SAĞLIK - 22 Eylül 2014 Pazartesi 17:26

Antibiyotik kullanımında birinci sıradayız

A
A
A
Antibiyotik kullanımında birinci sıradayız

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. S. Sırrı Bilge, Türkiye’de ilaç kullanımının çok yüksek olduğunu hatırlatarak, Türkiye’de kullanılan ilaçların başında antibiyotik geldiğini söyledi.

İlaç kullanımı konusunda önemli açıklamalarda bulunan Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sırrı Bilge, “Türkiye’de kullanılan ilaçların başında antibiyotik geliyor, bu kesin bir gerçek. Yurt dışına baktığımız zaman yurtdışındaki sık kullanılan ilaçlarla, Türkiye’deki sık kullanılan ilaçların birbirine benzerliği hiç yoktur. Yurt dışında en sık kalp damar ilaçları, metabolizma ilaçları kullanılıyor. Bize bakarsak en sık antibiyotikler yüzde 11.6, ağrı kesiciler ve romatizma ilaçları kullanılıyor. Bu da zaten olayın ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor” dedi.

Başkasının kullandığı ilacın bir başka kişiye önerilmesinin yanlış olduğuna dile getiren dikkat çeken Doç. Dr. Sırrı Bilge, “Toplumumuzda çok sık yapılan yanlışlardan birisi bu. Çünkü biz tıpta şunu söylüyoruz hastalık yoktur hasta vardır. Her zaman için hastayı tedavi etmek istiyoruz. Dolayısıyla her hastanın daha önce başka hastalıkları olabilir, kullandığı başka ilaçlar olabilir, dolayısıyla bir başka insana iyi gelen bir ilaç diğer kişiye iyi gelemeyebilir ya da tedavi edici olmayabilir. Bu algının bir kere kesinlikle toplumdan kaldırılması gerekir. ‘Akılcı ilaç’ tanımında şu yatıyor, hastaya göre en uygun ilacı seçmek ‘Akılcı ilacın’ temel prensiplerinden bir tanesi. Sadece en uygun ilaç değil en düşük maliyetli ilacı hastaya doğru dozda, uygun sürede vermek akılcı ilacın tanımını oluşturuyor.

Demek ki biz akılcı ilaç uygulamasında farklı farklı kriterleri göz almamız gerekiyor. Tek bir kriterle ilaç seçmememiz gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de hekim açısından bakıldığında, seçtiğimiz ilacın bir kere hastayı tedavi ediyor olması lazım. Tabii ki birçok ilaç var piyasada, bu ilaçlar arasında bir analiz yaparak en etkili ilacın seçilmesi önemli. Akılcı ilacın diğer kriterlerinden bir tanesi de yan etkilerine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Aslında bu çok göz ardı edilen bir şey yan etkilerin değerlendirilmesi mesela eğer hasta uzun süreli tedavi kullanacaksa yan etkilerinin bizim açımızdan çok önemli olması gerekiyor” diye konuştu.

ÖLÜME YOL AÇABİLİR
Hekim kontrolü olmadan alınan proteinlerin ciddi yan etkilere neden olabileceğini söyleyen Bilge, “Spor yapanlarda ya da vücut geliştirenler sık aralıkta protein alıyor. Fakat bunlarında oldukça ciddi yan etkileri var ve bunlar ne yazık ki herhangi bir hekim kontrolünde verildiğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla bunlar daha çok spor salonlarında, spor eğitmenleri tarafından önerilen proteinleri kullanıyorlar. Bence bir kişiye ilaç ya da bir madde verilecekse mutlaka hekim kontrolünde verilmesi gerekiyor. Protein ya da bir madde alacak kişinin önceden check- uplarının, kalp muayenelerinin, kan basınçlarının yapılması ölçülmesi çok önemlidir. Çünkü bu maddelerin önemli ölçüde yan etkileri var dolayısıyla bunları bilinçsiz bir şekilde kullanmak ölüme bile getirebilecek sonuçlara yol açıyor” şeklinde konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Görenler şaşırdı: Tavuk mu horoz mu Bursa’nın İnegöl ilçesinde mobilya fabrikası sahibinin hobi olarak beslediği yarı tavuk-yarı horoz görenleri şoke ediyor. Sağ tarafı tavuk, sol tarafı horoz özelliklerini taşıyan kanatlı hayvanın Türkiye’de örneği yok. İngiliz bilim adamları, ender rastlanan, erkek ve dişi özelliklerini birlikte taşıyan (jinandromorf/karmaeşeyli) Sam adı verilen yarı tavuk, yarı horoz örneği İnegöl’de yaşandı. Bursa’nın İnegöl İlçesinde hobi olarak kanatlı hayvan yetiştiren mobilya fabrikası sahibi İsmail Şentürk, geçtiğimiz yıl tavuklarının kuluçkaya yattığı yumurtalardan dünyaya gelen yarı tavuk yarı horoz özelliklerini taşıyan hayvanı görünce şoke oldu. Olayı anlatan İsmail Şentürk, "Geçen sene tavukların altından yumurtadan çıkan bir hayvanımız. Gün geçtikçe, büyüdükçe hayvanın cinsiyetiyle alakalı karar verme aşamasında sıkıntılar yaşadık. Bazen horoz dedik bazen tavuk dedik. Tam olarak büyüdüğünde yarı horoz yarı tavuk olduğunu anladık. Bunun araştırmasını yaptık. Dünyada çok az rastlanılan bir vaka. Bizde olması sürpriz oldu. Bunu da paylaşmak istedik. Üreme anlamında bir şey söz konusu değil. Horoz veya tavuklarla eşleşmiyor. Yumurta da yapmıyor. Bunun sonucunda çift cinsiyetli olduğu için yönelme yok. Bundan dolayı yavru alma söz konusu olamaz. İlginç bir durum. Daha önce İngiliz bilim adamlarının önlerine böyle bir durum gelmiş. Bunu üniversitelerde araştırmaya almışlar. Bizim ilgimizi çekti" dedi. Özelliklerinden bahseden Şentürk, "Sağ tarafı tavuk, ibiği tamamen kısa, ince ve tamamen yeşil. Sol tarafında ibiği uzun, tamamen horoz. Sol bacağı sarı, horozların sarı olur genelde. Tavukların yeşilimsi. Aynı özellikleri taşıyor. Vücudunun yarısı da daha az gelişmiş tavuk gibi. Sol tarafı daha iri horozlar gibi. Budunda bile sağ budu daha zayıf, sol budu daha etli. Şu an salıyoruz araya ama eşleşme söz konusu değil. Hem horozlarla hem tavuklarla kavga ediyor. Tamamen farklı bir cinsiyet. İlgi alaka varsa üniversite araştırmak isterse oralara teslim edebiliriz" diye konuştu.