EĞİTİM - 28 Şubat 2018 Çarşamba 16:20

Anadolu Üniversitesinden ‘İkinci Üniversite’ tanıtımı

A
A
A
Anadolu Üniversitesinden ‘İkinci Üniversite’ tanıtımı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Van Bürosu, tanıtım faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor.

Hürriyet Eğitim Kurumlarında stant kuran Anadolu Üniversitesi AÖF Van Büro temsilcileri, lise son sınıf öğrencilerine broşür ve el ilanı dağıtarak ikinci üniversite imkanlarını tanıttı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AÖF Van Büro Yöneticisi Öğretim Görevlisi Dr. Ali Ertürk, tanıtım çalışmaları kapsamında lise son sınıf öğrencileri başta olmak üzere eğitim kurumu yöneticilerine ve çalışanlarına bilgi verdiklerini aktardı. Ertürk, “Anadolu Üniversitesinin mevcut yapısı, yükseköğretime sunduğu lisans, ön lisans, ikinci üniversite, dikey geçiş, sertifikalar ve binlerce çeşit kaliteli kitap basımında eğitime büyük katkı sunmaktadır. Anadolu Üniversitesi, eğitimde önemli katkı sağlamakla birlikte, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasında da çok önemli bir açığı uzaktan öğretim ve açıktan öğretim ile başarılı bir biçimde milyonlarca mezun ve milyondan fazla mevcut öğrenciye her türlü imkanı en son teknoloji ile yerine getirmektedir” dedi.

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde şu anda 19 lisans, 37 ön lisans bölüm olmak üzere toplam 56 bölümde eğitim öğretim hizmeti sunduklarını belirten Ertürk, “Bu bölümler işletmeden sosyolojiye, uluslararası İngilizceden ilahiyat Arapça eğitimine, havacılık yönetiminden web tasarımına, radyo ve televizyon programcılığından yaşlı bakımı bölümlerine kadar birçok bölüm sayabiliriz. Aynı zamanda İngilizce eğitim veren işletme ve uluslararası ilişkiler bölümleri de bulunmaktadır” diye konuştu.

İkinci üniversitenin önemiyle ilgili lise son sınıf öğrencilerine bilgi veren Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Herhangi bir üniversite mezunu olan veyahut halen herhangi bir üniversitede öğrenci olanların, bir sınava girmeden lisans mezunu olanlar ya da halen öğrenci kayıtları bulunanların sınavsız olarak örgünde öğrenim gördüğü bölüm hariç, hem lisans ve hem de ön lisans bölümlerinden olan toplam 56 bölüme kayıt yapma imkanına sahip olacaktır. Ön lisans mezunu ya da halen ön lisans öğrencisi olanların da yine sınavsız olarak 37 ön lisans bölümüne yine sınavsız, yani sınava girmeden öğrenci belgeleri ile istedikleri bölüme ikinci üniversite imkanı sunulmaktadır.”

İkinci üniversite tanıtımına katkıda bulunan Hürriyet Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ramazan Yavuz ve diğer yöneticilere teşekkür eden Ertürk, Anadolu Üniversitesinin kaliteli bir eğitim ve çok düşük ücretin yanı sıra çok önemli kaynaklarla eğitime önemli katkı sunduğunu kaydetti. 

Yılmaz Sönmez
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.