GÜNDEM - 12 Ekim 2016 Çarşamba 08:30

Ambulansta doğum yapan kadının bebeği doktorun vücut ısısıyla hayatta kaldı

A
A
A
Ambulansta doğum yapan kadının bebeği doktorun vücut ısısıyla hayatta kaldı

Erzurum-Karaçoban karayolunda ambulansta doğum yapan kadının bebeği, doktorun vücut ısısıyla hayatta kaldı.

Erzurum il merkezine 183 kilometre uzaklıktaki Karaçoban ilçesinden Nenehatun Kadın Doğum Hastanesine sevk edilen ikiz bebeklere gebe Seher Işık, yolda ambulans içerisinde erken doğum yaptı. Bebeklerden biri dünyaya gelirken diğeri rahimde yan durduğu için doğumu gecikti.

Dünyaya gelen bebeği hayatta tutabilmek için ambulansta görevli Karaçoban Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Sefer Başpınar, yoğun çaba sarf etti. Yeni doğan bebeği hipotermiden korumak için kendi göğsüne saklayarak vücut ısısını koruyan Dr. Sefer Başpınar, bu şekilde bebeğin hayatta kalmasını sağladı.
Ambulansın Nenehatun Kadın Doğum Hastanesine ulaşması üzerine anne Seher Işık, ameliyata alınarak sezeryanla ikinci çocuğunu da dünyaya getirdi.

Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Berrin Göktuğ Kadıoğlu, "Karaçoban’dan gelen ilk kez gebelik. Erken doğum sancıları başlıyor hastamızın. 28 haftalık, ilk doğumu annemizin. Sancı eylemi ilerlediği için birinci bebek ambulansta doğuyor. Ambulans doktorumuz başarıyla doğumu yaptırıyor. Tabi bebek çok küçük olduğu için soğukla mücadele etmesi çok önemli vücut ısısının korunması için. Doktorumuz göğsüne alıyor ve onun sıcaklığını koruyarak başarılı bir şekilde hastanemiz aciline getiriyor. Bin 300 gram canlı bebek. Hemen Yeni Doğan Ünitesinde bakıma alındı. İkinci bebek de maalesef yan durduğu için anne doğuramıyor. Onu da çok acilen geldikten sonra sezeryanla doğurttuk. Bin 530 gram. İkisi de şu an Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisinde tedavide. Sağlık durumları iyi." diye konuştu.

Ambulansta doğum yapan kadının bebeği doktorun vücut ısısıyla hayatta kaldı

"Doktorumuz vücut ısısını koruyarak getirdi"

Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi Doktoru Yaşar Demirelli’de ikiz bebeklerin sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade ederek, "Erzurum’a bağlı Karaçoban ilçemizden geliyorlar. İkiz bebeklerimizden biri yolda dünyaya geliyor. Diğeri de hastanemizde sezeryanla doğdu. İkisinin de genel sağlık durumları iyi. Bu bebeklerin transportu çok önemli. Bölgemiz de özellikle soğuk iklim olduğu için bu bebeklerin vücut ısısının korunarak buraya gelmesi hayati önem. Bu durumda hekim arkadaşımız başarısıyla uygun bir şekilde hastanemize bebek geldi. Hipotem dediğimiz vücut sıcaklığı bu bebeklerde özellikle ölüm riskini ciddi anlamda artırıyor. Doktorumuz vücut ısısını koruyarak getirdi. Kendisini kutluyoruz." şeklinde konuştu.

Öte yandan ambulansta doğan bebeği hayatta tutabilmek için büyük bir cefakarlık örneği gösteren Karaçoban Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Sefer Başpınar, sosyal medyada takdir topladı.
Başpınar’ın meslektaşlarından Uzm. Dr. Hatice Kup, şu paylaşımda bulundu:
"Bu doktor bey Erzurum Karaçoban'da daha yeni pratisyen hekim. 28 haftalık ikiz taşıyan gebenin doğum eylemi ambulansta başlayınca 1. bebeği bin 300 gram olarak başarıyla doğurtmuş ve bebeği hipotermiden korumak için de kendi göğsüne saklayarak Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesine başarıyla ulaşırmıştır. Bebeği teslim aldığımızda 36 derece vücut ısısı ve 96 saturasyonla başarıyla bize teslim etti. Dr. Sefer Bey in cesareti ve merhametini sizinle paylaşmak ve ona buradan teşekkür etmek istedim." 

Ahmet Akbuğa - Doğa Alca 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.