DÜNYA - 01 Nisan 2018 Pazar 12:55

Afrin’de camiyi terör karargahına çevirmişler

A
A
A
Afrin’de camiyi terör karargahına çevirmişler

Terör örgütleri PKK\PYD\YPG’ye yönelik düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı kapsamında kurtarılan köylerden Qota’da, teröristlerin camiyi karargaha çevirdiği ortaya çıktı. Uzun bir süre caminin değişik bölümlerinde kaldığı belirlenen teröristler, her tarafa terörist başı Abdullah Öcalan’ın resimlerini asmış.

Afrin’e bağlı Qota köyü, ÖSO ve Mehmetçik tarafından kurtarılarak teröristlerden tamamen temizlendi. ÖSO askerleri köyde nöbet tutarken, Mehmetçik ise kurulan tuzaklara karşı aramalarını sürdürüyor. Köyün camisine giren Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Sultan Murat Tümeni’nin askerleri şoke eden manzara ile karşılaştı. Köyde teröristlerin bulunduğu tüm hedefler nokta atışları ile yerle bir edilirken, teröristlerin camiyi karargah olarak kullandıkları belirlendi. Caminin bir bölümünü karargah, bir bölümünü hastane, bir başka bölümünü ise mutfak ve kalacak yer olarak kullanan teröristler, içeriyi terör elebaşı Abdullah Öcalan resimleri ile doldurmuş. 

Köyün teröristlerden temizlenmesi ile rahat bir nefes aldıklarını ifade eden vatandaşlar, “Burası teröristlerin toplandığı yer. Operasyon odası gibi bir yer yaptılar. Burada köyün halkını toplayıp, toplantı yaptılar. Namaz kılınan bir mekana hastane yaptılar. Burada hiç hastane olur mu” dedi. 

Köyü teslim alan Sultan Murat Tümeni’nin komutanlarından Ebu Riyad ise, “PKK burayı hastane yapmış. Buranın tüm halılarını getirip, imamı bulup tekrar namaz kılınır hale getirdik” diye konuştu. 

Teröristler aynı zamanda vatandaşlara ait evleri de hastaneye çevirmiş. Evlerde çok sayıda yaralı teröristlere müdahale edildiği tespit edilirken, çok sayıda yardım malzemesi de çöplerde bulundu. 

Refik Fidan - İmam Dokmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-