ÇEVRE - 03 Eylül 2015 Perşembe 15:42

Amik Ovası risk altında

A
A
A
Amik Ovası risk altında

Birçok ürünün yetiştirildiği bereketli Amik Ovası, iklim değişikliklerine bağlı olarak azalan yeraltı suları nedeniyle kontrolsüz sulama yapan çiftçilere tehdit oluşturuyor.

Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berkant Ödemiş, salma sulama yönteminin sağlıklı olmadığını ve kontrolsüz kullanılmasıyla iklim değişikliğine bağlı olarak mevcut “yeraltı sularındaki azalma” sorununu arttırdığına dikkat çekti.

Yaklaşık 100 bin hektarlık bir tarım arazisine sahip Amik Ovası'nın çiftçiler için büyük bir nimet olduğunu ifade eden Ödemiş, ancak, iklim değişikliklerinin tüm dünyada olduğunu gibi Türkiye'de de hissedildiğini ve buna bağlı olarak yer altı sularında ciddi bir azalma meydana geldiğini kaydederek, çiftçilerin bu durumdan olumsuz etkilenmemek için salma sulama gibi vahşi yöntemlere başvurduğunu belirtti.

Salma sulama yönteminin sağlıklı olmadığını ve kontrolsüz kullanılmasıyla iklim değişikliğine bağlı olarak mevcut "yeraltı sularındaki azalma" sorununu arttırdığına dikkati çeken Ödemiş, “Amik Ovası'nda, en çok yetiştirilen ürünler suyu en çok tüketen bitkiler. Örneğin, mısır ve pamuk son derece su tüketen ve bölgede yaygın olarak yetiştirilen bitkiler. Ortalama yıllık 800 milimetre bir su tüketimine sahip pamuk bitkisini düşünürsek eğer, sadece 1 milimetre kalınlığında su uygulasanız 800 ton suya eşit geliyor. 1 dekarlık alanda 800 ton suya ihtiyacımız varsa bütün ovayı düşününce milyonlarca ton suya ihtiyacımız var. Ayda 15 ton su kullanan bir aileyi düşünün, bu ailenin yaklaşık 400 yıllık su ihtiyacını biz 100 dönümlük bir pamuk arazisinde harcıyoruz. Şimdi bu kadar büyük su miktarını bizim bir şekilde kontrol altında tutmamız gerekiyor. Ancak suyun bu kadar sorunlu ve az olduğu bir yerde hala vahşi sulama denilen yöntemlerle çiftçiler tarım yapıyor.”

VAHŞİ SULAMA TARIM ARAZİSİ İÇİN DE BÜYÜK RİSK

Ödemiş, ilkel bir yöntem olan salma sulama ile fazla su tüketildiğini ve buna bağlı aşırı drenaj suyu ortaya çıktığına da vurgu yaparak, çiftçilerin drenaj suyunu yeniden sulama amaçlı kullanmasıyla içinde barındırdığı tuzun tarım arazisine de zarar verdiğine dikkat çekti. Ödemiş, "Yani suyu bulamamak ayrı, toprakların tuzlanması ayrı bir dert. Biz uzun vadede bu tür sulama yöntemlerinden vazgeçmez ve inatla bu yöntemleri kullanmaya devam edersek sadece bu bölgenin değil, bu kaynakları kullanan diğer Akdeniz havzalarının da topraklarının tuzlanması kaçınılmaz bir noktaya ulaşacak" dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa İl Müdürü Öztürk; “Gelişen teknolojinin tüm imkânları ile sahadayız” Manisa’da Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak teknolojinin imkanlarını kullanarak çiftçilere her konuda destek olduklarını söyleyen Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk “Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli, önerilen tavsiyelere uymaya özen göstermelidirler” dedi. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk bitkisel üretim sezonun başlamasıyla birlikte üreticilerin dikkat etmesi gereken hususlara yönelik açıklamalarda bulundu. Tecrübeli teknik personel kadrosu ve gelişen teknolojinin tüm imkânları ile sahada olduklarını belirten İl Müdürü Öztürk; “İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan teknik personellerimiz sahadaki hastalık ve zararlı takibine yönelik olarak düzenli olarak kontroller gerçekleştirmektedir. Teknik personellerimiz gerek fenolojik gözlemler gerekse monitör tuzak kontrolleri ile hastalık ve zararlı tespitini yapmakta sosyal medya, SMS sistemi ve sahadaki çiftçi görüşmeleri ile mücadelenin doğru zamanda doğru yöntemle gerçekleşmesini sağlamaktadırlar. Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli, önerilen tavsiyelere uymaya özen göstermelidirler. Henüz SMS sistemine kaydını yaptırmamış olan üreticilerimiz ilgili İlçe Müdürlüklerine başvurarak sisteme kayıtlarını yaptırmaları önem arz etmektedir” dedi. İl genelinde 50 adet Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu, 48 adet Dijital Kameralı Feromon Tuzak bulunduğuna vurgu yapan Metin Öztürk; “Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ile bölgedeki hava sıcaklığı, ortam nemi, yağış miktarı, toprak sıcaklığı ve yaprak ıslaklığı gibi verilerin saatlik ortalamaları kaydedilmektedir. Dijital Kameralı Feromon Tuzaklar ile de tarım ürünlerindeki zararlı popülasyonun takibi gerçekleştirilmektedir. Elde edilen veriler ile mücadelenin en doğru zamanda tespiti sağlanmaktadır. Bu sayede gereksiz ilaçlamalardan kaçınılmakta, ürün kayıpları önlenerek maddi kayıpların da önüne geçilmektedir. Dün olduğu gibi bugün de üreticilerimizin yanında yer almaya, onlara teknik destek vermeye devam ediyoruz. Yeni sezonun tüm üreticilerimiz için hayırlı, bereketli ve bol kazançlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.