SPOR - 02 Aralık 2016 Cuma 10:41

Antalyaspor ile Başakşehir Süper Lig’de 13. kez karşılaşacaklar

A
A
A
Antalyaspor ile Başakşehir Süper Lig’de 13. kez karşılaşacaklar

Spor Toto Süper Lig’in 13. haftasında karşılaşacak olan Antalyaspor ile Medipol Başakşehir toplamda 22, Süper Lig’de ise 13. kez karşı karşıya gelecekler.

Ligde oynadığı son 4 maçın tamamında galip gelerek 10. sıraya kadar yükselen Antalyaspor, Cumartesi günü oynayacağı Medipol Başakşehir maçının hazırlıklarını tamamlayarak maç saatini beklemeye başladı. Kırmızı-beyazlılar ile lig lideri Medipol Başakşehir toplamda 22 kez, Spor Toto Süper Lig’de ise 13. kez karşılaşacaklar.

22 kez karşılaştılar
Spor Toto Süper Lig’de 12 hafta sonunda 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 5 yenilgi alarak 15 puanla 10. sırada yer alan Antalyaspor, ligin 13. haftasında cumartesi günü deplasmanda Medipol Başakşehir ile karşılaşacak. Antalyaspor ile İstanbul temsilcisi Başakşehir ilk kez 2002-2003 yılında PTT 1. Lig’de karşı karşıya geldi. İki takımın ilk kez karşılaştığı ve Antalya’da oynanan mücadeleyi kırmızı-beyazlı takım 2-1 galip tamamladı. Antalyaspor ile Başakşehir, PTT 1. Lig’de 8, Spor Toto Süper Lig’de 12 ve bir kez de Kızılcahamam Kupası’nda olmak üzere toplamda 21 kez karşı karşıya geldi. İki takım en son geçtiğimiz sezonun 17. haftasında Antalya’da karşılaşırken mücadeleden Başakşehir 2-1 galip ayrılmıştı.

İstanbul’da Başakşehir üstün
Medipol Başakşehir ile Antalyaspor toplamda 21 kez karşı karşıya gelirken, Antalyaspor bu maçlarda 8 galibiyet, 5 beraberlik ve 8 yenilgi aldı. İki takım Süper Lig’de 12 kez karşılaşırken kırmızı-beyazlılar bu maçlarda 6 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 de yenilgi aldı. 21 maç sonunda Antalyaspor, İstanbul temsilcisine 22 gol atma başarısı yakalarken, Başakşehir ise kırmızı-beyazlılara 26 gol ile karşılık verdi. İstanbul’da oynanan 10 maçta ise İstanbul temsilcisi Başakşehir’in üstünlüğü göze çarpıyor. 10 maç sonunda Medipol Başakşehir 4 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 yenilgi aldı.

En farklı galibiyet İstanbul temsilcisinden
Antalyaspor ile Medipol Başakşehir arasında oynanan 21 maçlık 90 dakikalarda en farklı skoru 4-0 ile 2011-2012 sezonunda İstanbul’da oynanan maçta Başakşehir elde etti. İstanbul ekibine 4 farklı galibiyeti Eren Aydın, Doka, Tevfik Köse ve Edin Visca attığı gollerle getirdi. İki takım arasında en çok golün atıldığı maçlar ise 2003-2004, 2015-2016 sezonunda oynanan 3-2’lik maçlarda alınan skorlar oldu. Toplamda 5 golün atıldığı bu iki maç takımlar arasında oynanan ve en çok golün atıldığı maçlar olarak kayıtlara geçti.

En çok 1-0 ve 2-1’lik skorlar
Antalyaspor ile İstanbul temsilcisi Medipol Başakşehir arasında en çok skor 6 maç ile 1-0 ve 2-1 olarak istatistiklere yansıdı. İki takım arasında 3 maç 1-1, 2 maç 0-0 ve 3-2, 1’er maçta 3-1 ve 4-0 sona erdi.

5 oyuncu sarı kart sınırında
Medipol Başakşehir maçı öncesi Antalyaspor’da sakatlıktan yeni dönen ve tam olarak hazır durumda olmayan Emre Güral dışında eksik oyuncu bulunmuyor. Akdeniz temsilcisi Antalyaspor’da 5 oyuncu ise sarı kart sınırında bulunuyor. Kırmızı-beyazlılarda İstanbul ekibi Medipol Başakşehir maçında Charles, Motta, Chico, Diego Angelo ve Zeki Yıldırım sarı kart görmeleri halinde ligin 14. haftasında Antalya’da oynanacak olan Fenerbahçe maçında cezalı duruma düşecekler.

Muhtemel 11
Antalyaspor - Medipol Başakşehir mücadelesi 3 Aralık Cumartesi günü İstanbul Başakşehir Fatih Terim Stadyumu’nda oynanacak ve zorlu maçta Ankara bölgesi hakemi Bülent Yıldırım düdük çalacak. Mücadeleye kırmızı-beyazlı ekibin şu on birle çıkması bekleniyor:
“Ferhat, Celutska, Diego Angelo, Chico, Sakıb Aytaç, Danilo, Zeki Yıldırım, Charles, Motta, Deniz Kadah, Eto’o.” 

Adem Akalan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.