıyla tamamladı. Toplam uçuş 272 saate ulaştı Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 272 saat 47 dakika havada kaldı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde yere inmeden 32 saat havada kalmış ve gökyüzünde 5 bin 700 km yol kat etmişti. Milli SİHA, milli kamera Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. İcra edilen test kapsamında dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi. TCG ANADOLU’dan ilk uçuş 2024’te Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı. Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. Öte yandan Baykar 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Öte yandan Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.