GÜNDEM - 08 Şubat 2018 Perşembe 12:55

Aksaray’da üreticiler ‘kendi işinin patronu ol’ projesine hazırlanıyor

A
A
A
Aksaray’da üreticiler ‘kendi işinin patronu ol’ projesine hazırlanıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının köyden kente göçü önlemeyi amaçlayarak planladığı “Köyden şehre gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol” isimli proje üreticilerin yüzünü güldürdü.

Köyden kente göçü önlemek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen teşviklere bir yenisini daha ekledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun, koyunlara bakanlara ise asgari ücret üzerinden maaş verileceğini açıklamasının ardından üreticiler yeni projeye başvuruya hazırlanıyor.

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, projenin hayvancılık sektörü için önemli bir proje olduğunu belirterek, “Buğday ile koyun, gerisi oyun’ sözünün ne kadar doğru olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Türkiye’deki et açığının kapatılması için küçükbaş hayvancılığın kullanılması gerektiğini biz birçok kez söyledik. Bu yüzden koyun sayısının artırılması, verimliliğin ve üretimin artırılması için çok önemli bir proje. Sayın bakanımıza çok teşekkür ediyoruz. İnşallah 1-2 ay içerisinde de bununla ilgili uygulama esasları yayınlanır, hangi şartlarda, kimlere verileceği belirlenir. Muhakkak bununla ilgili kriterlerde vardır. Köyde oturma şartı, mandıra şartı, ipotek tarlası ve yaş gibi şartları da olacak. Bunların kesinleşmesi ile birlikte Türkiye hayvancılığına çok ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ama hayvanlarımızın Türkiye içinden yerli ve milli hayvanların dağıtılması yönünde talebimiz olacaktır. İthal hayvanın Türkiye’ye geldiğinde uyum sorunu çektiğini hepimiz biliyoruz. O yüzden Türkiye hayvancılığı için hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Üretici Yasin Üçkulak ise, “Ülkemiz için çok iyi olacak. Şu anda Türkiye eskisi gibi değil. Koyun eti tüketiliyor artık. O yüzden bir et açığı oluştu. Bu da tabi ki yetmiyor. Bizim binin üzerinde koyunumuz var. Bu 2-3 yıldır satışta ve et fiyatlarında sıkıntı yaşamıyoruz. Ama daha önceki yıllarda sıkıntı yaşıyorduk. Şu andaki tarım bakanımızın, hükumetimizin aldığı karar çok doğru ve bizde destekliyoruz. Ama verilecek koyunların ithal değil de yerli ırk olması tabi ki tercihimizdir” diye konuştu.

Üretici Taner Üçkulak, projenin çok güzel bir proje olduğunu ifade ederek, “Ben daha önce bir fabrikada çalışıyordum. Hükumetin hayvancılığa verdiği destekleri görünce çalıştığım işi bırakıp geldim burada abilerimle birlikte hayvancılığa başladım. Hükumetin verdiği desteklerden de çok memnunuz. Bu verilecek 300 koyunun da daha da bir artı sağlayacağını düşünüyorum. Bende bundan faydalanmak istiyorum. Sosyal medyada projeyi paylaştım. Bütün arkadaşlarım arayıp soruyorlar” ifadelerini kullandı.

Yasin Can
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.