ASAYİŞ - 26 Eylül 2015 Cumartesi 14:43

Ağrı’da PKK’ya operasyon

A
A
A
Ağrı’da PKK’ya operasyon

Ağrı’da güvenlik güçleri tarafından terör örgütü PKK’ya yönelik yapılan operasyonda, PKK’nın Tendürek Dağı'ndaki bomba üretim merkezi imha edilirken, 4 PKK’lı etkisiz hale getirildi.

Ağrı Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Yürütülen istihbari çalışmalar ışığında Tendürek Dağı kırsal alanında bölücü terör örgütü PKK unsurlarına yönelik olarak hava destekli yapılan operasyon kapsamında örgütün “Bomba Üretim Merkezi” imha edilmiş ve 4 PKK mensubu ölü olarak ele geçirilmiştir. Ölü olarak ele geçirilen 4 PKK/BTÖ mensubunun otopsi işlemleri Erzurum Adli Tıp Kurumunda devam etmektedir” denildi.

Açıklamada, operasyon kapsamında ele geçirilen malzemelerle ilgili şunlar kaydedildi:

“4 adet AK-47 Tüfek (3 Seyyar, 1 Sabit Dipçikli), 15 adet AK-47 Şarjörü (Dolu), 2 adet El Bombası (1 Taarruz, 1 Savunma Tipi), 34 adet 7,62 mm AK-47 Fişeği, 30 adet 7,62 mm Biksi Fişeği, 80 adet 5,56 mm Çelik Çekirdekli Fişek, 1 adet Steiner Dürbün, 1 adet IR Hedef İşaretleyici, 1 adet Büyük Yaesu telsiz (FT-817 ND), 1 adet mikro telefon, 1 adet güneş panel şarj cihazı, 2 adet büyük akü, 500 gram plastik tahrip maddesi, 400 kilo amonyum nitrat (EYP Yapımı Maksatlı), 31 adet eyp maksatlı olarak patlayıcı doldurulmuş büyük tüp, 2 adet EYP maksatlı olarak patlayıcı doldurulmuş küçük tüp, 12 adet mutfak tüpü (boş) (EYP yapımı maksatlı), 70 litre mazot (EYP yapımı maksatlı), 20 litre benzin, 1 adet HP yazıcı (tarayıcı ve fotokopi özellikli), 1 adet HP faks cihazı (Yazıcı, fotokopi ve tarayıcı özellikli), 300 metre elektrik kablosu, 81 adet 9 voltluk pil (dörderli düzenek halinde), 1 adet 3,5 Kw. Honda jeneratör, 2 adet 7,5 Kw’lık jeneratör, 1 adet kaynak makinesi (EYP yapımı maksatlı), 1 adet spiral kesici (EYP yapımı maksatlı), 1 adet matkap (EYP yapımı maksatlı), 1 poşet vida (EYP yapımı maksatlı), 2 adet büyük akaryakıt bidonu (EYP yapımı maksatlı), 60 kilo şeker (EYP yapımı maksatlı), bol miktarda koli ve bant (EYP yapımı maksatlı), Diyadin ilçesi şehir planı (plotter ile büyük boy basılmış, 1 cm. 2,5 m. uzunluğu eş olacak şekilde), 3 takım askeri eğitim elbisesi (iki adedi ASB. rütbe ve işaretli, bir adedi Uzm. Çvş. rütbe ve işaretli, şapkası dahil), şemsiye ve muhtelif sivil kıyafet (şehir eylemlerine yönelik), 3 çift askeri bot, 3 adet tabanca kılıfı, 1 büyük koli sıhhiye malzemesi, bol miktarda yaşam malzemesi (yaklaşık 6 ton gıda malzemesi) ele geçirilmiştir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.