DÜNYA - 09 Mart 2018 Cuma 14:29

Almanya'da ırkçı Tafel'e karşı SOFRA Derneği kuruldu

A
A
A
Almanya'da ırkçı Tafel'e karşı SOFRA Derneği kuruldu

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaleti (KRV) Essen şehrinde yabancı vatandaşlara gıda yardımında bulunmayacağını açıklayan Alman Tafel adlı derneğin “ırkçı” uygulamasına karşı, Türkler tarafından Sofra Derneği kuruldu.

Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleştirilen kuruluş toplantısında açıklama yapan, dernek üyeleri Sofra Derneği'nin din, dil ve ırk gözetmeksizin yardım yapmayı hedeflediğini belirtti. Kuruluş toplantısı sonrası yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi:

“Çok geç kalınmış bir projeyi hayata geçirmek için toplandık ve SOFRA adındaki derneğimizi 11 kuruluş üyesi ile resmen kurmuş bulunmaktayız. Essen kentindeki Alman yardım kuruluşu Tafel geçtiğimiz günlerde skandal bir karara imza atarak, artık yabancı vatandaşlara gıda yardımında bulunmayı bırakacaklarını ve bu yardımların sadece Alman vatandaşı olan yerli halka yapılacağını duyurmuştu. Şimdiye kadar Avrupa'da çeşitlilikten en çok faydalanan, zenginliğinin büyük bir kısmını yabancılara borçlu olan Almanya'da böyle bir karar alınması ve bazı kısımların bunu desteklemesi bizleri derinden üzmüştür. İşin daha da üzücü yanı, Avrupa'nın en zengin ülkesi olan Almanya'da, milyonlarca insanın fakirlik sınırının altında yaşayıp, gıda yardımına muhtaç bırakılmasıdır ve bu insanların ucuza ya da bedavaya gıda alabilmek izdihamlar yaşanmasına neden olmalarıdır. Bu bağlamda Almanya'da yaşayan Türkler olarak, yardım derneğimiz "SOFRA e.V." adında bir dernek kurmaya karar vermiş bulunuyoruz. Son zamanlarda Alman medyasının ettiği iddiaların tersine, derneğimiz kesinlikle ne siyasi bir amaca, nede belli bir ırka hizmet için değil, Almanya'da yaşayan tüm insanlara dil, din, ırk, köken ayrımı yapmadan hizmet etmek için çabalayacaktır. Bu yardımları gerçekleştirebilmek için ilk adım olarak Almanya'da faaliyet gösteren Türk dernek, parti ve kuruluşlara yazılı davette bulunduk ve yakın zamanda cevapların geleceğini umuyoruz. Davetimizi kabul eden ve bizimle çalışacak olan kuruluşları web sitemizden takip edebilirsiniz. Bunun haricinde derneğimizin amacına ulaşabilmesi için ve biz yabancılarında bir güç olduğunu gösterebilmek için tüm iş adamlarını, market ve restoran sahiplerinin derneğimize yardımda bulunmalarını temenni ediyor ve bu hayırlı işte herkesin bir payı olmasını ümit ediyoruz.”

Derneğin yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu; Nevin Toy-Unkel ( Birinci başkan ), Halil Ertem ( İkinci başkan ), Uğur Karadağ ( Basın sorumlusu ), Seyhan Alakuş ( Muhasip ) yönetim kurulu üyeleri; Yasemin Yazıcı, Tülay Ertem, Canan İlbay, Mehmet Tuntaş, Birol Sanık, Ali Aslan ve Muhammet Bozkurt şeklinde oluştu. Derneğin ilk üyeleri ise Bünyamin Yılmaz (16) ve Şükrü Cömert.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.