GÜNDEM - 09 Eylül 2014 Salı 15:15

Ali Ağaoğlu: ‘Bürokratik oligarşi ‘paralel’den…

A
A
A
Ali Ağaoğlu: ‘Bürokratik oligarşi ‘paralel’den…

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Bürokratik oligarşi, ‘paralel’ yapılanmadan daha tehlikelidir" dedi.

İnşaat sektörü ve ekonomi basını ile bir araya gelen Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, son günlerde gündemde yer alan “inşaat sektörü yerine sanayi sektörü teşvik edilmeli” yönündeki görüşler ile iş güvenliği, vergilendirme sistemi, sanayicilerin kazancının artırılması gibi konularda açıklamalarda bulundu.

“Bürokratik oligarşi, ‘paralel’ yapılanmadan daha tehlikelidir” diyen Ağaoğlu, bürokrasinin iş adamının önünü kesen yapıdan arındırılması gerektiğini vurguladı. Ağaoğlu, 2009 yılında imar planlarına uygunluğu onaylanan projelerinin ruhsatının hala verilmemesini bürokrasinin örneği olarak gösterdi. İmar ve inşaat süreçleri sırasında belediyeler ve bakanlık bürokratları ile yaşanan süreçlerin yatırımcıyı bezdirici bir hal aldığını belirten Ağaoğlu, konuyla ilgili olarak Sancaktepe Belediyesi’nde yaşadıklarını paylaştı.

10 yıl önce inşaatı tamamlanan imar planlarında 1.75 emsali bulunan arsada 0.55 emsal kullanarak yaptığı inşaatların imar ve iskan belgelerinin olmasına rağmen ilgili belediye tarafından yeşil alan ilan edilerek buradaki imar haklarının başka bir arazi üzerine aktarılmasını rant transferi olarak değerlendirdi. Ağaoğlu; bunun hangi maksatla ve neyin karşılığında yapıldığının basın mensupları tarafından sorgulanmasını önerdi.

“ENERJİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ”
Ağaoğlu, sanayi sektörünün kesinlikle desteklenmesini istediklerini belirterek şöyle konuştu: “Sanayi sektörü için enerji ciddi bir maliyet. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, ‘Enerji Piyasasını Dinamitleme Kurumu’na dönüşmüş durumda. EPDK enerji üretimimizi rüzgar, hidro ve güneş gibi yerli enerji kaynaklarının önünü açmak yerine doğalgaza bağımlı hale getirmiş bulunmaktadır. Bunun yanısıra yerli kaynakların da lisanslarını iptal ediyor. Enerji Bakanlığı ve ekonomi yönetimi de bu duruma sessiz kalıyor.”

“ÇALIŞANLARIN ÜZERİNDEKİ SİGORTA VE VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI”
Çalışanına 100 TL ödeyebilmesi için işverenin cebinden 189,16 TL’lik harcama çıktığını belirten Ağaoğlu, yurt dışından da konuyla ilgili örnekler verdi ve şöyle devam etti: “ABD’de işverenin çalışanına ödediği 100 TL’nin toplam maliyeti 116 TL. Çalışan üzerindeki sigorta ve vergi yüklerini azaltmalıyız.”

“YATIRIMCININ SIRTINDAKİ PAHALI FİNANSMAN YÜKÜ AZALTILMALI”
Yatırımcının üzerindeki pahalı finansman yüküne de dikkat çeken Ağaoğlu, “Halka açık şirket bilançolarından da net görüldüğü üzere finansman giderleri bilançolarındaki kárları eritiyor. Dünya piyasalarında bizim iş adamımızın yarı maliyetine borçlanma imkanı var” dedi.
Ağaoğlu, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi bu anlamda yatırımcımızın ucuz finans imkanlarına kavuşması ve değişik finansal enstrümanlarla kaynak sağlamasını temin etmesinin Türkiye için stratejik bir yatırım olduğunu vurguladı.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ EKONOMİNİN NABZIDIR”
Ekonominin nabzının sadece Türkiye’de değil dünyada da inşaat sektörü üzerinden ölçüldüğüne değinen Ağaoğlu, “ABD’de konut satışları, ekonominin olumlu ya da olumsuz seyrinin değerlendirilmesi için önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor”dedi. Ağaoğlu konuya ilişkin şunları söyledi: “Ülkemizde inşaat sektörü istihdama katkısı ile 200 alt sektörün canlılığında etkili oluyor. Ayrıca gayrimenkul satışlarından elde edilen yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık döviz girdileri ile cari açığa olumlu katkı sağlıyor.”
Türkiye’de inşaat sektöründe doğrudan 2 milyon kişinin istihdam edildiğine dikkat çeken Ağaoğlu, sektörün tedarikçisi olan sanayi kuruluşlarında çalışanlarla bu rakamın 4 milyona ulaştığını, toplam istihdamın da \% 14’ünü oluşturduğunu belirtti.

“Sektörün GSYH’den \% 6 pay aldığını dikkate alırsak; istihdama \% 14 katkı sağlayıp \% 6 pay alan bir sektör için rantiye sektörü demek haksızlık olur. Yılda 650 bin çiftin evleniyor, 7 milyon niteliksiz konutun da hemen yenilenmesi gerekiyor. Her yıl en az 1 milyon konut üretilmeli” diyen Ağaoğlu aynı zamanda gayrimenkul yatırımından rant bekleyen küçük yatırımcıya borsada şans tanınmadığını, 2014 yılında Borsa İstanbul’dan her ay 5 bin yatırımcının kaçtığını da vurguladı.

İş güvenliği konusunda da görüşlerini paylaşan Ağaoğlu, “Maslak 1453 projemizde yaklaşık 3 bin 400 kişi çalışıyor. Sadece bu şantiyemizde 119 kişilik iş sağlığı ve güvenliği kadrosu bulunmaktadır. Bunun personel ve eğitim maliyetlerinin yıllık toplamı 10 milyon TL’dir. Bu rakamı yüksek bulmuyorum gerekli buluyorum” dedi.

“YENİ TÜRKİYE İÇİN YAPILMASI GEREKENLER VAR”
Ağaoğlu, “Yeni Türkiye” için atılması gereken önemli adımlar olduğunu belirterek önerilerini şöyle sıraladı:
“Hukuk sisteminde ve bürokraside restorasyon gerçekleşmeli; vergi sisteminde adalet prensibi uygulanmalı; yurt içi tasarruflar artırılmalı ve bireysel emeklilik sistemi desteklenmeli; üretimde verimlilik esas alınmalı; İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ne yatırımların önü açılmalı; kamu harcamaları ve gelirler dengelenmeli; enerji verimliliği artırılmalı; sağlıkta dönüşüm yapısal olarak gerçekleştirilmeli; kentsel dönüşüm daha çok önemsenmeli.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.