GÜNDEM - 25 Şubat 2015 Çarşamba 15:48

AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan isim HDP’den aday adayı

A
A
A
AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan isim HDP’den aday adayı

AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan Dengir Mir Mehmet Fırat ve eski Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Mithat Sancar, Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekili aday adayı olduklarını açıkladı.

HDP Genel Merkezi’ne gelen iki aday adayından öncelikle Dengir Mir Mehmet Fırat basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Fırat, 2008 yılının Kasım ayında genel başkan yardımcılığı görevinden ayrıldığında siyaseti bırakmayı düşündüğünü belirterek, “2011 seçimlerinden sonraki gelişmelere baktığım zaman Türkiye’de yaşamaya karar vermiş bir vatandaş olarak beni kaygılandıran gelişmelerin varlığını üzüntüyle izledim. Ancak tüm bunlara rağmen sabırlı olmayı ve bir süre sonra bu gidişatın düzeltilebileceği umuduyla Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesine kadar da partide kaldım ve herhangi bir tepkide göstermedim. Özellikle anayasa çalışmaları sırasında AK Parti’nin önerilerine baktığım zaman, 2007 yılındaki anayasa çalışmalarının başında bulunmam nedeniyle ve o günkü zihniyeti çok iyi bildiğim için bu yapılan çalışmanın AK Parti’nin programına uymadığını ve bizim AK Parti’yi kurarken bir sosyal kontrat olarak nitelendirebileceğimiz programa aykırı olduğunu gördüm. HDP’nin barajı aşarak Meclis’te yer alması halinde Cumhurbaşkanı tarafından bir siyasi parti lideri gibi 400 milletvekili talebinin önüne geçilebileceği ve bu gidişata dur denilebileceği kanısıyla HDP’ye katıldım. Hiç arzu etmememe rağmen mecburiyetten milletvekili adaylığına da müracaat etmiş bulunuyorum” dedi.

“Şah Fırat” operasyonuna ilişkin “gündem değiştirme operasyonu” değerlendirmesini yapan Fırat, adaylığı için talebinin Mersin’den olduğunu ancak karar verme merciinin kendisi olmadığını kaydetti. “AK Parti’den parti programına uymadığı için ayrıldığını söylediniz. HDP’de de aynı durum söz konusu olursa tavrınız ne olur?” sorusuna Fırat, “Aynı şekilde ayrılırım. Ben özgürlükçü ve demokrat kimliğimle tanınırım. Bunun dışında hiçbir mevki, hiçbir makam beni enterese etmez. Demokrasiye olan inancıma aykırı bir şey görürsem, parti disiplini haricinde bir sıkıntı görürsem hiçbir şekilde tereddüt etmem emaneti bırakırım” yanıtını verdi. 

AK Parti’den ayrılma sebebinin sorulması üzerine Fırat, "Hükümetin icraatı eşittir Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın icraatıdır. Bugün AK Parti’den çok Erdoğan ön plandadır. Bugün sosyal, diplomatik, ekonomik her şeyin altında onun imzası vardır. Başarıların da, başarısızlıkların da onun altında imzası vardır” cevabını verdi.

Fırat, çözüm süreci konusunda, “Ben inanmak istiyorum, inanmak zorundayız. Sürece baktığımız zaman çok samimi yürütüldüğü kanısında değilim. Ümit ediyorum ki seçim öncesinde önemli gelişmeler olur. Aksi halde seçim sonrasına kaldığı takdirde ben çok umutlu değilim. O umutsuzluğun sonucunda Türkiye’nin karşılaşacağı sorunlar beni korkutuyor” dedi.

Seçime kadar çözüm sürecinde önemli bir gelişme olmaması ve HDP’nin Meclis dışında kalması durumundaki düşüncelerinin sorulması üzerine Fırat, “Burada kusurlu olan HDP değil. Burada kusurlu olan ve gayri adil olan barajı değiştirmemekte ısrarlı olan iktidar partisi. Dolayısıyla onun sonuçlarında da adaletli temsili ortadan kaldırıyor. Dünyanın başka hiçbir yerinde yüzde 10 barajı yok. Cumhurbaşkanı ne istemişti Bursa’da? 400 milletvekili. HDP barajı aşmadığı takdirde 400’ü bulmak mümkün mü? O zaman bir başka partinin de baraj altında kalması lazım. Hedef o. Ancak onunla 400’e varılabilir. Allah 400’ü bir partiye nasip etmesin diye dua etmekte fayda var. Hesabın şifrelerini çözmeye çalışıyorum. Bana göre hesap bu” diye konuştu.

“HAYIR DEME HAKKIMIN OLMADIĞI KANAATİNE VARDIM”

HDP milletvekili aday adayı Mithat Sancar ise, seçimlerin Türkiye için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, “HDP’nin barajı aşma konusunda sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum. Tahminlerin ötesinde bir oy alacağı kanısındayım. Selahattin Demirtaş’ın bana önerdiği bir adaylık teklifi vardı. Meslekten ayrılma konusunda biraz düşündüm. Böyle bir çağrıya, böyle davete hayır deme hakkımın olmadığı kanaatine vardım. HDP’nin seçim öncesinde, seçimde ve seçim sonrasında oynayacağı rolde bana düşen rolü yerine getirme bilinciyle bugün adaylık başvurumu yaptım” dedi.

Sancar, milletvekili adaylığı için İstanbul ile Mardin illerinin ihtimaller arasında olduğunu ifade etti.  

ORHAN ONUR GEMİCİ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Gediz Mehmetçik Ortaokulundan erasmus başarısı Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Mehmetçik Ortaokulu tarafından hazırlanan “Değişime Hazır Öğretmenlerle Değişen Kurumlar” Erasmus projesi başarı ile sona erdi. Mehmetçik Ortaokulu tarafından hazırlanan Erasmus projesi, dijital gelişmeler ve derslere entegrasyonu üzerine Almanya’da eğitim İtalya ’da ise işbaşı gözlem çalışmalarını tamamladı. 2023 çağrı döneminde Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Kütahya’dan seçilen tek proje olarak dikkat çeken Mehmetçik Ortaokulu öğretmenlerinin edindikleri bilgi ve deneyimleri yaygınlaştırma çalışmalarıyla pekiştirecekleri öğrenildi. Bu çerçevede Mehmetçik Ortaokulundan 5 öğretmen Almanya’da, ARDA Beratung& Bildung GmbH kurs merkezinde Almanya’nın eğitim sistemi, Web 2.0 araçları, web 2.0 araçlarının öğretim ve ölçme sürecinde kullanımı üzerine eğitim aldı. Sonrasında ise 4 öğretmen aynı konuda İtalya da işbaşı gözlem çalışmalarına katılarak dijital araçların ders sürecine entegrasyonu üzerine faaliyetleri gözlemleme ve deneyimleme şansı edindiler. Konuyla ilgili olarak proje koordinatörü Şeyma Sultan Güleç, “Projeye katılan öğretmenlerimiz ile eğitim ve işbaşı gözlem çalışmalarının ardından gerek kurum içi gerekse kurumlar arası dijital araçların kullanımı, öğretim süreciyle özdeşleştirilmesi ve ölçme - değerlendirme aşamasına da kullanılması üzerine yaygınlaştırma çalışmaları yapacağız” dedi.
Aydın Kuşadası’nda hanutçuluğun önlenmesi için kararlı adımlar atılıyor Kuşadası ilçesindeki kruvaziyer turizminin önemli sorunlarından biri olan hanutçuluğun önlenmesi amacıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde önemli bir adım atıldı. İlçe Danışma Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, mal ve hizmet satmak için yerli ve yabancı turistleri rahatsız eden iş yerlerine yönelik ciddi tedbirler alındı. Toplantıda alınan kararlar arasında, hanutçuluk yapmaya çalışan iş yerlerine uygulanacak cezalar net olarak belirlendi. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun ’rahatsız etme’ başlıklı 37. maddesi gereğince, mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişilere idari para cezası uygulanacak. Bu ceza, 2024 yılı güncel idari para cezası tutarında belirlenecek ve kolluk veya belediye zabıta görevlileri tarafından verilecek. Kararlar arasında dikkat çeken bir diğer nokta ise, hanutçuluk faaliyetlerini tekrarlayan iş yerlerine uygulanacak cezaların artırılması oldu. İlk seferde 3 gün, ikinci seferde 15 gün, üçüncü seferde ise işyerlerinin 30 gün süreyle kapatılması veya faaliyetten men edilmesi kararlaştırıldı. Bu önlemlere ek olarak, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince, bir yıl içinde üç kez faaliyetten men edilen iş yerlerinin ruhsatlarının iptal edilmesi kararı alındı. Bu kararın uygulanması için İlçe Emniyet Müdürlüğü, Zabıta Amirliği ve Ticaret ve Esnaf Odaları tarafından oluşturulan denetim ekipleri en kısa sürede çalışmalarına başlayacak. Kuşadası’nda hanutçuluğun önlenmesi amacıyla alınan bu kararlar, turistlerin huzur içinde tatil yapmalarını sağlarken, işletmecilerin de yasalara uyumlu bir şekilde faaliyet göstermelerine imkan tanıyacak. Bu adımlarla, Kuşadası’nın turizm potansiyeli daha da güçlenecek ve ilçenin imajına olumlu katkılar sağlanacak.