EKONOMİ - 22 Eylül 2018 Cumartesi 10:54

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 20 MW’lık Van güneş santrallerinde elektrik üretimi başladı

A
A
A
Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 20 MW’lık Van güneş santrallerinde elektrik üretimi başladı

Akfen Yenilenebilir Enerji'nin Van Edremit’te toplam 20 MW gücündeki iki lisanslı güneş santrali enerji üretimine başladı. Şirketin gelecek yıl aynı bölgede yapımı başlanacak üçüncü lisanslı güneş santralinin de devreye girmesiyle Türkiye’nin güneşlenme süresi en yüksek illerinden Van, 30 MW’lık güneş enerji santraline kavuşmuş olacak. Üç santral tam 120 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak.

Türkiye’nin en büyük güneş ve rüzgar enerjisi kredisini aldıktan sonra 5 bölgede 327 MW gücünde 13 yerli enerji santralinin yapımına hız veren Akfen Yenilenebilir Enerji, 530 milyon dolar değerindeki yatırımlarını ardı ardına hayata geçiriyor. Son yıllardaki yatırım atılımıyla Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yerli ve yenilenebilir enerji santrallerinin önemli bir oyuncusu haline gelen Akfen Yenilenebilir Enerji’nin lisanslı güneş projelerinden ikisi Van’da elektrik üretimine başladı.

Yapılan bilgilendirmede; Eylül ayı sonunda ardı ardına kabulleri yapılan Van Edremit ilindeki Omicron Erciş ve Omicron Engil santralleri toplam 20 megavat gücüne sahip. Santraller üretilen enerjiyi ulusal elektrik ağı üzerinden tüm Türkiye’ye ulaştırarak 80 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak. Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından Van’da yapımına başlanacak 10 MW gücündeki lisanslı projenin üçüncü santrali PSI Engil ise gelecek yıl devreye alınacak.

Van Gölü’nün hemen yanında sıralanıyorlar

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeline sahip en yüksek illerinden Van’da işletilecek olan 3 santral Van Gölü’nün yanı başındaki toplam 600 dönümlük arazi üzerinde bulunuyor. Yıllık 60 GWh elektrik üretmesi beklenen santraller, 25 bin 804 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı salınımını engelleyecekler. Yaklaşık 66 milyon dolara mal olacak güneş santralleri sayesinde Van önemli bir ekonomik değere kavuşurken, 120 bin kişinin yıllık enerji ihtiyacı tamamen yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Eğitim Fakültesi öğrencilerinden resim sergisi EBYÜ’de İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Çanakkale Zaferi anısına resim sergisi düzenlendi. İstiklal Marşı’nın kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi Haftası münasebetiyle Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi ve Görsel Sanatlar Kulübü işbirliği ile "12 Mart İstiklal Marşı- Mehmet Akif Ersoy ve 18 Mart Çanakkale Şehitleri Resim Sergisi” düzenlendi. Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sergi açılışına Rektör Prof. Dr. Akın Levent, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Prof. Dr. Adem Başıbüyük, Prof. Dr. Çağrı Çırak, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mücahit Kağan, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Dr. Erdem Yavuz, Doç. Dr. Alper Kaşkaya, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Taşkesen, Güzel Sanatlar Eğitimi Resim-İş Anabilim Dalı akademisyenleri ile Görsel Sanatlar Kulübü öğrencileri ve davetliler katıldı. Sergide açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Akın Levent, “12 Mart İstiklal Marşı’nın kabul edilmesi ve 18 Mart Çanakkale Zaferi sebebiyle düzenlenen bu sergi vesilesi ile Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz. Onların aziz hatıralarını yaşatmak ve onların bize bıraktığı mirası korumak en büyük görevimizdir. Bu vesileyle, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor, bu serginin hayata geçirilmesindeki destekleri için Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Görsel Sanatlar Kulübü’ne ve tüm katılımcılara şükranlarımı iletiyorum” dedi. “Türk’ün Özü Akif’in Sözü” teması ile hazırlanılan sergide toplam 34 eser sergilendi. Rektör Levent ve katılımcılar eserleri tek tek inceleyerek eser sahiplerinden bilgi aldı. Resim Sergisi açılışı fotoğraf çekiminin ardından son buldu.
Ankara Pursaklar’da Tekne Orucu tutan miniklerin iftar sevinci Pursaklar Belediyesi’ne bağlı Nezaket Okulu öğrencileri, Ramazan ayı ile birlikte tekne orucu tutarak öğle ezanı ile birlikte iftarlarını yaptı. Pursaklar Belediyesi bağlı Nezaket Okulundaki minik öğrencileri, oruca alıştırmak ve bu ayın ehemmiyeti hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmak amacıyla bir Ramazan ayı geleneği olan, tekne orucu etkinliği düzenleyerek çocukları oruçla tanıştırdı. Henüz oruç tutma yaşına gelmemiş minik çocuklara yönelik düzenlenen yarım günlük tekne orucunda öğrencileri yalnız bırakmayan Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, öğlen ezanının okunmasıyla birlikte Yavuz Sultan Selim Nezaket Okulu bahçesinde arkadaşları ile birlikte oruçlarını açan çocukların mutluluğuna şahit oldu. ‘‘Öğlen ezanı ile birlikte oruçlarını açtıkları an ki mutlulukları ve heyecanları görülmeye değerdi’’ Minik öğrencilerin Cami Adabı dersini Cami imamından dinledikten sonra tuttukları tekne orucunu öğle ezanıyla birlikte açtıklarını ifade eden Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin; ‘‘Nezaket okullarımızda çocuklarımıza Ramazan ayını anlatabilmek için tekne orucu tutturulup, iftar yaptırıldıktan sonra hediyeleşme yaparak bir geleneğimizi daha yaşattık. Çocuklarımızın tekne oruçlarını severek tutmaları bizleri ziyadesi ile mutlu ediyor. Bizlerde öğrencilerimizin, oruç tutmanın sevincine ve mutluluklarına ortak olmak için okullarımızda çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Öğlen ezanı ile birlikte oruçlarını açtıkları an ki mutlulukları ve heyecanları görülmeye değerdi’’ dedi.
Kilis Uzmanlardan Ramazan ayında uyku ve beslenme uyarısı Uzmanlar, on bir ayın sultanı olan Ramazan ayında vatandaşların diğer aylarda olduğu gibi uyku ve beslenme düzenine dikkat etmesi ve rutinlerinin bozulmaması gerektiğini ifade etti. Vatandaşların sağlıklı bir Ramazan ayı süreci geçirmeleri için iftar, sahur ve iftar sonrasında tüketilen besinler önem taşıyor. Sahur ve iftarda yenilecek yiyecekler, su, yoğurt, ayran tüketimi gibi konulara ilişkin bilgiler veren uzmanlar, tok tutacak ve susatmayacak besinlere yönelik tavsiyelerde bulundu. ‘‘Sahur olmazsa olmaz’’ Ramazan ayının ilk haftalarıyla birlikte sahura kalkan vatandaşların mutlaka sahur yapmasına söyleyen Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, ‘‘Ramazan ayının ilk haftalarında hepimiz bir uyum süreci içerisindeyiz çünkü bu dönemde uyku, beslenme ve günlük sıvı alımı gibi hepsinde bir değişiklik söz konusu. Bununla birlikte bizim de dikkat etmemiz gereken bir takım hususlar var. Sahurla başlayacak olursak sahuru kesinlikle atlamamalıyız ve sahurda yumurta, peynir, yoğurt tüketimi bizim için çok önemli. Bunlar gün içerisinde hem tok tutar hem de günlük ihtiyacımız olan protein karbonhidrat ihtiyaçlarımıza gidermiş oluruz. Sıvı alımı yine aynı şekilde çok önemli. Gün içerisinde yorgunluk halsizlik baş ağrısı şikayetlerimizin olmaması için günlük sıvı alımımızı sahurda ve iftarda dengelememiz çok çok önemli. İftar menüsünde çok ağır besin şeklinde değil’de, öncelikle bir çorba sonrasında zeytinyağlılar ve haşlamalılar şeklinde iftar menüsü bu şekilde planlamalıyız çünkü iftardaki bu aşırı yüklenme sonrasında bize mide şikayetleri olarak geri dönebiliyor. Midede yanma, ağrı, batma şeklinde bize geri dönüş olabiliyor. Bu rahatsızlıkların olması için hafif beslenmeyi öneriyoruz. Burada yine iftardan sonrasında bir yarım saatlik yürüyüş hem metabolizmamızı hızlandırır hem de bağırsaklarımızı çalıştırır ve rahatlatır. Yine aynı şekilde kabızlık şikayeti bize en çok gelen bu şikayetlerden bir tanesi. Meyve tüketimini unutmamalıyız bunlar da bizim bağırsaklarımızı çalıştırır posa alımı lif alımı bizim için çok çok önemli. Kronik hastalıklar dediğimiz diyabet, kalp, tansiyon gibi hastalığı olanlar düzenli ilaç kullanması gereken ve aynı zamanda da gün içerisindeki beslenme şeklinden çok etkilenen hastalıklar grubu arasında. Bu şekilde hastalarımızın da oruç tutmadan öncesinde hekimlerine başvurarak planlamayı yapması daha doğru olduğunu düşünüyorum’’ dedi.