ASAYİŞ - 20 Ocak 2018 Cumartesi 17:07

Zeytin Dalı Harekâtı başladı! Türkiye, Afrin'e girdi

A
A
A
Zeytin Dalı Harekâtı başladı! Türkiye, Afrin'e girdi

Diyarbakır 8. Ana Jet üssünde konuşlu bulunan F-16 savaş uçakları tam donanımlı olarak havalanarak Suriye tarafına hareket etti. Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti'nin Bilecik kongresinde yaptığı konuşmada, "TSK havadan harekata başlamıştır" dedi.

Diyarbakır 8. Ana Jet üssünde konuşlu bulunan F-16 savaş uçakları tam donanımlı olarak havalandı. Jetlerin, Afrin operasyonu kapsamında hedefleri imha ettiği öğrenildi.

Diyarbakır 8. Ana Jet üssünde olağanüstü hareketlilik başladı. Jet üssünde konuşlu bulunan uçaklardan 20 adet F-16 savuş uçağı tam teçhizatlı ve bomba yüklü olarak peş peşe havalanarak Suriye tarafına hareket etti. Uçakların Afrin'e yönelik başlatılan ‘Zeytin Dalı’ harekatı kapsamında hedefleri imha ettiği öğrenildi. Görevini başarıyla tamamlayan F-16’ların üsse geri döndüğü görüldü. Eş zamanlı olarak askeri kargo uçaklarının da havalandığı üste askeri hareketlilik devam ediyor.

Harekata katılan 72 uçak üslerine geri döndü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 108 hedefin Hava Kuvvetleri tarafından imha edildiğini belirterek, Harekâta katılan 72 uçağın müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine döndüklerini bildirdi.

TSK'dan yapılan açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren başlatılan “Zeytin Dalı Harekâtı” planlandığı şekilde devam etmektedir" denildi.

Harekâtın, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği vurgulanarak,"Harekâtın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir" ifadesi kullanıldı. 

Minniğ askeri havaalanını vuruldu

Türk savaş uçakları, terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Minniğ askeri havaalanını vurdu

TSK: 'Vurulan teröristler sivilmiş gibi göstermeye çalışılıyor'

TSK'dan yapılan açıklamada, sosyal medyadaki bilgi kirliliğine dikkat çekilerek, terör örgütlerinin vuruların militanların görüntülerini sivilmiş gibi paylaştığı vurgulandı.

TSK'nın açıklamasında, "PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ, vurulan teröristleri sivilmiş gibi göstermeye çalışıyor" ifadelerine yer verildi.

Zeytin Dalı Harekâtı başladı! Türkiye, Afrin'e girdi

ÖSO'dan Afrin'deki sivillere PYD uyarısı

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Genel Komutanlığı, Afrin'deki sivillerin zarar görmemesi için terör örgütü PYD'nin karargahlarından uzaklaşmaları konusunda uyarıda bulundu.

ÖSO tarafından yapılan açıklamada "ÖSO Genel Komutanlığı, Afrin’deki sivil halkın terör örgütü PYD’nin askeri karargahlarından uzaklaşmaları önemle duyuruyor" denildi. 

Zeytin Dalı Harekâtı başladı! Türkiye, Afrin'e girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Afrin operasyonu sahada fiilen başladı" açıklamasının ardından TSK'ya ait jetler, Afrin'de bombardımana başladı. Afrin'deki hedeflerden çıkan dumanlar, sınırın Türkiye tarafındaki Hatay'ın Hassa ilçesinden de çıplak gözle görüldü. 

Zeytin Dalı Harekâtı başladı! Türkiye, Afrin'e girdi

Başbakan Yıldırım: TSK havadan harekata başlamıştır

Başbakan Binalı Yıldırım, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’e yönelik havadan harekata başladığını açıkladı.

Bilecik ziyareti kapsamında Edebali Stadı’nda vatandaşlara seslenen Yıldırım, “Şuan itibariyle kahraman silahlı kuvvetlerimiz bir süreden beri milletimizin bölgedeki vatandaşlarımızın başına ağrıtan Afrin’de yaşayan Arap, Kürt, Türkmenlere zulmeden PKK, PYD, YPG ve DEAŞ unsurlarını, teröristlerini yok etmek için havadan harekata başlamıştır. Allah, Mehmetçik’in, kahraman askerlerimizin yar ve yardımcısı olsun. Değerli kardeşlerim, 80 milyon vatan evladının duası askerlerimizledir. Türkiye, dostluğuna dostluklarına önem veren bir ülkedir ancak Türkiye’ye karşı husumet içinde olanlar birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya çalışanlar da en ağır şekilde cezalandırılırlar. Bunu bütün dünya bilmelidir. Bizim kimseye düşmanlığımız yok. Bizim hiç kimseyle herhangi bir sorunumuz yok. Biz bu topraklarda barış hâkim olsun diyoruz. Kardeşlik hâkim olsun diyoruz. Kardeşi kardeşe düşman etmesinler istiyoruz. Bin yıldır bu topraklarda işte tam da burada Bilecik’te Bilecik’ten bir cihan hakimiyetine sahip Osmanlı doğdu. Söğüt’ten yola çıkan bu tarihi yolculuk, 3 kıt'aya yayıldı ve 6 asır boyunca bütün dünyada 3 kıt'ada hep kardeşlik, birlik, beraberlik, huzur içinde Osmanlı hüküm sürdü” dedi. 

Zeytin Dalı Harekâtı başladı! Türkiye, Afrin'e girdi

Terör örgütü halkı canlı kalkan yapıyor

Güvenlik kaynakları, Afrin'deki PKK'lıların şu an itibariyle silah zoruyla sivil Arapların bölgeyi terketmesine izin vermediklerini bildirdi.

Kaynaklardan alınan bilgiye göre, terör örgütü PKK/YPG halk canlı kalkan yapıyor. Ancak PKK'lı ve YPG'liler kendi ailelerini ve yakınlarını Halep'e kaçırıyor.

Güvenlik kaynakları, Türkiye'nin Afrin'e müdahalesinin amacının Afrin'de faşizan yöntemlerle yerel halka baskı uygulayan, antidemokratik PKK/YPG yönetimini bertaraf etmek olarak vurguluyor.

Afrin'in özgürleştirmesi sağlanarak Afrin halkının kendi kendini demokratik bir şekilde yönetmesini sağlamak amacıyla demokratik kurumların tekrar kurulmasını sağlaması amaçlanmakta.

Afrin özgürleştirildikten sonra Mümbiç de özgürleştirileceğine dikkat çekilirken Afrin sonrası bu kapsamda Mümbiç'in de özgürleştirilip, demokratik bir yönetim kurulması için gerekli alt yapı çalışmaları yapılacağı ifade edilmekte. 

AFRİN'DEN GÖRÜNTÜ

F-16'ların vurduğu Afrin'den ilk görüntüler gelmeye başladı. Sokaklarda bulunan reklam panolarında ise teröristbaşı Öcalan'ın fotoğrafı dikkatlerden kaçmadı.

Zeytin Dalı Harekâtı başladı! Türkiye, Afrin'e girdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.