EKONOMİ - 21 Kasım 2018 Çarşamba 12:12

Allianz, üçüncü çeyrek sonuçlarıyla yıl sonu hedeflerine yaklaştı

A
A
A
Allianz, üçüncü çeyrek sonuçlarıyla yıl sonu hedeflerine yaklaştı

2018 yılının üçüncü çeyreğinde kur farkı ve konsolidasyon etkilerinden arındırılmış ciro büyümesi yüzde 9,8 artan Allianz Grubu’nun üç aylık faaliyet kârı, 3 milyar euro olarak gerçekleşti. Allianz Grubu CEO’su Oliver Baete, Allianz’ın 2018’in ilk dokuz ayında ciddi bir verimlilik artışı ile güçlü bir performans sergilediğini belirterek “Bu yıl da hedeflerimize ulaşacağımızdan eminim” dedi.

Allianz Grubu, tüm iş segmentlerindeki güçlü büyüme sayesinde yıl sonu hedeflerine doğru ilerliyor. Gruptan yapılan açıklamaya göre 2018 yılının üçüncü çeyreğinde kur farkı ve konsolidasyon etkilerinden arındırılmış ciro büyümesini bütün segmentlerin desteğiyle yüzde 9,8’e ulaştıran Allianz, 2017’nin üçüncü çeyreğinde 28,3 milyar euro olan toplam gelirlerini yüzde 7,9’luk artışla 30,5 milyar euroya yükseltti. Üçüncü çeyrekteki faaliyet kârını, doğal afet kaynaklı hasarların azalması, daha iyi hasar gelişimi ve genel gider oranındaki düşüşün desteğiyle, yüzde 20,6 artırarak 3 milyar euroya ulaştıran Allianz’ın ilk dokuz aylık faaliyet kârı ise yüzde 4,8’lik artışla 8,7 milyar euro oldu. Bu başarıda elementer sigortalar branşında teknik kâr sonuçlarının daha yüksek olmasının yanı sıra fon büyüklüğü (AuM) kaynaklı gelirlerdeki artış da etkili oldu. 2018’in tamamında 11,1 milyar euroluk faaliyet kârı hedefleyen Allianz, üçüncü çeyrek sonunda yıl sonu hedefinin yüzde 79’unu şimdiden gerçekleştirmiş oldu. 

“Bu yıl da hedeflerimize ulaşacağımız konusunda kendimize güveniyoruz”
Allianz Grubu CEO’su Oliver Baete, Allianz’ın 2018 yılının ilk dokuz ayında grup genelinde ciddi verimlilik artışı ile güçlü bir performans sergilediğini belirterek “Müşteriler, özellikle zor zamanlarda, sigorta ve yatırım gereksinimleri için, mali açıdan sağlam bir ortak arıyorlar. Allianz, yıllardır güvenilir bir ortak olmuştur. Bu yıl da hedeflerimize ulaşacağımız konusunda kendimize güveniyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Üçüncü çeyrek sonuçlarına ait rapora göre Allianz Grubu’nun hissedarlara ait net kârı, faaliyet kârındaki artış sonucunda, yüzde 23,6’lık artışla 1,9 milyar euro oldu. Hisse başına kâr (EPS), 2018 yılının ilk dokuz ayında yüzde 12,0 oranında artış kaydederek 13,4 euro tutarına ulaşırken, yıllıklandırılmış özsermaye kârlılığı (RoE) yüzde 13,8 olarak gerçekleşti (2017 tam yıl: yüzde 11,8). 2018 yılının ikinci çeyreği sonunda yüzde 230 olan Solvency II sermaye yeterlilik oranı ise yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 229 olarak gerçekleşti. Hissedarlara ait net kâr 5,8 (önceki dönem 5,4) milyar euroya yükselirken; Tayvan’daki birikimli hayat portföyünün satılması negatif etki yaptı ancak faaliyet karındaki artış ve düşük gelir vergisi bu durumu ziyadesi ile telafi etti. Allianz, en son 1,0 milyar euro değerindeki hisse geri alışını Eylül 2018’de gerçekleştirdi ve satın alınan tüm hisseler iptal edildi.

Elementer sigortalar branşında güçlü performans devam etti
Elementer sigortalar branşı faaliyet kârında yüzde 44,6’lık artış kaydeden Allianz, bu branşta yılın üçüncü çeyreğinde brüt prim üretimini 12,0 (önceki dönem 11,5) milyar euro olarak gerçekleştirdi. Kur farkı ve konsolidasyon etkilerinden arındırılmış dönemsel büyüme, yüzde 4,3’lük hacim ve yüzde 1,8’lik fiyat etkilerinin de katkısıyla toplamda yüzde 6,1 oldu. Büyümede AGCS, Allianz Almanya ve kredi sigortalarındaki olumlu gelişmelerin etkisi yüksekti. Yılın üçüncü çeyreğinde bileşik rasyo; doğal afet kaynaklı zararların normal düzeye inmesi, daha iyi hasar gelişimi ve genel gider oranının düşmesinin etkisiyle iyileşerek yüzde 93,1’e (önceki dönem 96,9) indi. Yılın üçüncü çeyreğinde elementer sigortalar branşında faaliyet kârını 1,503 (önceki dönem 1,039) milyon euro tutarına yükselten Allianz Grubu CFO’su Giulio Terzariol sonuçlarla ilgili değerlendirmesinde, “Elementer sigortalar branşında, ana pazarlarımızda güçlü bir performans sergileyerek başarılı bir üçüncü çeyrek geçirdik. Yılın ilk dokuz ayının sonunda, Yenilenme Ajandası’ndaki yüzde 94 bileşik rasyo hedefimizi tutturduk ve dolayısyla branşın genel gelişiminden memnunuz” dedi. Elementer sigortalar branşında yılın ilk dokuz ayında brüt prim üretimi 41,9 (önceki dönem 40,9) milyar euro tutarına yükseldi. Kur farkı ve konsolidasyon etkilerinden arındırılmış büyüme AGCS, Allianz Almanya ve Allianz Partners’ın katkılarıyla yüzde 5,9 olarak gerçekleşti. Daha yüksek gerçekleşen teknik kâr sayesinde faaliyet kârı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında artışla 4,232 milyon euro tutarına ulaştı. Bileşik rasyo yüzde 1,4’lük iyileşmeyle yüzde 94,0 oldu.

“Hayat ve sağlık sigortaları branşlarında yeni işlerle verimlilik arttı”
Giulio Terzariol, hayat ve sağlık sigortaları branşlarında güçlü performans gösterildiğini ve gelirlerini artırdıklarını söyledi. Yeni işlerden elde edilen gelirin (VNB), 2018’in üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 arttığını belirten Terzariol, yeni iş kârlılığının (NBM) ise yüzde 3,5’e (önceki dönem 3,4) yükseldiğini kaydetti. Allianz, yılın üçüncü çeyreğinde hayat ve sağlık sigortaları branşlarında yeni işlerden elde edilen gelirini, sermaye verimliliği yüksek ürünlerin satışlarının güçlü olması ile 476 (önceki dönem 410) milyon euro değerine çıkarırken, aynı branşların faaliyet kârı ufak bir düşüşle 1,052 (önceki dönem 1,069) milyon euro oldu. Yeni iş primlerinin bugünkü değeri (PVNBP), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sabit endeksli anüite ürünlerinin ve Almanya’daki hayat sigortası branşında sermaye verimi yüksek ürünlerin satışlarının artmasının etkisiyle üçüncü çeyrekte 13,4 (önceki dönem 12,0) milyar euro olarak gerçekleşti. Hayat ve sağlık sigortaları branşlarında yılın ilk dokuz ayında yeni iş primlerinin bugünkü değeri, Almanya’daki hayat sigortaları branşında sermaye verimliliği yüksek ürünlerin satışlarının daha yüksek olmasının da etkisiyle, 42,4 milyar euro değerine yükseldi. Faaliyet kârı, 2017’nin ilk dokuz ayına göre, olumsuz kur farkı etkisi ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yatırım marjının normalleşmesinin sonucunda bir miktar azalarak 3,197 milyon euro olarak gerçekleşti. Ancak bu durum, İtalya ve Tayvan’daki birikimli ürünlerin satışının artmasıyla kısmen dengelendi. Yeni iş kârlılığı, yüzde 3,4’e (önceki dönem 3,3) yükselerek, yeni işlerden elde edilen geliri 1,456 (önceki dönem 1,332) milyon euroya getirdi.

“Fon yönetiminde sonuçlar mükemmel”
Allianz’ın, fon yönetiminde bir kez daha mükemmel sonuçlar elde ettiğini vurgulayan Giulio Terzariol, “Allianz Global Investors da, PIMCO da, üçüncü çeyrekte 15 milyar euro tutarına ulaşan net girişler sağladılar. Yönetilen fon büyüklüğü, çift haneli faaliyet kârı büyümesiyle, Allianz’ın kârlılığına bir kez daha önemli katkıda bulundu” dedi. Fon yönetimi cephesinde 2018 yılının ikinci çeyreğinin sonuna kıyasla, grup dışı fon büyüklüğü, 23 milyar euro artarak 1,487 milyar euroya ulaştı. Böylece grup dışı net girişler, 2018’in ikinci çeyreğindeki net çıkışlar sonrasında 15 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu olumlu gelişmede piyasa koşulları ve kurlardaki değişimler de etkili oldu. Yönetilen fon büyüklüğü, 2.,015 milyar euro ile rekor bir düzeye çıktı. Bu döneme özgü gerçekleşen tek seferlik giderler ve iş hacmini artıran yatırımlar nedeniyle gider-gelir oranı (CIR), 2018’in üçüncü çeyreğinde, 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 0,6 puanlık bir artışla yüzde 62,5’e ulaştı. Faaliyet kârı ise 2018’in üçüncü çeyreğinde, fon yönetimi kaynaklı gelirlerin artması, grup dışı fon büyüklüğünün daha fazla olması, kâr marjının az da olsa iyileştirilmiş olması ve performans ücretlerinin artmasının etkisiyle, 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 10,6’lık artışla 650 (önceki dönem 588) milyon euroya ulaştı. Fon yönetiminde ilk dokuz aylık sonuçlara bakıldığında; faaliyet gelirleri yüzde 7,2 oranında artarak 5 milyar euro olurken faaliyet kârı yüzde 8,8 artışla 1,897 (önceki dönem 1,743) milyon euro tutarına ulaştı. Faaliyet gelirlerindeki artışta, ortalama grup dışı fon hacminin büyümesi ve hem PIMCO’da hem Allianz Global Investors’ta grup dışı fon yönetimi kâr marjlarının yükselmesi etkili oldu. Ayrıca Allianz Global Investors’taki geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek gerçekleşen performans ücretleri, faaliyet gelirlerindeki büyümeyi destekledi. Gelirlerde giderlerdekine göre daha yüksek bir artış sağlanması sonucunda gider-gelir oranı, yüzde 0,6 azalarak yüzde 62,0 gerçekleşti. Olumlu kur farkı etkilerinin ve grup dışı net girişlerin, olumsuz piyasa koşullarını telafi etmesiyle birlikte, grup dışı fon büyüklüğü 2017 yıl sonuna göre 40 milyar euro artış gösterdi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da 7 ilçeye 128 trafo, 2 bin 358 aydınlatma direği yatırımı yapıldı AEDAŞ, Metropol Bölge Müdürlüğü’nün hizmet alanında, 2023 yılında 128 yeni trafo ile enerji altyapısını güçlendirirken ışıl ışıl bir kent için 2 bin 358 yeni aydınlatma direği yatırımı yaptı. Antalya Merkez, Aksu, Döşemealtı, Kemer, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa’yı kapsayan bölgede yıl içinde toplam 483 km yeni şebeke tesis yatırımı gerçekleştirildi. Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ), hizmet bölgesindeki her noktaya kesintisiz ve kaliteli elektrik dağıtım hizmeti sunmak için, görev alanı kapsamına giren her bölgeye özel yatırım, bakım ve onarım çalışmaları yapıyor. Bu çerçevede 2023 yılında Antalya Merkez, Aksu, Döşemealtı, Kemer, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa’nın enerji altyapısını güçlendirmek için 128 yeni trafo merkezi kuran AEDAŞ, 2 bin 358 aydınlatma direği yatırımı yaparken, 6 bin 906 armatürü yeniledi. AEDAŞ Metropol Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olan ilçelerde ayrıca bin 526 alçak gerilim, 862 orta gerilim direği dikildi, 483 km yeni şebeke tesis yatırımı da hayata geçirildi. 2023 yılı yatırım çalışmaları ve 2024 planlamaları ile ilgili bilgi veren AEDAŞ, her ilçe bazında gerçekleştirdiği özel çalışmaları şöyle sıraladı: Aksu ilçesinde Altıntaş Bölgesi’nin tamamına yönelik enerji arzını sağlayabilmek için TEİAŞ Trafo Merkezi’nden orta gerilim fider tesis çalışmalarına başlandı. 35 km yeraltı kablolu orta gerilim şebekesinin yüzde 50’lik kısmı tamamlandı. Yeraltı kablolu alçak gerilim ve aydınlatma şebekesi ile birlikte 20 adet 1600 kVA trafo bölgesi yapıldı. Bunların yanı sıra Yeşilkaraman Mahallesinde 3, Gaziler Mahallesinde 2, İhsaniye, Karagöz, Kurşunlu, Pınarlı, Yörükler ve Yurtpınar Mahallelerinde 1’er adet ilave trafo bölgesi tesisi, şebekenin yenilenmesi ve kapasite artışına gidildi. 2024 yılı için Aksu ilçesi genelinde; 435 adet yeni aydınlatma direği, 6 km havai alçak gerilim şebekesi, 12 km AG+OG havai şebeke, 13 km yeraltı alçak gerilim şebekesi ve 12 km yeraltı orta gerilim şebekesi tesisi planlandı. Döşemealtı ilçesi Ekşili Mahallesinde 9, Altınkale, Orta, Yeniköy Mahallelerinde 3, Kovanlık Mahallesinde 2, Aşağıoba, Dağbeli, Karataş, Kirişçiler Mahallerinde 1’er adet ilave trafo bölgesi tesisi, şebekenin yenilenmesi ve kapasite artışı yapıldı. 2024 yılında Döşemealtı ilçesi genelinde; 735 adet yeni aydınlatma direği, 7 km havai alçak gerilim şebekesi, 19 km AG+OG havai şebeke, 21 km yeraltı alçak gerilim şebekesi ve 14 km yeraltı orta gerilim şebekesi tesisi planlandı. Kepez ilçesi Varsak Karşıyaka’da 9, Altınova Mahallesinde 4, Barış, Yeni Emek, Fatih Mahallerinde 2’şer, Gazi, Habibler, Kütükçü, Şafak, Şelale Mahalleri ve Yeşil Sanayi Sitesi’nde 1’er adet ilave trafo bölgesi tesisi, şebekenin yenilenmesi ve kapasite artışı ve yenileme çalışmaları yapıldı. 2024 yılında Kepez ilçesi genelinde; 1.100 adet yeni aydınlatma direği, 33 km yeraltı alçak gerilim şebekesi ve 25 km yeraltı orta gerilim şebekesi tesisi planlandı. Konyaaltı ilçesi Yarbaşçandır-Hisarçandır Mahallesinde 17, Gökdere Gürsu, Hurma Mahallelerinde 1’er ilave trafo bölgesi tesisi, şebekenin yenilenmesi ve kapasite artışına gidildi. Pınarbaşı ve Uncalı Mahallelerine mevcut şebekede alternatif beslenme hattı tesis edildi. 2024 yılında Konyaaltı ilçesi genelinde; 100 adet yeni aydınlatma direği, 18 km havai alçak gerilim şebekesi, 40 km AG+OG havai şebeke, 7 km yeraltı alçak gerilim şebekesi ve 3 km yeraltı orta gerilim şebekesi tesisi planlandı. Muratpaşa ilçesi Ermenek Mahallesinde 2 adet ilave trafo bölgesi tesisi, Güzeloba Mahallesinde ise 2 adet ilave trafo bölgesi tesisi ile 11 adet mevcut trafo tesisinde kapasite artışı ve yenileme çalışmaları yapıldı. 2024 yılında Muratpaşa ilçesi genelinde; 370 adet yeni aydınlatma direği, 2 km AG+OG havai şebeke, 11 km yeraltı alçak gerilim şebekesi ve 9 km yeraltı orta gerilim şebekesi tesis edilmesi planlandı.