POLİTİKA - 21 Temmuz 2016 Perşembe 13:02

AK Partili Petek'in OHAL açıklaması

A
A
A
AK Partili Petek'in OHAL açıklaması

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili Reşat Petek, "Olağanüstü hal sıkıyönetim değildir. Sivil otoritenin yetkilerini askere devretmesi söz konusu değildir. Olağanüstü hal ile hükümetin kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi yine il valilerinin, olağanüstü hal bölge valililerinin yetkileri arttırılmaktadır. Burada da keyfilik yok tamamen olağanüstü hal kanunu çerçevesinde yetkilerin artması ve uygulanması söz konusudur" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, Türkiye'de 3 ay süreyle ilan edilen OHAL ile ilgili, "Olağanüstü hal sıkıyönetim değildir. Sivil otoritenin yetkilerini askere devretmesi söz konusu değildir. Olağanüstü hal ile hükümetin kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi yine il valilerinin, olağanüstü hal bölge valililerinin yetkileri arttırılmaktadır. Burada da keyfilik yok tamamen olağanüstü hal kanunu çerçevesinde yetkilerin artması ve uygulanması söz konusudur" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gece Türkiye'de 3 ay süre ile OHAL ilan edileceğini TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren OHAL ile ilgili açıklama yaptı.

Olağanüstü hal kararının evrensel hukuk kurallarına ve Türkiye Cumhuriyeti anayasası hükümlerine uygun olduğunu dile getiren Petek, "Burada hukuk dışında bir işlem yoktur. Tamamen yürürlükteki anayasa ve kanunlara uygun olarak alınmış bir karardır. Afet hallerinde bir de şiddetin artması ve önlenmesi noktasındaki şuanda gündemde olan budur. Kamu düzeninin sağlanması için gerekli olduğu hallerde Milli Güvenlik Kurulu'nun tavsiyesi Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla olağanüstü hal ilan edilebilir. Dün sabahtan akşama kadar bütün millet takip etti. Önce MGK arkasından Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplandı. Türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesine karar verdi. Bundan sonraki süreç zaten yürürlükte olan olağanüstü hal kanunlarına göre işlemlerin yürütülmesidir. Baştan sona hukuka ve anayasaya uygun bir süreç başlatılmıştır" diye konuştu.

"Olağanüstü hal sıkıyönetim değildir"
"Olağanüstü hal sıkıyönetim değildir" ifadesini kullanan Petek, "Sivil otoritenin yetkilerini askere devretmesi söz konusu değildir. Olağanüstü hal ile hükümetin kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi yine il valilerinin, olağanüstü hal bölge valililerinin yetkileri arttırılmaktadır. Burada da keyfilik yok tamamen olağanüstü hal kanunu çerçevesinde yetkilerin artması ve uygulanması söz konusudur. Özellikle terörle mücadelede etkin hareket edilebilmesi süratli ve etkin kararların alınabilmesinde olağanüstü hal ilanı fevkalade toplumda huzurun, sükunun sağlanması noktasında bu 3 aylık sürede önemli bir görev ifa edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

"Kamu düzeninin sağlanmasına yönelik yasal bir tedbirdir"
Petek, konuşmasına şöyle devam etti: "Hiçbir hükümet hele hele 14 yıldır başlangıçta olağanüstü halleri kaldıran hatta normal yönetimde de temel hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri ortadan kaldıran AK Parti iktidarının durduk yerde olağanüstü hal ilanına karar vermesi söz konusu değildir. Fiili olarak olağanüstü bir hal vardır Türkiye'de. TBMM'nin bombalanması olağan değildir. Devletin tankının topunun bir grup satılmış, şerefsiz, alçak terörist tarafından kendi milletine karşı kullanılması olağan mıdır? İnsanlarımızın üzerine kurşun yağdırılması olağan mıdır? Bu olağanüstülükler bu darbe girişimi karşısında Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin anayasa ve kanunlardan doğan haklarının kullanılması milletimizin hukukuna sahip çıkıp, kamu düzeninin tesis edilmesi, yeni şiddet hareketlerinin önüne geçilmesi için olağanüstü hal ilan edilmiştir. Bu fiilen var olan olağanüstülüğü Olağanüstü Hal Kanuna göre yönetmek için sivil otoritenin emrinde mülki amirlerin yönetiminde kamu düzeninin sağlanmasına yönelik yasal bir tedbirdir. Vatandaşımız 'hükümet yetkilerini başkalarına mı aktarıyor?' gibi düşünmesin. Dün Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, bu bir sıkıyönetim değildir. Hükümetimiz iş başındadır. Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımız, valilerimiz, kaymakamlarımız hepsi iş başındadır. Hatta bunun olağanüstü halin terörle mücadelede hem Fethullahçı Terör Örgütü ile mücadelede hem de PKK terör örgütüyle mücadelede, DAEŞ ile PYD ile YPG ile bütün bunlarla mücadelede valilerin yetkilerinin arttırılmasıyla 3 aylık sürede daha etkin bir mücadele sağlanabilecektir." 

Pelin Üzek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabine toplantısının yapıldığı salonda kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından çocuklarla bir süre sohbet etti. Çocukların kendisiyle fotoğraf çektirme isteğini kırmayan Erdoğan, programın sonunda çocuklarla toplu fotoğraf çektirdi. Programa katılan çocuklara ise saat hediye edildi. “23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum” Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 104’üncü yıl dönümünü ve gözümüzün nuru evlatlarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum. Geleceğimizin teminatı yavrularımızın her gününün bayram neşesi içinde geçmesini temenni ediyorum. Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkesi saygıyla anıyorum. İstiklalimiz ve istikbalimiz uğrunda gözlerini kırpmadan canlarını feda eden kahraman şehitlerimizin her birine Allah’tan rahmet niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM 104’üncü açılış yıl dönümü idrak ettiklerini vurgulayarak, "Bundan tam 104 sene önce Ankara’da dualarla, tekbirlerle salavatlarla açılan Büyük Millet Meclisimiz, milletimizin ve devletimizin hürriyet mücadelesinin sembolü oldu. Bağımsızlığımıza giden yolda, ilk meclisimiz öncülük ve liderlik etti. 23 Nisan 1920’de meclisin açılmasıyla başlayan milli mücadele, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile birlikte zafere ulaştı. Tarihimizdeki böylesine önemli bir günün, istikbalimizin teminatı olan siz çocuklara hediye edilmesi elbette tesadüf değildir. Bu devletimizin sadece çocuklara değil aynı zamanda kendi geleceğine verdiği önemin de bir göstergesidir. Biliyorsunuz, biz de ’Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuzu sizlere emanet ettik. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, her birinizin bu emaneti en güzel şekilde taşıyacağınıza yürekten inanıyorum. Sizlere her alanda güçlü, müreffeh ve itibarlı bir ülke bırakmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Siz evlatlarımızın da çalışkanlığınızla, başarılarınızla, heyecanınızla, ufkunuz ve umutlarınızla Türkiye’yi çok daha ileriye götüreceğinizden asla şüphe duymuyorum" şeklinde konuştu.