GÜNDEM - 01 Temmuz 2017 Cumartesi 17:22

Adana'da 39 yılın en sıcak günü

A
A
A
Adana'da 39 yılın en sıcak günü

Adana'da bugün ölçülen 43 dereceyle 39 yılın en sıcak günü yaşanıyor. Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü verilerine göre 1928'den bu yana en son 1978 yılında 44 derece ölçülen sıcaklık verilerinden sonra bugün 43 dereceyle en yüksek sıcaklığa ulaşıldı.

Türkiye'yi Cuma gününden bu yana etkisi altına alan Kuzey Afrika sıcak hava dalgası Adana'da 39 yılın sıcaklık rekorunun kırılmasına neden oldu. Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğünün 1928 yılından 2016 yılına kadar Temmuz ayında ölçülmüş en yüksek sıcaklık verilerine göre 89 yılın en sıcağı 44 derece ile 1978 yılı oldu. 89 yılda Temmuz ayında sıcaklığın 40 dereciyi bulduğu yıllar ise şöyle:

"1932: 40.3, 1934: 40.9, 1958B: 41.5, 1968: 40, 1978: 44, 1988: 41.5, 1997: 40, 2007: 42.1, 2010: 40."
Bugün ise hava sıcaklığı 43 dereceye kadar çıkarak 89 yılda 1978 yılının ardından en sıcak ikinci yıl oldu.
Yetkililer Adana'nın temmuz ayı ortalama sıcaklığının 35-36 derece olduğunu, bu yıl bu ortalamanın 0.5 ya da 1 derece üzerinde olmasının beklendiğini bildirdi. 

Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü yetkilileri internet sitesinden aşırı sıcak ve nemden dolayı vatandaşların 11.00 ile 16..00 saatleri arasında gerekmedikçe sokağa çıkmamalarını, sokağa çıkmaları durumunda ise mutlaka şapka ya da şemsiye kullanmaları, gölge yerlerden yürümeleri, kıyafet seçiminde açık renkli kıyafetleri tercih etmeleri, bol bol su ve sıvı tüketmeleri konusunda uyardı. 

Fatih Keçe

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Doğadan toplanan mantarlara dikkat Doğada kendiliğinden yetişen mantarları bilinçsizce tüketenlerin yaşadığı zehirlenmelere dikkat çeken uzmanlar, “Bilinçsiz mantar tüketimi öldürüyor” dedi. İlkbahar ayıyla birlikte yaygınlaşan zehirli mantara dikkat çeken uzmanlar, "Doğada yetişenler yerine, marketlerde bakanlık onaylı taze kültür mantarları tüketilmelidir" uyarısında bulundu. Erzincan’da baharla birlikte doğada yetişmeye başlayan mantarlara ilginin çok olduğunu kaydeden uzmanlar, şu açıklamada bulundu: “Türkiye’de doğada yetişen yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türü var. Ülkemizde yaklaşık 100 kadar zehirli mantar türü de vardır. Bunların birkaç tanesi şiddetli zehirlenme sonucu ölüme neden olma ihtimali yüksek mantarlardır. Zehirsiz ve zehirli mantarların kesin ayırıcı özellikleri yoktur. Zehirli ve zehirsiz mantarlar arasındaki farklar sadece dış görünüşle belirlenemez. Birbirine çok benzeyen mantar çeşitlerinden biri zehirli iken diğeri yenebilir olabilir. Mantardan kaynaklı zehirlenmeler özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde daha çok görülüyor. Mantar zehirlenmeleri özellikle nemli ve yağışlı bölgelerde bahçe ve açık alanlardan toplanıp kolayca tüketilmesi nedeniyle belli dönemlerde sık rastlanılmaktadır. Mantarların özellikle yabani türlerinin tüketilmesi halinde başta gastrointestinal sistem olmak üzere merkezi sinir sistemi (MSS) karaciğer ve böbrekler üzerinde toksik etkilerin oluşabilmektedir. Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların, taze kurutulmuş veya konserve olarak çiğ ve pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelerdir. Mantar zehirlenmelerinin çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi. Bunun yerine kültür mantarları tercih edilebilir” Mantar yedikten sonra belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda mutlaka zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğine değinen uzmanlar, "Mantar zehirlenmelerini tedavi etmek için uygulanabilecek genel bir tedavi yöntemi yoktur. Mantarın türü, yenen mantar miktarı, pişirme şekli, yeme şekli, mantarın toplandığı yer ve mantarı yiyen kişinin fiziksel özelliklerine göre zehirlenme derecesi değişmektedir. Zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma, terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız atışıyla daha sonra karaciğer ve böbrek bozukluklarıyla bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir" ifadelerini kullandı.