GÜNDEM - 18 Mart 2018 Pazar 20:22

Afrin'in geleceği planlandı

A
A
A
Afrin'in geleceği planlandı

Bağımsız Kürt Rabıtası isimli kuruluşun girişimiyle Afrin Kurtuluş Kongresi düzenlendi. Kongreye, Afrin'de kentte yaşayan ve terör örgütünden zarar gören tüm etnik grupların ileri gelenleri, kanat önderleri ve temsilcileri katıldı. Görüşmelerde kenti yönetecek toplamda 30 kişilik meclis oluşturuldu.

Gaziantep'te bir otelde gerçekleşen Afrin Kurtuluş Kongresine, Afrin'de yaşayan ve terör örgütünden zarar gören tüm etnik grupların ileri gelenleri, kanat önderleri, temsilcileri ile yabancı ülkelerde yaşayan Afrinlilerin yer aldığı yaklaşık 100 delege katıldı. PKK ve YPG'nin kenti işgal ettiği, uyguladığı başarısız siyaset nedeniyle yıkıcı bir savaş sonucu Afrin'in yeniden özgürlüğüne kavuştuğu duyurulan kongrenin bölgeyi temsil eden tüm elitist, siyasi, sivil sınıfları anlaşması sonucu düzenlendiği belirtildi. Kongrenin amacının ise siyasi barış için çözüm yolu bularak, savaşın durdurulması, PKK ve PYD'nin kentte uyguladığı ölüm ve yıkım politikalarının sona erdirilmesi ve kentin yalnızlıktan kurtarılması olduğu açıklandı.
Kongre sonunda ise taraflar şu kararları aldı:

"Zeytin Dalı operasyonun yönetimini uluslararası yasalara, sözleşmelere tam uygunluk içinde hareket etmeyi talep etmek ve suç işleyenlerin sorumlu tutulmasını sağlanmalıdır. Afrin halkı için uluslararası garantilere huzurlu ve güvenli bir yol temin etmek, PKK'nın silahlı güçlerinin ve bağlı bulunduğu parti PYD'nin tüm temsilcilerinin Afrin'den çıkartarak, yok edilmelidir. Afrin şehrini tarafsız bir şehir ve güvenli bir alan olması için tüm tarafların askeri varlığından uzaklaştırmalı ve PKK'nın çıkartılmasının ardından da tüm silahlı tezahürleri ve yabancı unsurları bölgeden uzaklaştırmalıdır. Afrin hapishanelerinden tüm mahkumlar ve diğer taraflar (partileri) serbest bırakılmalıdır. Afrin halkı için ulusal uzlaşma çağrısında bulunulmalıdır. Kent'in yönetimini ve çevresini Afrin halkına teslim edilmeli, özellikle şehrin uzmanlarına teslim edilmelidir. Şehrin idari işleri için Afrin halkının seçtiği bir yerel meclis kurularak, bağımsız ve yetkili bir şekilde insan hakları örgütlerini denetlenmelidir. Kentteki ve köylerdeki son olaylardan etkilenenleri telafi etmek için komiteler oluşturarak, etkilenen alanları ve yerleri yeniden inşa edip, savaşın ve diğer durumların sonucu olarak şehir halkının köylerine ve şehirlerine dönmeleri sağlanmalıdır. Afrin kentinden yerel polis güçlerinin kurulması ve şehri koruyan kişiler herhangi bir partiye ait olmamalıdır. Ayrıca zorunlu askerlik olmamalı, kentin korunması ise yönetim tarafından sağlanan bir maaşla, gönüller tarafından yapılmalıdır. İç ve çevre ile ve yurt dışında uzlaşma ile tüm taraflara Afrin şehrinin bir güvenlik ve barış kaynağı olduğu konusunda güvence verilmelidir."

30 kişilik Meclis oluşturuldu

Kongrede alınan kararlar ise hemen hayata geçirilmeye başlandı. İlk olarak, terör örgütü PKK/YPG'den kurtarılan Afrin kentini yönetecek 5'i yedek toplam 35 kişilik yerel kent meclisi oluşturuldu. Yapılan oylama, istişare ve önerilerin ardından oluşturulan meclis, kentin yeniden düzenlenmesi ve inşası için çalışmalara başlayacak.

Kongre sözcüsü Haşan Şindi kongre ve meclis seçimiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu kongrede 30 kişiyi Afrin’de yerel meclis olarak seçtik. Biz Afrin’i yeniden inşa etmek ve yeniden düzenlemek için meclis oluşturduk. Afrin halkını tekrar kendi köylerine döndürmek ve Türkiye desteği ile güzel bir yaşam sunmak istiyoruz. inşallah bu yolda devam edeceğiz. Bu mecliste bütün etnik kökenler bulunuyor. Bu kongreyi Afrin için yaptık. 30 kişilik yerel meclis olarak bu kongrede kararlar aldık bu kararları tekrar değerlendireceğiz. Afrin’de PYD’nin yaptığı işgali biliyorsunuz. Afrin’de çok problemlerimiz var. İnşallah temizlenecek ama bunun için biraz yol açmamız ve millete yardım etmemiz lazım. Bu vesileyle gerçekleştirdiğimiz bu konferansta bu sorunlardan bahsettik“ diye konuştu.  

Abdülkadir Güneş
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler Kayığıyla yıllarca halka hizmet veren ve 1. Dünya Savaşı sırasında ayrılıkçı Ermenilerin kurmuş olduğu çeteler tarafından Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde şehit edilen Hüseyin Kaptan, ailesi ve tüm şehitler dualarla anıldı. Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü tarafından şehitlerimize ahde vefa örneği olarak ve ihya edilip ziyarete açılan Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı’nda anma programı gerçekleştirildi. Ermeni çeteleri tarafından hunharca katledilerek şehit edilen Hüseyin Kaptan ve ailesi için yapılan şehitlik ve anıt, ziyarete açıldığından beri şehitlerin hatıralarını ve kahramanlıklarını geleceğe taşımaya, tarih bilinci oluşturmaya devam ediyor. Şehitliğin ziyarete açılışının 3. yıl dönümünde gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra 17 Ağustos Camii İmam Hatibi Veysel Karakaş’ın Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam eden programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. “Türklere karşı katliamlar yapmışlardır” Programda konuşan başkan Yasin Özlü, “Başiskele’mizin tarihinde nice kahramanlıklar, nice zaferler, nice güzel hâtıralar bulunmaktadır. Ancak bunların yanında tarihimizde acı kesitler de vardır. Ermeniler, Osmanlı Devleti zamanında kendilerine sunulmuş olan özgürlük ortamında huzur ve refah içerisinde yaşamışlardır. Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında yaşanan sıkıntılı durumu fırsat bilen bazı ayrılıkçı Ermeniler, kurmuş oldukları çetelerle Türklere karşı katliamlar yapmışlardır” dedi. “Kocaelili hemşehrilerimizin aziz hatırasını yaşatacak” Yenilenen şehitliğin 2021 yılında ilk kez ziyarete açıldığını belirten Özlü, “Başiskele Belediyesi olarak, şehitlerimizin aziz hatırasına hürmeten yeni bir anıt ve şehitlik yaptık ve 24 Nisan 2021’de ilk kez ziyarete açarak tüm dikkatleri Şehidimiz Hüseyin Kaptan ve ailesine yapılan katliamın üzerine çekmiştik. Yapmış olduğumuz bu anıt ve şehitlik Kocaeli’nde bir ilk olup, 1. Dünya Savaşı sırasında, Milli Mücadele döneminde ve daha sonrasında şehit edilen bütün Kocaelili hemşehrilerimizin aziz hatırasını yaşatacak, onlara olan saygımızı gösterecektir. Sözde Ermeni soykırımı yalanı ile milletimizi yaftalamak isteyenlere en güzel, en anlamlı cevabı Başiskele’mizden veriyor, tarihimizin gerçeklerini geleceğe taşıyoruz. Vatan, millet, bayrak ve dinimizin uğrunda şehit olan bütün vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Ebedi mekanları cennet, ruhları şad olsun” diye konuştu. Öte yandan gerçekleşen programa, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, ilçe protokolü, meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, Şehit Hüseyin Kaptan’ın torunları ve çok sayıda vatandaş katıldı.