DÜNYA - 14 Şubat 2018 Çarşamba 18:53

Almanya’dan Irak’a 350 milyon euro hibe

A
A
A
Almanya’dan Irak’a 350 milyon euro hibe

Federal Alman Hükümeti Kalkınma Bakanlığı, Irak’ın yeniden yapılanması için Irak’a 350 milyon euro hibe edeceğini açıkladı.

Irak’ın yeniden yapılanması konferansına katılan Alman Kalkınma Bakanı Gerd Müller, yardımın DEAŞ terör örgütünün temizlendiği şehirlerinden ayrılmak zorunda kalan 580 bin mültecinin yeni yerlerinin inşaatı için kullanılacağını açıkladı. Müller, yapılacak yardımın federal meclisten onaylanmasının ardından gerçekleştirileceğini söyledi.

Müller, öncelikle mülteci çocukların okullarının, hastanelerin yeniden yapılması ve şehrin temel ihtiyacı olan altyapı çalışmalarının yeniden yapılmasının en büyük ihtiyaçların başında geldiğini belirtti. Öte yandan, Bağdat ve Erbil’de göçmen danışmanlık merkezi kuracaklarını da belirten Bakan Müller, Siemens CEO’su Joe Kaeser ile Iraklı gençlere yönelik bir eğitim merkezi kurmak için bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak’ın yeniden yapılanması için Türkiye’nin 5 milyar dolar bir kredi vaadinde bulunulduğunu, yine aynı şekilde 50 milyar dolarlık insani ve kalkınma projeleri için kredi vaadinde de bulunulduğunu ifade etti. Katar 1 milyar dolar tutarında kredi ve yatırım sözü verirken, Suudi Arabistan 1.5 milyar dolar kredi hakkı, Birleşik Arap Emirlikleri 500 milyon dolar destek verecek. İngiltere, 10 yıl süreyle her yıl 1 milyar dolara kadar ihracat kredisi verecek, Japonya ise Birleşmiş Milletler kurumları ve uluslararası örgütler aracılığıyla bu yıl 100 milyon dolar hibe edecek. Ayrıca, ABD dün Irak’a 3 milyar dolara kadar kredi hakkı tahsis etti.

Mehmet Koca

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.